«Ποιήσεως μέθεξις», η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Θ. Π. Λουκά από τις Εκδόσεις Άλλωστε

Η τέταρτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ποιήσεως Μέθεξις» [Μάιος 2022, Εκδόσεις Άλλωστε] της Κερκυραίας ποιήτριας Ελένης Θ. Π. Λουκά διακρίνεται, όπως και οι προηγούμενες συλλογές της, για το πολυθεματικό περιεχόμενο των κοινωνικών και ερωτικών ποιημάτων της. Περιέχει, επιπλέον, χαϊκού, καθώς και δοκίμια στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου κατατίθενται απόψεις – προτάσεις – συμβουλές – λύσεις για περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Η προσθήκη σχεδόν σε κάθε ποίημα κατάλληλης ασπρόμαυρης φωτογραφίας δημιουργεί ένα ευχάριστο ζεστό αναγνωστικό περιβάλλον στο ουδέτερο λευκό των σελίδων κι ενισχύει το συναίσθημα που προκύπτει από τον ιδιαίτερο λυρισμό των ομοιοκαταληκτικών ποιημάτων.

Η ποίηση για κάθε ποιητή είναι σαν ένα καράβι σε ένα ατέλειωτο προσωπικό ταξίδι, όπως αναφέρει η συγγραφέας, που σε βοηθάει να εξερευνήσεις τους βαθύτερους και άγνωστους ωκεανούς της ψυχής και του πνεύματος. Κάθε φορά σε εκπλήσσει, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις περισσότερες καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που διαφορετικά δεν θα γνώριζες ποτέ. Κατά τρόπο έμμεσο, κερδίζει και ο αναγνώστης, διότι γίνεται συνοδός, συνοδοιπόρος αυτής της πολύχρωμης, ως προς τη θεματική και εκδήλωση πολυποίκιλων συναισθημάτων, ποιητικής διαδρομής.

Μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και τις εξωτερικές προκλήσεις, η Ελένη Λουκά [Elen Louka] προσπάθησε, μέσα από την ποίηση και τα δοκίμιά της, να περιγράψει -εκτός των άλλων- και τη ζοφερή και άγρια πραγματικότητα του σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ποίηση βοηθάει να τονώσουμε και το ψυχικό αντιστασιακό μας ανάστημα στο άρρωστο κοινωνικό σύστημα, κατεστημένο. Μπορεί επίσης να συντελέσει στο να αποδράσουμε σιγά σιγά από τα ερείπια της καταστρεπτικής ματαιοδοξίας της εποχής».

 


H  Ελένη  Θ. Π.  Λουκά γεννήθηκε στην  Στρογγυλή  Κερκύρας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως στην σφαίρα  και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις. Εν συνεχεία μετέβη στην  Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και  Μικροβιολογίας, όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης  της πόλης και επιπλέον  με  την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά .Από το 2012-2019 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος  εργάστηκε  και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης  μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών μνημειακών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στο κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε  από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κας Ελένης Κονοφάου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου.

Ο μύθος που συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη ποιητική της συλλογή «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής» (έτος έκδοσης 2016) αφορά τα τρία αυτά ελαιόδεντρα. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε σε μια λαμπρή γιορτή παρουσία του καθηγητή Roloff και τοπικών αρχών η ανάδειξη και η περίφραξη της ελιάς Ευδοκίας μίας εκ των τριών της έρευνας και η τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας δίπλα της. Η πρώτη ποιητική της συλλογή  με  τίτλο  «Η μικρη ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία» εκδόθηκε το έτος 2015 από τον εκδοτικό οίκο Οσελότο, όπως και η δεύτερη. Η τελευταία της ποιητική συλλογή «Στον ορίζοντα της ελπίδας», από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια ποίησης 2017, 2018 και  2020 των εκδόσεων Όστρια, στο Ανθολόγιο και την Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της  Αμφικτυονίας Ελληνισμού 2018, 2019  και 2020, στο λογοτεχνικό περιοδικό Μύρτιλο των εκδόσεων Οσελότος, στο καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2019 και 2020 του ηλεκτρονικού περιοδικού τοβιβλίο.net. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα  ηλεκτρονικά περιοδικά  Fractal, τοβιβλιοnet, Homo Universalis, Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ, www.Koukidaki.gr και στο Λόγω Γραφής – όπου επίσης έχει λάβει μέρος στο συλλογικό έργο «Γράμματα ανεπίδοτα» και έχουν δημοσιευτεί πολλά από τα ποιήματά της.

Έχει λάβει μέρος στον Ζ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό 2018 της Αμφικτυονίας Ελληνισμού όπου έλαβε έπαινο για δύο ποιήματα της  «Κινούμενη άμμος η ζωή» και «Στη μέση της Ερήμου» αλλά και στον Θ’ αντιστοίχως,  όπου έλαβε το τρίτο βραβείο για το ποίημα της  «Ελλάδα», το οποίο μελοποιήθηκε από την μουσικό Ελευθερία Μεταξά. To 2021 έλαβε στον Ι΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού το βραβείο Αθανάσιος Διάκος και το ίδιο έτος από τον Σύλλογο Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λινός» έπαινο για το ποίημα «Σ’ αναζητώ».

Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον μουσικό και καθηγητή του ωδείου Φίλιππος Νάκας Γιώργο Στεργίου και από άλλους μουσικούς. Από τον Μάρτιο του 2022 είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη