«Στον ορίζοντα της ελπίδας», η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Λουκά από τις εκδόσεις Οσελότος [Δελτίο τύπου]

Η καινούργια ποιητική συλλογή της Κερκυραίας Βιολόγου Ελένης Θ. Π. Λουκά   με τον τίτλο «Στον ορίζοντα της ελπίδας» από τις εκδόσεις Οσελότος, διακρίνεται για τον λυρισμό της και το πολυθεματικό τού περιεχομένου της. Σηματοδοτεί την ανάγκη όλων μας να προσπαθούμε να προχωράμε μπροστά, αναζητώντας την ανατροπή, την αναγέννηση, την αναθεώρηση, την αλλαγή και την ανανέωση από κάθε τι οπισθοδρομικό, βλαβερό, άδικο και επικίνδυνο. Μια αναζήτηση ενός ορίζοντα ελπίδας που θα μας φέρει πιο κοντά σε ένα καλύτερο, φυσικότερο, δικαιότερο  και πιο ανθρώπινο κόσμο. Περιέχει ποιήματα κοινωνικά και ερωτικά, όπως και κάποια δοκίμια συνοδευόμενα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημιουργούν μία πιο ζεστή αναγνωστική διάθεση στο ουδέτερο περιβάλλον των λευκών σελίδων.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου -Περί ζωής- τα ποιήματα  προτρέπουν προς τις αιώνιες αξίες που οδηγούν στην πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση του ανθρώπου και οι οποίες  θα τον καταστήσουν χρήσιμο στην κοινωνία, αλλά και ευτυχέστερο. Ποιήματα όπως Αέναος κύκλος, Καινούργια μέρα, Λάθος πορεία, Ένα τραγούδι, Αλλοτινός ιππότης, Άνθρωπος ρομπότ, Όμηροι, Υγεία, Ανήφοροι και κατήφοροι της ζωής,  Ένα χαμόγελο, Ο Χαρακτήρας ενός λαού, Υποκρισία, Ανταγωνισμός, Το κενό της πληρότητας, Στη δίνη του χρόνου, Ο πίνακας μιας μέρας σου,  προσεγγίζουν κοινωνικά, υπαρξιακά και θέματα ηθικών αξιών και ιδανικών με στοχαστική σκοπιά και διάσταση θεώρησης της ζωής.

Επιπρόσθετα η αξία της διατήρησης και διαιώνισης της παράδοσης, της αγάπης για την πατρίδα, της  ιστορικής μνήμης, της αναπόλησης παρελθοντικών ηθών και γεγονότων  γίνεται εμφανής σε πολλά ποιήματα που αναφέρονται στην ιστορία και την παράδοση της Κέρκυρας, όπως τα ποιήματα Καμπιέλο (παλιά συνοικία της παλιάς πόλης), Το δάκρυ του περιβολιού, Άρωμα μιας άλλης εποχής, Σε μιας βάσκας το νερό, Η ελιά στον  Αϊ Γιώργη, Το παλιό πηγάδι, (Καναβιά) Φαιάκων φιλαρμονικές και Το παλιό Λιοτρίβι.

Άλλα ποιήματα όπως Τ’ αμίλητο χωριό (που αναφέρεται στο εγκαταλελειμμένο παλιό ελληνικό χωριό της Μικράς Ασίας, Λιβίσι) και  Της προσφυγιάς τ’ αγκάθι, Ο πολύπαθος λαός της Συρίας που αναφέρονται στα δεινά του ξεριζωμού ενός λαού εγκαταλελειμμένου στις ορέξεις των μεγάλων δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τα εσωτερικά του προβλήματα.

Στο δεύτερο μέρος  «Στα μονοπάτια της Αφροδίτης» περιλαμβάνονται ποιήματα με ύφος λυρικό, πότε μελαγχολικό και πότε πιο αισιόδοξο ή νοσταλγικό και γίνεται μια όμορφη περιπλάνηση στα πολύπλοκα και δαιδαλώδη μονοπάτια του Έρωτα και στις πολλές θετικές και αρνητικές εκφάνσεις του, όπως της απουσίας, της αναζήτησης, της μνήμης, της  λησμονιάς, του ονείρου, του δειλινού και της  νοσταλγικής αγάπης των νεανικών χρόνων. Ένα ξέσπασμα Αφροδίτης που βιώνει πολλά και πολύμορφα συναισθήματα στη πορεία της ζωής. Μια πολυμορφία που αποτελεί και το αλάτι της γοητείας  και σημαντικότητάς της και που ο καθένας από μας τη βιώνει ουσιαστικά με παρόμοιο τρόπο.

Στα δοκίμια ή σκέψεις  περιλαμβάνονται τίτλοι  όπως Ο ρομαντισμός και τα συναισθήματα στη δίνη της αυτοματοποιημένης κοινωνίας, Το νόημα της ζωής, Σπαράγματα, Σύγχρονη Πομπηία, Φύση και ζωή που μειώνονται μέρα με την ημέρα. Στους δύο τελευταίους τίτλους αποτυπώνεται από την συγγραφέα  στην πραγματική του διάσταση όλο το δράμα και η θλιβερή εικόνα των συνεπειών  τής καταστροφής του περιβάλλοντος από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες  επεμβάσεις στη φύση.

Σ’ αυτήν αλλά και στις δύο πρώτες ποιητικές συλλογές της «Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία» και «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής» μας παροτρύνει στην από κοινού δράση όλων, ανάλογα το ποσοστό ευθύνης και δυνατότητας που αναλογεί στον καθένα, να εμποδίσουμε αυτή την καταστροφική πορεία με όλη μας τη δύναμη και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής και στη σωτηρία του πλανήτη Γη, του κοινού σπιτιού μας, διότι αυτό είναι  χρέος μας προς τις επόμενες μελλοντικές γενιές αλλά και προς την κατεύθυνση της διατήρησης και διαιώνισης κάθε μορφής ζωής.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:  H  Ελένη  Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην  Στρογγυλή  Κερκύρας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως στην σφαίρα  και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις. Εν συνεχεία μετέβη στην  Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για 3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και  Μικροβιολογίας, όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών της εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken, στο τμήμα Βοτανολογίας, όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης  της πόλης και επιπλέον  με  την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα.  Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά. Από το 2012-2019 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος  εργάστηκε  και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης  μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών μνημειακών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στον κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε  από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κ Ελένης Κονοφάου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου. Ό μύθος που συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη ποιητική της συλλογή «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής» (έτος έκδοσης 2016)  αφορά τα τρία αυτά ελαιόδεντρα. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε στην τοποθεσία Καναβιά του χωριού σε μια λαμπρή γιορτή παρουσία του καθηγητή Roloff και τοπικών αρχών, η ανάδειξη και η περίφραξη της ελιάς Ευδοκίας, μίας εκ των τριών της έρευνας, και η τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας δίπλα στην ελιά.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή  με  τίτλο  «Η μικρη ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία»  εκδόθηκε το έτος 2015 από τον εκδοτικό οίκο Οσελότος, όπως και η δεύτερη. Η τελευταία της ποιητική συλλογή «Στον ορίζοντα της ελπίδας» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια ποίησης 2017 και 2018 των εκδόσεων Όστρια, στο Ανθολόγιο και την Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της  Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2018 και 2019, στο λογοτεχνικό περιοδικό Μύρτιλο των εκδόσεων Οσελότος, στο καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2019 και 2020 του ηλεκτρονικού περιοδικού τοβιβλίο.net. Στα  ηλεκτρονικά περιοδικά Λόγω Γραφής, Fractal, τοβιβλιοnet, και Θεματοφύλακες λόγω τεχνών έχουν δημοσιευτεί πολλά από τα ποιήματά της.

Έχει λάβει μέρος στον Ζ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό 2018 της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, όπου έλαβε έπαινο για δύο ποιήματα της  «Κινούμενη άμμος η ζωή» και «Στη μέση της Ερήμου. Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικό και καθηγητή του ωδείου Φίλιππος Νάκας, Γιώργο Στεργίου.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη