Ας γνωριστούμε

Λόγω Γραφής – Δημιουργώ / Επικοινωνώ / Μεταδίδω

Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη μου για μια καλαίσθητη παρουσίαση και μια ευγενική διαχείριση και επικοινωνία και προς αυτή την ίδια τη λογοτεχνία αλλά και προς τους δημιουργούς της. Σε μία πορεία παγκοσμιοποίησης που όλα φαντάζουν να φτωχαίνουν, η πνευματική ένδεια είναι χειρότερη κατ’ εμέ. Η συναισθηματική στειρότητα. Η αναλγησία. Και έναντι αυτών μάχομαι.

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες.


 

Κατερίνα Ευαγγέλου – Κίσσα

[Όμορφοι άνθρωποι] – [Χάιδω & Σωτηράκης] – [Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων]– [Οι εκδόσεις μου]

 

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας.
Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» www.logografis.gr

Έχει συμμετάσχει σε επτά συλλογικά έργα των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Ρώμη, Το Κοράλλι κ.α.. Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Εμβόλιμον» και «Το Κοράλλι» καθώς και σε πολλούς λογοτεχνικούς ιστότοπους. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Το 2018 κυκλοφόρησε το Συλλογικό Έργο «Χριστός Γεννάται» [εκδ. Όστρια / https://ostriaeditions.com/product/xristos-gennatai/] και το 2019 το Συλλογικό Έργο «Γράμματα ανεπίδοτα» [εκδ. Ελκυστής / https://elkistis.gr/product/grammata-anepidota/]. Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το πέταγμα της ίβιδας» [εκδ. Ελκυστής / https://elkistis.gr/product/to-petagma-tis-ividas/], μια ανθολογία διηγημάτων με ιαπωνικό θεματικό προσανατολισμό και ενσωματωμένα τάνκα.

Τον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων & άλλα διηγήματα» [εκδ. ΠΝΟΗ / https://www.ekdoseispnoi.gr/product/απλοϊκές-ιστορίες-φτωχών-ανθρώπων-άλ/]. Το δεύτερο προσωπικό της βιβλίο είναι η συλλογή 70 δοκιμίων «Ό,τι γυρίζει γύρω μας» [εκδ. Ελκυστής, 2020 / https://elkistis.gr/product/oti-gurizei-furo-mas/]. Τον Ιανουάριο του 2023 κυκλοφόρησε η ποιητική της συλλογή «Έρωτα παράκληση προστακτική» από τις εκδόσεις ΑΩ [https://www.aomegaekdoseis.gr/erota-paraklisi/].

Επικοινωνία evangelou.kissa@gmail.com / logografis@gmail.com

 



ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ



Τόλης Αναγνωστόπουλος

[Συγγραφείς σε πρώτο πλάνο]

Ο Τόλης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε  Διοίκηση Νοσοκομείων. Γράφει ασταμάτητα, όχι πολύ αισιόδοξα, αλλά με δόσεις χιούμορ. Δε θέλει να μοιάσει σε κανένα συγγραφέα, όπως και δε θέλει κανένας να του μοιάσει – για το καλό του. Αγαπά το βιβλίο και μάχεται για αυτό, αλλά και για αξίες όπως η φιλία και ο σεβασμός. Ακούει περίεργη μουσική, προτιμά το βουνό από τη θάλασσα, το ποδήλατο από το αυτοκίνητο. Είναι μονίμως οργισμένος και συνήθως απαισιόδοξος αλλά στο τέλος πάντα βρίσκει τρόπο να ελπίζει και να γελά. Η οικογένεια και οι φίλοι του απλά τον ανέχονται.

Έχει εκδώσει  τρία μυθιστορήματα, το «Ένας ή Κανένας» (Εκδόσεις Το Ανώνυμο Βιβλίο, Μάρτιος 2016), το «Βαθύ Ρήγμα» (Εκδόσεις Πνοή, Μάρτιος 2018) και το «Δρόμος η ζωή, ταράτσες τα όνειρά μας» (Εκδόσεις Πνοή, 2020). Πλήθος διηγημάτων του έχει  δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Αρθρογραφεί επίσης για το βιβλίο στο κοινωνικό δίκτυο «Bookia».

E-MAIL: tolisanagnos@gmail.com

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 τη στήλη «Συγγραφείς σε πρώτο πλάνο» και συνεχίζει μέχρι σήμερα…


Βάσω Αποστολοπούλου

[Ιστορίες στο φτερό]

Η Βασιλική Αποστολοπούλου-Αναστασίου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό ενώ τη μετέπειτα ζωή της –μέχρι και σήμερα– την έχει ζήσει στην Αθήνα.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έως τον Δεκέμβρη του 2013, οπότε και αποχώρησε. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό Μανώλη Αναστασίου και έχουν αποκτήσει δυο γιους.

Τον Δεκέμβριο του 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Το βαλς μιας ζωής» κι από τότε γράφει διαρκώς. Ζει μόνιμα με τον άντρα της στο Λαγονήσι και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γράψιμο, τη φροντίδα των αγαπημένων της τετράποδων και τα ταξίδια σε Ελβετία και Αγγλία, όπου ζουν και εργάζονται τα παιδιά της και μεγαλώνουν τα εγγόνια της.

Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Ολίβια, το κορίτσι του φάρου» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022 [Εκδόσεις Ελκυστής].

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ: «Το βαλς μιας ζωής» (μυθιστόρημα, ΙΒΙΣΚΟΣ, 2010), «Ψηφίδες» (ποίηση, BOOKSTARS, 2014), «Φρίντα και Βικτώρια» (νουβέλα, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2014), «Βουκαμβίλιες και γεράνια» (ποίηση, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2015), «Η μετακόμιση των χρωμάτων» (διηγήματα, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2016), «Πάροδος Μουσών 9» (μυθιστόρημα, ΠΝΟΗ, 2017), «Αποτυπώματα» (ποίηση, ΠΝΟΗ, 2018), «Δωροθέα» (μυθιστόρημα, ΠΝΟΗ, 2019), «Οι άθλοι του Ηρακλή» (παραμύθι για μεγάλους, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ, 2020), «Από αγάπη και πέτρα» (διηγήματα, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ, 2021).

Στη Λόγω Γραφής δημοσίευσε τη σειρά «Ιστορίες στο… φτερό», μια συλλογή δεκαοκτώ χιουμοριστικών χρονογραφημάτων που δημοσιεύθηκαν από τον Ιούλιο του 2016 ως τον Μάρτιο του 2017.


Γιάννης Βατικιώτης

[Ψίθυροι αισθήσεων]

Ο Γιάννης Βατικιώτης είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος των σπουδών του στο  MSc Shipping. Άνθρωπος οργανωτικός, πειθαρχημένος και ενθουσιώδης. Έχει εργαστεί ως λογιστής στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά σε και θέσεις ευθύνης στο αντικείμενο των πωλήσεων σε γνωστές εταιρείες. Αγαπά και ασχολείται με τη μουσική, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τον ενδιαφέρουν κυρίως κοινωνικά θέματα και πώς αυτά επηρεάζουν τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων, πώς διαμορφώνουν τους ανθρώπους οι τρέχουσες εξελίξεις του κόσμου γύρω μας.

Η στήλη του «Ψίθυροι αισθήσεων» στη Λόγω Γραφής, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, είναι η πρώτη του απόπειρα να επικοινωνήσει τα γραπτά του σε ένα ευρύ κοινό αναγνωστών. Γράφει όποτε νιώθει ότι κάτι έχει να πει.


Μαριάννα Γληνού

[Πρόσωπα στον καθρέφτη][Οι Τσαπερδόνες]

Η Μαριάννα Γληνού γεννήθηκε και διαμένει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και διδάσκει αγγλικά επί σειρά ετών. Είναι μαμά και σύζυγος. Στον ελεύθερο χρόνο της μοιράζεται ανάμεσα σε πολλά πράγματα. Της αρέσει να γράφει, να ακούει μουσική, να διαβάζει. Να χορεύει όσο βαστούν τα πόδια! Ξεκουράζεται όταν αγιογραφεί. Λέγεται πως φτιάχνει καλό νεραντζάκι,  βύσσινο γλυκό αλλά και σπανακόπιτα. Τίποτε παράξενο ή ασυνήθιστο, λοιπόν. Μια απλή, καθημερινή γυναίκα. Αυτό.

Η συλλογή διηγημάτων «Πρόσωπα στον καθρέφτη», που πρωτοδημοσιεύθηκε στη Λόγω Γραφής, χώρεσε σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Λόγια στον καθρέφτη» από τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης».  Το βιβλίο κρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία το 2018 και 2019 από την ΕΠΟΚ.  Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, εκδόθηκε και η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Το βράδυ, κρυφά…». Έχει επίσης πάρει μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, των οποίων η πρωτοβουλία ανήκει στη «Λόγω Γραφής». Ποιήματά της έχουν τιμηθεί με βραβεία. Ελπίζει να παραμείνει ένα σπουργίτι…

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε με τη σειρά «Πρόσωπα στον καθρέφτη», δημοσιεύοντας από τον Οκτώβρη του 2016 ως τον Απρίλη του 2018 εβδομήντα επτά διηγήματα. Συνέχισε τον Ιούνιο του 2018 με τη σειρά διηγημάτων «Οι Τσαπερδόνες», η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου έχοντας συμπληρώσει δέκα διηγήματα. Κατά, συχνές, περιόδους τιτιβίζει σαν σπουργίτι μικρά ή μεγάλα ποιήματα, εδώ, στη ζεστή φωλιά της Λόγω Γραφής, που λατρεύει τα μικρά, ανένταχτα σπουργίτια.


Ιωσήφ Ιωσηφίδης

[Λόγω Γραφής… ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον]

Ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα, το 1948. Πήρε Πτυχίο Μαθηματικών (1971, Πανεπ. Αθηνών), Οικονομικών (1975, Οικονομικό Πανεπ.Αθήνας). Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν.Αθηνών,1978), τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου.

Συνέγραψε 5 Ποιητικές Συλλογές (‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α’, ‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β’, ‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ’, ‘ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ’, ‘ΕΡΩΣ, ΜΥΘΟΣ, ΒΑΘΟΣ-200 Χαϊκού’) και σύντομα εκδίδει την 6η (‘ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ’) και την 7η (‘ΜΕΘΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ’, Σοκόλη, Συμπαντικές).

Μετέφρασε και ανθολόγησε α) Τουρκοκύπριους ποιητές (ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 2007) και β) Νομπελίστες, Πολωνούς, Ρώσους ποιητές (προσεχώς σε 3 Ανθολογίες).

Ετοιμάζει για έκδοση γ) διηγήματα, δ) 10 δοκίμια για τον Καβάφη (Οικονομία και Διοίκηση στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, κ.ά.),  ε) δύο θεατρικά έργα (ΑΝΤΙΓΟΝΗ και ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ), στ) έργα φιλοσοφίας (‘Ζήνων ο Κιτιεύς’, ‘Η Ευρώπη και το Ανθρώπινο Πρόσωπό της’)  και  ζ) Δέκα αιώνων Ιστορία των Λατίνων στην Κύπρο.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν και περιλήφθηκαν σε Ανθολογίες και Περιοδικά (ΗΠΑ, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Εσθονίας κ.ά.) και σε Ιστοσελίδες Λογοτεχνίας ΗΠΑ, ΗΒ Αυστραλίας. Κάποια μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες και ερμηνεύονται σε Μουσικά Μέγαρα και Φεστιβάλ Ευρώπης. Επίσης μία 1 νουβέλα του μεταφράστηκε και περιλήφθηκε σε Ευρωπαϊκή δίγλωσση Ανθολογία (2008).

Ως ποιητής εκπροσώπησε την Κύπρο στη Γαλλία (Κονιάκ, 2003) και στη Γερμανία (Μόναχο, 2006) και ως διηγηματογράφος στο Παρίσι και στο Στρασβούργο (2008).

Συμβολή σε Συνδέσμους Γράμματων, Τεχνών και Επιστήμης

Είναι Μέλος του International Society of Poets, του PEN International (Ch.Cyprus), της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (για 4 θητείες Μέλος του Δ.Σ.), της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκυπρίου Πολιτιστικού Συνδέσμου, Ομίλων στο Διαδίκτυο για Λογοτεχνία, Θέατρο και Τέχνη.

Είναι Αντιπρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Κύπρου (1994- ) και τραγούδησε ως μπάσος/ βαρύτονος σε οπερατικά έργα και μονωδίες σε διεθνή φεστιβάλ και παραστάσεις (Αγγλία, Ελλάδα, Μάλτα, Αίγυπτο κ.ά.), και μετείχε στην παραγωγή DVD 3 όπερων.

Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου KTISIS, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου, νυν Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών-Κύπρου (UNAC)., Αντιπρόεδρος του European Movement (Cyprus Ch.) και Σύνεδρος στις εργασίες της ΕΕ για το Σύνταγμά της (2003), Μέλος της Ένωσης Οικονομολόγων  Κύπρου, του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, της Μαθηματικής Εταιρείας Κύπρου, του Rotary Club of Los Angeles, των Lions Nicosia Cosmopolitan.

Διακρίσεις

Το 2003 το Βατικανό του απένειμε το τίτλο του Ιππότη (Equestrian Order of the Holy Sepulchre).

Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο «Best Poems, Best Poets- 2007» από τον Διεθνή Λογοτεχνικό Οργανισμό “The International Library of Poetry” ΗΠΑ (2006, αρ.4238, Published Poet, Editor’s Choice, Best Poems Best Poets 2007).

Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES (που εδρεύει στο Παρίσι) του απένειμε Διεθνές Επίχρυσο Μετάλλιο-Βραβείο για τη συμβολή του στην Επιστήμη, στα Γράμματα, στις Τέχνες/ στον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου.

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 τη λογοτεχνική στήλη «Λόγω Γραφής… ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον» και παρέδωσε τη σκυτάλη της στον Κυριάκο Στυλιανού τον Μάιο του 2020.


Γεωργία Κοκκινάκη

[Έχει χρώμα ο… έρωτας;]

Η Γεωργία Κοκκινάκη του Ιωσήφ γεννήθηκε στα Τρίκαλα και έζησε ως τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου στο Μουζάκι Καρδίτσας  -μέρος καταγωγής της μητέρας της- και το υπόλοιπο της ζωής της στην Αθήνα, με καλοκαιρινές αποδράσεις στη Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του πατέρα της. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων. Ζει μόνιμα με το σύζυγο και τα τρία τους παιδιά στο Κιλκίς.

Ως εκπαιδευτικός, για τις ανάγκες της δουλειάς της, έχει γράψει ποιήματα, θεατρικά και παραμύθια. Πολλά από αυτά φιλοξενήθηκαν σε εκπαιδευτικά Blogs και αξιοποιήθηκαν από  συναδέλφους. Επίσης, ασχολήθηκε με τη συγγραφή νουβέλας και μυθιστορήματος.

Στη Λόγω Γραφής δημοσίευσε τη νουβέλα «Έχει χρώμα ο… έρωτας;», η οποία ολοκληρώθηκε σε οκτώ συνέχειες, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο του 2020.


Ρόρη Μάτη

[Έβδομη & άλλες τέχνες]

Η Ρόρη Μάτη γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Σπούδασε παραϊατρικά επαγγέλματα και εργάστηκε, μέχρι την συνταξιοδότησή της, ως βοηθός μικροβιολόγου. Αγαπά την καλή μουσική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο και κάθε έκφανση τέχνης. Η αγάπη της να αποτυπώνει γράφοντας σκέψεις και όνειρα κρατάει από τα νεανικά της χρόνια. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. Το 2009 τους “Εσωτερικούς Μονόλογους” και το 2011 τις “Πρόβες Αποχαιρετισμού”. Και οι δύο συλλογές εκδόθηκαν από την “Οδό Πανός”, του Γιώργου Χρονά. Το 2019 εξέδωσε τη συλλογή με πεζογραφήματα υπό τον τίτλο «Όσα μοιράστηκα» (αυτοέκδοση).

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 τη στήλη «Έβδομη & άλλες τέχνες», με κριτική ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, έως και τον Μάρτιο του 2017. Από τότε, υπό την επιμέλεια της διευθύντριας της σελίδας, η στήλη φιλοξενεί αφιερώματα, άρθρα και Δελτία Τύπου για δρώμενα σχετικά με την έβδομη αλλά και άλλες τέχνες. Στην ψυχή μας είναι πάντα η στήλη της Ρόρης μας.


Λένα Μαυρουδή Μούλιου

[Της Λένας τα διηγήματα] – [Ιστορίες του φαρμακείου] – [Πέρσα Βουδούρη, η Ελληνίδα Miss Marple] – [Animateur]

Η Λένα Μαυρουδή Μούλιου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη, με παιδιά και εγγόνια, συνταξιούχος δασκάλα πιάνου, Πτυχιούχος και Συνθέτις του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (Μανόλης Καλομοίρης). Έχει γράψει πάνω από διακόσια τραγούδια σε στίχους, ως επί το πλείστον δικούς της. Μελοποίησε επίσης μια σειρά ποιημάτων της για παιδιά καθώς και νανουρίσματα. Διασκεύασε γνωστά παιδικά παραμύθια. Ως συγγραφέας έχει να παρουσιάσει επίσης πολύ πλούσιο έργο. Έχει γράψει είκοσι λογοτεχνικά βιβλία με αφηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και ποιήματα. Έχει διακριθεί σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς με Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους και Διακρίσεις. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές συλλογικές εκδόσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές.

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε με τη σειρά «Της Λένας τα διηγήματα», δημοσιεύοντας από τον Αύγουστο του 2017 ως τον Φλεβάρη του 2019 εκατόν ένα διηγήματα. Από τον Απρίλη ως τον Σεπτέμβρη του 2018 συνέχισε με τη σειρά δέκα διηγημάτων «Ιστορίες του φαρμακείου». Ακολούθησε τον Φλεβάρη του 2019 η σειρά διηγημάτων «Πέρσα Βουδούρη, η Ελληνίδα Miss Murple», η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2020, έχοντας συμπληρώσει τριάντα δύο διηγήματα. Τέλος, από τον Γενάρη του 2021 έως και τον Ιούνη του ίδιου έτους, δημοσιεύθηκε η νουβέλα της «Animateur» σε είκοσι μία συνέχειες. Η Ενότητα «Λόγοι των Φίλων: Κείμενα» φιλοξενεί πολλές φορές πεζά, ποιήματα αλλά και άρθρα της, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλα τα συλλογικά έργα της Λόγω Γραφής.


Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη

[Ένα τραγούδι για σένα] – [Άνοιξη ήτανε…]

Η Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Γεώργιο, Λιβαδειάς.  Έχει εκδώσει  τρία μυθιστορήματα και δυο συλλογές διηγημάτων. Το 2020 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Γράμματα σ’ έναν δραπέτη» (εκδ. Θράκα). Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικούς λογοτεχνικούς ιστότοπους κι εφημερίδες (Λόγω Γραφής, Εντευκτήριο, Εμβόλιμον, Book Press, Θράκα, Ποιητικός Πυρήνας,  Πλανόδιον, Χάρτης,  τοβιβλίο.net, κ.α.) και στην τοπική έντυπη εφημερίδα της Λιβαδειάς «Διάβημα». Έχει συμμετάσχει σε Συλλογικά Έργα και στην Ανθολογία για το 1821 της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Έχει επίσης συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.  Είναι επίτιμο μέλος της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς.  Έχει παρουσιάσει έργα της στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς κι έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση για τους Βοιωτούς Συγγραφείς.  Φοίτησε για ένα χρόνο  στο νεοσύστατο  Λαΐκό Πανεπιστήμιο Λιβαδειάς με την επωνυμία Τροφώνιος Ακαδημία.

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε με τη σειρά «Ένα τραγούδι για σένα» δημοσιεύοντας από τον Σεπτέμβρη του 2018 ως τον Δεκέμβρη του 2019 είκοσι τρία διηγήματα.  Τον Απρίλη του 2021 δημοσιεύθηκε η σειρά διηγημάτων «Άνοιξη ήτανε», η οποία ολοκληρώθηκε με οκτώ διηγήματα. Η Ενότητα «Λόγοι των Φίλων: Κείμενα» φιλοξενεί πολλές φορές πεζά της, ενώ έχει συμμετάσχει στα περισσότερα συλλογικά έργα της Λόγω Γραφής.


Χρήστος Νιάρος

[Νυχτοήμερα και υποστάσεις]

Ο Χρήστος Νιάρος κατάγεται από τα Γιάννενα και την Άρτα. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ραδιοφωνία, τη συγγραφή και το θέατρο. Σπούδασε στο χημικό τμήμα του Α.Π.Θ.. Είναι μόνιμος κάτοικος πια της δεύτερης πατρίδας, της Μελβούρνης, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέχασε ούτε την γενέθλια γη, ούτε τους ανθρώπους της.

Ασχολείται αδιάκοπα με τα Μ.Μ.Ε. και την παροικία, παραμένει πιστός λάτρης του λόγου και της μουσικής, ενώ έχει δώσει ομιλίες σε πόλεις της Αυστραλίας για τον Καββαδία, τον Ελύτη, το ρεμπέτικο τραγούδι, την Μελίνα Μερκούρη και το παροικιακό βιβλίο.

Κείμενα του φιλοξενούνται, υπάρχουν πρωτότυπα και αναδημοσιευμένα, σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, blogς και συρτάρια φίλων και γνωστών, τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα, την Γερμανία, τον Καναδά.

Επαγγελματικά ασχολείται με τον ταξιδιωτικό χώρο των εισιτήριων και των εκδρομών. Γράφει, όταν και όσο το μπορεί, το επιτρέπει και το θέλει η έμπνευση, ο χρόνος  και η στιγμή. Τα κείμενά του είναι βιώματα, μυθοπλασίες, στιγμές, τόσο σε πεζό όσο και σε ποιητικό λόγο. Και έτσι συνεχίζει, προς πάσα κατεύθυνση, ονείρου και πραγματικότητας, την αποτύπωση των γραφών του.

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε με περιστασιακές δημοσιεύσεις κριτικών λογοτεχνικών έργων και συγγραφέων αλλά και δικών του λογοτεχνικών κειμένων. Τον Ιούνιο του 2022 προχώρησε με μια μόνιμη συνεργασία, στο τιμόνι της στήλης “Νυχτοήμερα και υποστάσεις” – μία στήλη ποικίλης λογοτεχνικής ύλης.


Μαρία Πανούτσου

[Εξομολογήσεις ενός ημερολογίου]

Η Μαρία  Πανούτσου γεννήθηκε  στην Αθήνα ​και υπηρετεί το θέατρο και την ποίηση από το 1979. Γράφει και χορεύει από μικρό παιδί. Σπούδασε  μουσική,  χορό, θέατρο, ζωγραφική και φωτογραφία στην Ελλάδα, την  Αγγλία και την  Πολωνία. Έχει ταξιδεύσει για σπουδές  και για συμμετοχή σε Διεθνή Φεστιβάλ  Θεάτρου, με το Θέατρο Τομή, σε Αγγλία, Σκωτία, Ρουμανία, Γεωργία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Κύπρο. Έζησε στην παιδική  της ηλικία στο Ιράκ, στην Κύπρο και στο Λίβανο. Ξεκίνησε πολύ μικρή το  γράψιμο, το  χορό και το θέατρο και με  την πρώτη της σκηνοθετική  δουλειά  βραβεύτηκε με πέντε  βραβεία στο Φεστιβάλ  Ιθάκης – Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Παράστασης, Καλύτερης  Παρουσίασης Νεοελληνικού Έργου, Βραβείο Γυναικείου Ρόλου και Έπαινο Ανδρικού. Παράλληλα με το θέατρο και την τέχνη, η Μαρία Πανούτσου-Πετρή, έχει εκδώσει τρεις  ποιητικές συλλογές: «ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ», «SALUADER»  και  «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ ή ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ ΑΠΟ ΤΟ CITY», που έχουν εξαντληθεί και  ετοιμάζει την επανέκδοσή τους. Μελέτησε Ζωγραφική  και Αγιογραφία με τον ζωγράφο  Δ. Πάλμα και Κεραμική με τον γλύπτη  Ν. Σκλαβενίτη.  Ζωγραφίζει από το 1982 και χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά για τον σκοπό αυτόν. Δουλεύει τον πηλό, κατασκευάζοντας έργα αποκλειστικά με το χέρι και όχι με τον τροχό.  Με την Φωτογραφία και τις αρχές της κινηματογραφικής τέχνης, ασχολήθηκε την περίοδο 1980-90 όπου έγινε δεκτή και στο International Film School of London. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ  Αθήνας, Κέας και Λονδίνου. Για το θέατρο την περίοδο  2015-2016  ανέβασε την παράσταση  «ΑΣΠΡΟ ΦΩΣ – ιστορίες έρωτα και αναρχίας» στο θέατρο Ειλισσός. Μερικές στιγμές από τη δουλειά της στο θέατρο είναι:

-1980 Σπουδές στο Grotowski  Loboratorium στην Πολωνία.

-1982 Ίδρυση της εταιρείας  ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΜH και συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ιθάκης. Πρώτη της σκηνοθετική δουλειά. Η παράσταση απέσπασε 6 βραβεία.

-1984-86 Συμμετοχή σε προγράμματα  θεατρικής παιδείας  στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού.

-1997 με την παράσταση  ‘Ιστορία με τέλος’  στο Φεστιβάλ «Γυναίκες Δημιουργοί των Δύο Θαλασσών», UNESCO Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

-1999-2006 Τρίτη εκδοχή της Αντιγόνης με τίτλο: ‘Η Λατρεία των Νεκρών’  Edinburgh Fringe Festival  και περιοδεία στην Ευρώπη.

-2001 Διδασκαλία σε σεμινάριο, ‘Προσέγγιση  στην Αρχαίας  Ελληνικής Τραγωδίας’  στα Πανεπιστήμια  Edinburgh University και Glasgow University.

-2007-2014  A project in progress House of flesh by Yussuf Idris. Προσέγγιση του Αραβικού πολιτισμού με το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς Άραβες λογοτέχνες.

-2016 « Άσπρο φως,  Ιστορίες έρωτα και αναρχίας» – Προφορική παράδοση.

Για την Μαρία Πανούτσου το Θέατρο, είναι ένας χώρος έρευνας των εκφραστικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, χωρίς να αρνείται τον παιδαγωγικό,  ψυχαγωγικό και θεραπευτικό του χαρακτήρα. Ιδιαίτερη αφοσίωση έδειξε στην μελέτη της κίνησης του σώματος, μαθητεύοντας σε διαφορετικές τεχνικές. Πιστεύει ότι η κίνηση του σώματος ολοκληρώνεται μόνο με τον έντεχνα εκφρασμένο λόγο. Από το 1992 χρησιμοποιεί εκτός του θεατρικού κειμένου, το ποιητικό, πεζογραφικό, δοκιμιακό κείμενο και με εφαλτήριο τον σύνθετο λόγο του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, συνεχίζει την αναζήτηση, της σχέσης λόγου, κίνησης, νοήματος, δημιουργώντας ένα δικό της θεατρικό κώδικα επικοινωνίας. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της είναι η διδασκαλία, που εκτός από λειτούργημα την θεωρεί μία ακόμη μορφή τέχνης. Την ενδιαφέρουν οι δύο ρόλοι που ενυπάρχουν στην διδασκαλία, του διδάσκοντος και του διδασκόμενου και βρίσκει μεγάλη ευχαρίστηση στην εναλλαγή αυτών των ρόλων. Η μέθοδός της είναι ουσιαστικά, μια στάση απέναντι στο υλικό (μνήμη-κοινωνία) που συσσωρεύει καθημερινά ο άνθρωπος καλλιτέχνης, καθώς και ένας «τρόπος» εξάσκησης για την εφαρμογή μιας όσο γίνεται πιο προσωπικής έκφρασης.

Η στήλη της «Εξομολογήσεις ενός ημερολογίου» ξεκίνησε στη Λόγω Γραφής  τον Γενάρη του 2017 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.


Στεφανία Ρουλάκη

[Έγινε της καραντίνας!]

Η Στεφανία Ρουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Διαφήμιση, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας και Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Έχοντας δουλέψει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και σε δική της επιχείρηση, μετά το 2015, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συμβουλευτική και τα ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια.

Η αγάπη της για το βιβλίο και η ανάγκη να μιλήσει για διάφορες σκέψεις την οδήγησε στο να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής, να ασχοληθεί με αξιολογήσεις κειμένων προς έκδοση, να γράψει κείμενα για διάφορες ιστοσελίδες και να συγγράψει. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τέσσερα δικά της έργα: το ιστορικό μυθιστόρημα «Εγώ θα ζήσω» – εκδόσεις Πηγή (https://www.pigi.gr/product/istoriko-ego-tha-ziso/), το οποίο ήταν προτεινόμενο στην κατηγορία «Μυθιστορήματα» στα βραβεία κοινού Public το 2022, το εγχειρίδιο ψυχολογίας “Μαζεύω τα κομμάτια μου” – εκδόσεις Iwrite (https://www.iwrite.gr/bookstore/vivlio-meleti-psychologia-autognosia-mazevo-ta-kommatia-mou-ekdoseis-iwrite/), η νουβέλα μυστηρίου «Ο μάγος της Βαλμπόρια (γραμμένη μαζί με άλλους δύο συγγραφείς) – εκδόσεις Νίκα (https://www.nikasbooks.gr/product/1215/o-magos-tis-balmporia.html) και το παιδικό βιβλίο «Παιδιά της καρδιάς» – εκδόσεις Iwrite (https://www.iwrite.gr/bookstore/paidiko-vivlio-polemos-ratsismos-paidia-tis-kardias-ekdoseis-iwrite/). Για αυτή της τη δραστηριότητα διακρίθηκε από τη βιβλιοθήκη του Δήμου Σαρωνίδας και από το Δήμο Μοσχάτου.

Μαζί με τον σύντροφό της, έχουν ένα κορίτσι επτά χρονών. Αγαπά την οικογένειά της, τους φίλους της, το διάβασμα, τη συνεχή εκπαίδευση, το γράψιμο, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τις χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά, τη διακόσμηση και το να γνωρίζει ανθρώπους.

Είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μεικτής Οικογένειας «Πελαργός», ο οποίος στηρίζει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open Hearts Big Dreams, που στόχο έχει την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στην Αιθιοπία, μέσα από την παραγωγή δίγλωσσων βιβλίων. Συμμετέχει εθελοντικά στην μεταφραστική ομάδα της τοπικής παραγωγής και διακίνησης αυτών των βιβλίων σε Ελληνικά και Αμχαρικά, την επίσημη Αιθιοπική γλώσσα.

Στη Λόγω Γραφής δημοσίευσε τη χιουμοριστική σειρά διηγημάτων «Έγινε της καραντίνας!», από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021, ολοκληρώνοντας συνολικά είκοσι ένα διηγήματα.

 


Κυριάκος Στυλιανού

[Λόγω Γραφής… ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον]

Ο Κυριάκος Στυλιανού κατάγεται από την Κερύνεια και γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1970. Από το 2003 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου. Έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο συλλογές ποιημάτων και δύο θεατρικά έργα, εκ των οποίων «Το Τελευταίο παιχνίδι» πήρε έπαινο σε διαγωνισμό της Θεατρικής Ένωσης Συγγραφέων Κύπρου για νέους συγγραφείς. Και τα τρία βιβλία διηγημάτων του: «Μεταμεσονύχτιοι αναλογισμοί», «Σκυτάλη» και «Μια ζωή – πέντε διηγήματα για ένα θέμα» διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος», όπως και τα δύο θεατρικά έργα του «Τελευταίο παιχνίδι» και «Ξανά μαζί». Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Στη Λόγω Γραφής ξεκίνησε να γράφει και να επιμελείται από τον Μάη του 2020  τη λογοτεχνική στήλη «Λόγω Γραφής… ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον», τα ηνία της οποίας παρέλαβε από τον προκάτοχο τής στήλης Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη