«Τα συμπεθέρια», ένα σατυρικό κείμενο του Κώστα Παρδάλη

Παρηγορητική καταφυγή μα στην πραγματικότητα σύνδρομο κατοχικής στέρησης για τις οψίπλουτες γκουρμέ σουσουράδες, οι οποίες κοιτάν αφ’ υψηλού τα αείμνηστα φασόλια και ξεχνάν τις τριμμένες φλούδες των δέντρων και τα βαλανίδια τις αξημέρωτες νύχτες του λοιμού.

Η τωρινή γαστρονομική τους καθημερινότητα απαρτίζεται μόνο από ζηλεμένες γεύσεις, όπως πίττα φραγκόκοτα με μαύρη τρούφα, ραβιόλια με φουά γκρα, χαβιάρι με σπαράγγια και καπνιστό αυγό σαμπαγιόν ή καρέ μοσχαριού με τσίπς και πουρέ σελινόριζας.

Και για ψωμί, αν δεν είναι φτιαγμένο από καστανάλευρο εισαγωγής από τον βόρειο Ευρωπαϊκό κορμό, αλεσμένο σε νύχτα με πανσέληνο και ψημένο σε φούρνο από γκέι φούρναρη, που να το βλέπει να φουσκώνει σαν την γονιμοποιημένη γη και σαν την εύφορη κοιλιά του πρώην συντρόφου του, ούτε να το αγγίξει.

Για γλυκό μόνο τάρτα φράουλας ή φραουλόπιτα ποτισμένη με άρωμα πεπόνι, μυζήθρα και βύσσινο.

Οι γεύσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα, εκτός από την οπτική υπερένταση που δημιουργούν στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, λειτουργούν και ως φυλαχτό, διώχνοντας μακριά την δαιμονική επιρροή της ατεκνίας των θυγατέρων τους και προστατεύουν την λεχώνα και το βρέφος από την επιρροή του βάσκανου ματιού.

Ισχυρισμοί περιαυτολόγησης διατροφικής συνήθειας της εκ Κολωνακίου πεθεράς, στην συμπεθέρα μάνα του γαμπρού πριν το στρώσιμο του τραπεζιού, όταν την πήγε στο χωριό πρώτη φορά για να γνωριστούνε.

Και η συμπεθέρα αφού αλληλοκοιτάχτηκε με τον γιο της, φώναξε τον συμπέθερο με την γνωστή γκουρμέ χωριάτικη προφορά της:

«Μήτσο μ’ πιάσε την πιατέλα με τουν ξινόχοντρο αλά Ανήλιου, που είναι για δύσκολους ουρανίσκους, την φασουλάδα αλά σεφ από φασόλια μαζεμένα την πανσέλνο, τότενες που με τον σφύριξες την ώρα που τα μάζευα, την σαλάτα αλά πρασινάδα με βρούβες, καυκαλήθρες και πικραλίδες για τις απαιτητικές και αν δεν φχαριστηθούν οι καλεσμέν’ μας, πιάσε και κείνα τα σενιάν αγανακτισμένα αμελέτητα του τράγου αλά Σόιμπλε, πασπαλισμένα με μπαρούτ’ και αρμεγμένα μετά την πρώτη νύχτα του γάμου τ’».

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη