“Περί Υγείας και λοιπών νεφριτών”, γράφει η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Υγεία. Το πολυτιμότερο αγαθό όλων. Έκφραση τραγικά κλισέ! Και πέρα, μα πέρα ως πέρα, αληθινή. Τι να τα κάνεις μάνα μου τα πλούτη, τη δόξα, το οτιδήποτε τελοσπάντων, για να μην φτιάχνω λίστα, άμα δεν έχεις την υγεία σου να το χαρείς. Οπότε, ω ναι, όλα τα άλλα αγαθά έπονται.

Τι είναι η υγεία; Από τι συνίσταται; Τώρα, θα μου πείτε, θα αναλύουμε τα αυτονόητα; Ε, λοιπόν, σας έχω νέα. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Γιατί κάτι αυτονόητο για μένα, δεν είναι απαραίτητα αυτονόητο για σένα. Άντε πια, που έχουμε γεμίσει διάνοιες και ξερόλες. Επί της αρχής, λοιπόν. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοδιάστατα όντα. Και ως τέτοια, δεν νοσούμε μόνο σωματικά. Μπορεί, ας πούμε να τζαζέψουμε και να αρχίσουμε τα κουκουρούκου πάνω σε ψηλή ραχούλα [1]. Μπορεί να χαθούμε σε πνευματικά μονοπάτια χωρίς τον μίτο της Αριάδνης [2] και πώς γυρνάμε πίσω, μετά, από όπου είχαμε ξεκινήσει; Μπορεί, επίσης, εκεί που κοιμόμαστε καλοί και διαλεγμένοι στη ζεστασιά, την ηρεμία και την ασφάλεια του σπιτιού μας, να μας πιάσει ένας σφάχτης δυόμιση ώρα τη νύχτα και να τρέχουμε στα νοσοκομεία. Έτσι, στα καλά του καθουμένου, παθαίνεις ένα κολικό του νεφρού, ας πούμε. Και λες, εντάξει, θα ντανιάσω [3] τρία λίτρα νερό τη μέρα για κάνα τριήμερο και μετά κομπλέ, θα κατουρήσω το προϊόν της ενόχλησης και θα στανιάρω. Αμ, πριτς! Γιατί άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων άλλα δε Θεός κελεύει. [4]

Και να που, έτσι ξαφνικά, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με έναν κυκεώνα [5]. Και πας από χειρούργο σε γιατρό κι από γιατρό σε ράφτη. Ναι, ναι μανδάμ. Σε ράφτη. Γιατί θες άμα σε βρει το κακό να μπορέσεις να σταθείς αξιοπρεπώς. Να ‘χεις τις ρόμπες σου, τις νυχτικιές σου, όλη την εαρινή κολεξιόν του Αεράκη [6], δυο πασούμια, ένα ζευγάρι γόβες κι ασορτί τσάντα (εννοείται), ένα φλοράλ ντε-πιες [7] στο κάτω-κάτω για την ύστατη ώρα, που κακό να μην μας βρει δηλαδή, αλλά να μην έχεις; Κι όσο για κόσμημα, ούτε λόγος! Παραγωγή δική σου, νεφρίτες [8] αρίστης ποιότητας, συμπαγέστατοι, αδιαφανείς και σκουροπράσινοι!

Οι άνθρωποι, στο μεγαλύτερό μας ποσοστό, γεννιόμαστε υγιείς. Και μετά με τον τρόπο ζωής μας φροντίζουμε, οι περισσότεροι, με σχεδόν μυστικιστική προσήλωση και εγκληματική συνέπεια, να καταστρέφουμε αυτό το τέλειο οικοδόμημα. Κακή διατροφή, αποχή από καλές συνήθειες, όπως ο σωστός και επαρκής ύπνος και η επαρκής κατανάλωση νερού, έλλειψη άσκησης, έλλειψη αυτοελέγχου και εσωτερικού διαλόγου, συνεχής υποβολή σε συνθήκες άγχους, είναι μερικά από τα αίτια που οδηγούν στην κακή υγεία. Κι άιντε, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα προβλέψεις, ούτε σου χτυπούν προειδοποιητικό καμπανάκι και σου έρχονται με φόρα κατακούτελα. Εντάξει, συμβαίνει. Όμως, γενικά μιλώντας, ας μην είμαστε αμελείς με τον εαυτό μας. Ειδικά όταν από εμάς εξαρτώνται κι άλλοι άνθρωποι, όπως παιδιά για παράδειγμα.

Α! Και τώρα που είπα άλλοι άνθρωποι και το θυμήθηκα! Το ότι μπορεί εμείς να νοσούμε από το οτιδήποτε δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιζεριάζουμε και να μας παίρνει από κάτω. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα! Για δύο σημαντικούς λόγους. Ο ένας, γιατί η καλή ψυχολογία και η θετική σκέψη προδιαθέτουν και το σώμα και το σύμπαν για έναν καλό αγώνα και ένα καλό αποτέλεσμα. Και ο άλλος, γιατί οι άνθρωποι που είναι γύρω μας στα δύσκολα και ειδικά εκείνοι που είναι δίπλα μας στήριγμά μας, επίσης ανησυχούν για ό,τι μας συμβαίνει και πιέζονται και κουράζονται. Ας μην δοκιμάζουμε τις αντοχές τους και με διαρκή γκρίνια και μουρμούρα.  Κάπου-κάπου μέσα στην αγωνία μας και τον πόνο μας πρέπει να κάνουμε διάλειμμα. Να παίρνουμε μικρές ανάσες και βουτιά στον αγώνα ξανά. Να καταλαβαίνουν και αυτοί που μας αγαπάνε ότι καταλαβαίνουμε ότι μας καταλαβαίνουν, καταλάβατε;

Κάποτε είχα ακούσει μια παροιμία που δεν την κατάλαβα και όταν μου την εξήγησαν μου άρεσε πολύ. «Ξένος πόνος όνειρο». Σημαίνει πως όταν ακούμε για τον πόνο του άλλου δεν μας αγγίζει, όπως αν αυτόν τον πόνο τον βιώναμε οι ίδιοι. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε απολύτως αναλώσιμοι και με ημερομηνία λήξης. Και πως την κάθε στιγμή της κάθε ημέρας μπορεί να είμαστε εμείς αυτοί που θα πονέσουνε. Κυριολεκτικά, όχι που λέει ο λόγος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φροντίζαμε την υγεία μας, χωρίς όμως να γινόμαστε εμμονικοί και χωρίς η πρόληψη να μας γίνεται βραχνάς. Ακόμα και όταν είμαστε συνεπείς προς την υγεία μας, δεν την διασφαλίζουμε απόλυτα. Όμως, μπορεί να προλάβουμε τα χειρότερα.


[1] Αναφορά στο δημοτικό τραγούδι «Πάνω σε ψηλή ραχούλα».

[2] Στην ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη ήταν κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης. Το όνομά της συνδέεται ιδιαίτερα με τον μύθο του Θησέα και με τον Μινώταυρο. Ο Μινώταυρος ήταν ένα μυθικό πλάσμα (μισός ταύρος-μισός άνθρωπος), που ζούσε σε έναν λαβύρινθο, κτίσμα που φτιάχτηκε από το Δαίδαλο κατόπιν εντολής του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο Θησέας θα προσφερόταν στον Μινώταυρο ως θησεία, αλλά γνώρισε την Αριάδνη, κέρδισε την εύνοιά της και εκείνη του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (ο μίτος της Αριάδνης) για να μπορέσει ο Θησέας να βρει τον δρόμο του και πάλι προς την έξοδο του λαβύρινθου, μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο, τον οποίο και σκότωσε.

[3] Ντανιάζω: στοιβάζω, ταχτοποιώ σε ντάνες. Ντάνα – στοίβα από όμοια αντικείμενα.

[4] Ένα αρχαία ρητό, αμφιβόλου προέλευσης, αλλά τόσο διαδεδομένο που βρίσκεται (μεταφρασμένο) σε όλες τις χώρες του κόσμου σαν γνωμικό. Σημαίνει “Άλλα τα σχέδια των ανθρώπων κι άλλες οι προσταγές του Θεού” και τη χρησιμοποιούμε για περιπτώσεις στις οποίες τα πράγματα δεν έχουν την τροπή που περιμένουμε. (Πηγή: e-didaskalia.blogspot.gr)

[5] Κυκεώνας: Ο Κυκεώνας ήταν ένα αρχαίο ελληνικό ποτό φτιαγμένο κυρίως από νερό, χοντραλεσμένο κριθάρι (πτισάνη) και βότανα (κυρίως γλήχωνα, βότανο παρόμοιο με την μέντα). Αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν επίσης και μυρωδικά όπως το κύμινο.  Χρησιμοποιούνταν στο αποκορύφωμα των Ελευσίνιων Μυστηρίων για να σπάσει την ιερή αποχή από το φαγητό και το ποτό, αλλά ήταν επίσης ένα αγαπημένο ποτό των Ελλήνων αγροτών. (Πηγή: Wikipedia.org) Λόγω της ανάμειξης όλων αυτών των διαφορετικών υλικών, έχει επικρατήσει μεταφορικά να σημαίνει το συνονθύλευμα ανόμοιων πραγμάτων, που δύσκολα οργανώνονται σε σύνολο, την πολύ περίπλοκη και μπερδεμένη κατάσταση.

[6] Αεράκης: Γνωστό κατάστημα γυναικείων εσωρούχων στο Κολωνάκι (Αθήνα).

[7] Φλοράλ ντε-πιες: στα γαλλικά, σημαίνει ένα λουλουδάτο σύνολο δύο κομματιών, συνήθως φούστα-μπλούζα.

[8] Νεφρίτης: ο νεφρίτης είναι ορυκτό του ασβεστίου του μαγνησίου και του πυριτίου. Έχει χρώμα κυρίως σκούρο πράσινο (μερικές φορές κίτρινο-καφέ ή λευκό). Οι νεφρίτες χρησιμοποιούνται κυρίως ως διακοσμητικές πέτρες σε όπλα – ξίφη, γλυπτά, είδη χειροτεχνίας και θεωρούνται ημιπολύτιμοι λίθοι. Το σύγχρονο όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική ως “νεφρός λίθος”, που πιθανολογείται ότι δόθηκε είτε από το χρώμα που παρουσιάζουν οι “πέτρες στα νεφρά” ή ως θεραπευτική χρήση κατά των παραπάνω.

Ίσως σας αρέσει και

6 Σχόλια

 • Μάρκος Κωνσταντίνου
  18 Μαρτίου 2016 at 10:08

  Είναι ένα άρθρο σταθμός! Σταθμός γιατί πρέπει -με την αφορμή- να παρκάρεις, να σταθμεύσεις για λίγο και να αναλογιστείς αν πράγματι είσαι ικανοποιημένος όχι με την υγεία σου, αλλά με τον τρόπο που την μεταχειρίζεσαι, γιατί έστω και αν αισθάνεσαι καλά τώρα, αυτό δεν θα είναι δεδομένο για το μέλλον και κάθε επιβαρυντικός παράγον …επιβαρύνει!. Με το σκεπτικό αυτό Κατερίνα μας, όχι μόνο απολαμβάνουμε ένα ακόμη απ τα υπέροχα άρθρα σου αλλά μας κάνεις να ξεπεζέψουμε για λίγο και να ξαναδούμε με άλλο μάτι το κλισέ …υγεία πάνω από όλα! Σε ευχαριστούμε που ήρθες πάλι κοντα μας και περαστικά!

 • drmakspy
  18 Μαρτίου 2016 at 16:08

  Να καταλαβαίνουν και αυτοί που μας αγαπάνε ότι καταλαβαίνουμε ότι μας καταλαβαίνουν, καταλάβατε;
  Αυτό το κρατάω!!! Χαχαχαχα Σωστήηηηηηηηηηη… όπως πάντα σε όλα….

  • Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα
   18 Μαρτίου 2016 at 17:12

   Γειά σου Σπύρο μου. Και βέβαια να το κρατήσεις, γιατί πολλές φορές το ξεχνάμε… Σε ευχαριστώ!

 • Έλενα Σαλιγκάρα
  18 Μαρτίου 2016 at 19:39

  Αχ Κατερινιώ! Δεν βγήκε τυχαία η φράση “υγεία πάνω απ’ όλα”! Εκτιμήστε την…
  Μας έλειψες Κατερίνα. Καλό βράδυ 🙂

  • Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα
   18 Μαρτίου 2016 at 20:12

   Γειά σου Έλενά μου! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό βράδυ και σε σένα.

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη