“Περί Εξωγήινων και λοιπών απομυθοποιήσεων”, γράφει η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Πρόσφατα, πάρα πολύ πρόσφατα όμως, τουτέστιν μόλις χθες το βράδυ, βρέθηκα σε μια μεγάλη παρέα – ωραίο πράγμα. Όλοι γνωστοί κι αγαπημένοι, χαρήκαμε που βρεθήκαμε, γελάσαμε, φχαριστηθήκαμε. Και να οι καφέδες μας για αρχή, πιάσε κι από ‘να παγωτό στο καπάκι, μετά μας λίγωσε το παγωτάκι να μην φάμε το κατιτίς μας που μας πήρε κι η νύχτα; Κι αφού έφαγε ο καθένας ό,τι τράβαγε η όρεξή του (για να καταλάβετε, μόνο τα πιατικά κι ο ταβερνιάρης γλίτωσαν από την επέλαση του έλληνα πελάτη), μετά αράξαμε χαλαρά, όπως το λένε και στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη. Και ξανά μανά ένα καφεδάκι (ε, εσπρέσο αυτή τη φορά, για τη χώνεψη), δώσε κι ένα λιμοντσέλο [1] να καθαρίσει η γεύση μας (ό,τι απόθεμα είχε ο άνθρωπος, ο ταβερνιάρης ντε, το «καθαρίσαμε» όλο ανερυθρίαστα). Εντάξει, δεν σας κρυφτώ, ένα κεφαλάκι το κάναμε. Δηλαδή, μεταξύ μας, τον άμπακα ήπιαμε, αλλά δεν το λέω [2].

Και κάπου εκεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πιάσαμε την χαζοκούβεντα επί παντός επιστητού, όπως συνηθίζεται. Και λέω χαζοκούβεντα, γιατί είχαμε ευθυμήσει αρκετά για να πιάσουμε σοβαρή κουβέντα χωρίς να γελάμε. Τελοσπάντων, το ένα έφερε το άλλο και τελικά από τα πολιτικά ξεκινήσαμε, στα ανέκδοτα περάσαμε (απόλυτα λογικός ο συνειρμός μας, στην Ελλάδα ζούμε), για να φτάσουμε τέλος να μιλάμε για εξωγήινους! Ω, ναι! Και θα το μοιραστώ μαζί σας αλλά σας παρακαλώ ελέγξτε μήπως σας κοιτά κάποιος περίεργα τώρα που διαβάζετε αυτές τις αράδες, μιλάτε χαμηλόφωνα και μόλις τελειώσετε την ανάγνωση του κειμένου, κάψτε το κείμενο! Στην ανάγκη ματσαλιάστε [3] το κινητό ή κοπανίστε μέχρις τελικής βλάβης το τάμπλετ… Για φορητό υπολογιστή, ούτε λόγος! Μετά την ανάγνωση «πνίξτε» τον κατευθείαν στην μπανιέρα ή στο πλησιέστερο ποτάμι! Το νου σας όχι στη θάλασσα! Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές! [4]

Είστε έτοιμοι για την αποκάλυψη; Ε, λοιπόν, για όλα φταίνε οι εξωγήινοι! Και δεν καταλήξαμε τυχαία, να μου κάνετε την χάρη,  σε αυτό το ασφαλέστατο συμπέρασμα! Πέρασαν ώρες και ώρες ανάλυσης, κόντρας, αμφισβήτησης, επιχειρηματολογίας! Οπότε σας το λέω με το χέρι στην καρδιά και με την επίγνωση ότι αυτή η πληροφορία αλλάζει τις ζωές όλων μας!… Μάλιστα, οι εξωγήινοι! Για όλα όμως!

Επί της αρχής. Εξωγήινος νοείται όποιος κατοικοεδρεύει εκτός του πλανήτη Γη. Όξω από ‘δω. Δηλαδή, για να καταλάβετε και σεις αύριο-μεθαύριο αν πάτε να μείνετε στον Άρη, ας πούμε, εξωγήινοι θα είστε και μάλιστα Αρειανοί. Καλά ως εδώ; Ωραία.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι στον πλανήτη μας πάσχουμε από μεγαλομανία σε συνδυασμό με κόμπλεξ ανωτερότητας και ροπή προς μαζικά κρούσματα ψευδαισθήσεων [5]. Άστα, μεγάλος ο καημός μας. Αναρωτιέστε τι λέω; Μα πως αλλιώς να εξηγηθεί η πεποίθηση που κουβαλάνε διαπλανητικά κυβερνήσεις ολόκληρες, χρόνια τώρα, ότι εξωγήινοι δεν υπάρχουν; Και προσπαθούν να μας το επιβάλουν και να μας πείσουν κιόλας. Και όποιος τολμούσε να πρεσβεύσει το αντίθετο στο παρελθόν τον κουράρανε αναλόγως. Στις μέρες μες τον βλέπουν με συμπάθεια ως απλά γραφικό. Γιατί, άκουσον Κύριε, αν είναι δυνατόν να υπάρχουν άλλες ζωντανές και μάλιστα νοήμονες υπάρξεις στο σύμπαν, που είναι πόσο μεγάλο; Α, ναι, το θυμήθηκα! Δεν γνωρίζουμε!

Εκτός, φυσικά, κι αν όλα είναι μια τεράστια πλάνη τελικά, υπάρχουμε μόνο εμείς και το ηλιακό μας σύστημα αποκλειστικά, τα υπόλοιπα είναι απλά façade [6] και φέρνουμε γύρες πίσω από την ουρά μας, ολομόναχοι στο χωροχρονικό συνεχές [7] αυτοανακυκλούμενοι. Προσωπικά τίποτε δεν αποκλείω.

Υπάρχουν βέβαια και οι θεωρίες συνομωσίας ότι τάχα μου και δήθεν μου διάφορες θρησκείες, προκειμένου να μην κατακρημνιστούν, ταΐζουν αυτόν τον μύθο προσπαθώντας να ελέγξουν τις μάζες. Πάψε καλέ, γίνονται τέτοια πράγματα; Ή ότι οι κυβερνώντες είναι εξωγήινοι. Ή ότι οι εξωγήινοι μας έχουν επισκεφτεί και συνεχίζουν και μας επισκέπτονται απ’ αρχής του γνωστού μας κόσμου, αλλά τα μυστικά τους τα γνωρίζει μόνο μία μυημένη ελίτ ανθρώπων και καρπώνεται των γνώσεών τους. Ή ότι έχουν έρθει αλλά αναγκάζουν τις κυβερνήσεις σε σιωπή επειδή είναι απλοί παρατηρητές και δεν θέλουν να επέμβουν στην εξέλιξή μας. Ή ότι εκτός από τους εξωγήινους υπάρχουν και εσωγήινοι [8]. Ή ότι εμείς οι γήινοι είμαστε οι εξωγήινοι, που πηγαινοερχόμαστε στον πλανήτη. Και μοιραζόμαστε σε ολύμπιους ή ατλαντείς [9]. Και πάει λέγοντας και κλαίγοντας. Όπως και να ‘χει, εμείς είμαστε, άλλοι είναι, οι εξωγήινοι φταίνε για όλα. Για τα αρχαία μας επιτεύγματα και γνώσεις. Για τις επιστήμες μας. Για τις διάνοιές μας. Για τις ανακαλύψεις μας. Για τα εγκλήματά μας. Για όλη την ανεξήγητη και ανεξέλεγκτη βία στον πλανήτη. Οι εξωγήινοι είναι και ο Θεός και ο Διάολος. Είτε μας τρώνε, είτε μας πίνουν, είτε ήρθαν για να βοηθήσουν, είτε εγκλωβίστηκαν εδώ και θέλουν οι δόλιοι να γυρίσουν πίσω αλλά δεν βρίσκουν τηλέφωνο να επικοινωνήσουν με το σπίτι [10]. Και όσο το ξετυλίγεις το κουβάρι, τόσο μπουρδουκλώνεσαι.

Πέπλα μυστηρίου καλύπτουν το θέμα. Και τα επτά [11], τουλάχιστον. Όσο και να προσπαθούμε να το απομυθοποιήσουμε και να το εκλογικεύσουμε, αυτό τίποτα. Θα μου πείτε, εδώ ο κόσμος χάνεται κι εμείς μιλάμε για εξωγήινους… Θα σας πω, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται [12]. Και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που μας πνίγει κι η στάθμη του ανεβαίνει απειλητικά, είναι αίμα…


[1] Λιμοντσέλο:  λικέρ λεμονιού, πίνεται δροσερό. Πατρίδα του η Ιταλία.

[2] Ατάκα από την ταινία «Η νεράιδα και το παλικάρι», σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και πρωταγωνιστικό ζευγάρι την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

[3] Ματσαλιάζω: καρδιτσιώτικος ιδιωματισμός, σημαίνει λιώνω κάτι με το πηρούνι. Πιθανά προερχόμενο από την τούρκικη λέξη «τσατάλ» που σημαίνει πηρούνι.

[4] Μήνυμα της HELMEPA (Hellenic Marine Environment Protection Association – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος). Από το 1983, το μήνυμα “Όχι Σκουπίδια, Όχι Πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές” διαδίδεται με αφίσες του Γλάρου, ο οποίος  μέσα από τηλεοπτικά spots κινουμένων σχεδίων λέει σε όσους ζούμε στην Ελλάδα “Σεβαστείτε τις Ακτές και τις Θάλασσές που σας Προσφέρουν τη Χαρά κάθε Καλοκαίρι”. (πηγή: helmepa.gr)

[5] Ψευδαίσθηση: ιατρικός όρος της Ψυχολογίας. Σημαίνει την εσφαλμένη αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα· μια αντίληψη που μοιάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) και εκδηλώνεται, ενώ το άτομο είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι οπτική (ειδ. σε κάποιες νόσους ή στερητικά σύνδρομα), ακουστική (ειδ. σε ψυχώσεις), απτική, γευστική ή οσφρητική. Τυπικά, οι ασθενείς εμφανίζονται σε σύγχυση και εκνευρισμένοι. Δεν μπορούν να διακρίνουν το πραγματικό από το φανταστικό. (πηγή: iatronet.gr)

[6] Façade: (προφέρεται φασάντ) στα αγγλικά, σημαίνει πρόσοψη, βιτρίνα.

[7] Χωροχρονικό συνεχές: Στη Φυσική, ο χωροχρόνος ή χωροχρονικό συνεχές είναι το μαθηματικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μία συνέχεια. Ο χωροχρόνος συνήθως ερμηνεύεται ως συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μια επιπρόσθετη τέταρτη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα (manifold) τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο. (πηγή: Wikipedia.org)

[8] Έσω, Κοίλη ή Κούφια Γη: ονομασίες του εσωτερικού του πλανήτη Γη, κατά τις θεωρίες ότι η γη είναι «κούφια» εσωτερικά, φιλοξενεί ολόκληρους πολιτισμούς και κατοικείται από τους εσωγήινους. Η έννοια της κοίλης Γης αναφέρεται πολύ συχνά σε λαογραφικά αλλά και αρχαία ελληνικά κείμενα. Επίσης αποτελεί αγαπημένο λογοτεχνικό θέμα  σε περιπέτειες φαντασίας όπως το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» του Ιουλίου Βέρν ή των «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (τρεις τόμοι) και «Σιλμαρίλλιον» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο οποίος αξίζει να σημειώσουμε έχει αναπτύξει πλήρη χαρτογράφηση της Έσω Γης.

[9] Ολύμπιοι ή Ατλαντείς: θεωρίες που πρεσβεύουν ότι οι αρχαίοι Ολύμπιοι Θεοί ή οι εξαφανισμένοι Ατλαντείς (Χαμένη Ατλαντίδα) αφενός υπήρχαν στην πραγματικότητα και αφετέρου προέρχονταν από άλλο πλανητικό σύστημα.

[10] Έμμεση αναφορά στην αμερικάνικη ταινία επιστημονικής φαντασίας “Ε.Τ. ο εξωγήινος” σε σκηνοθεσία του Στήβεν Σπίλμπεργκ. Ο μικρός εξωγήινος Ε.Τ. έχει παγιδευτεί στη γη και ψάχνει να βρει τρόπους να στείλει μήνυμα στους δικούς του να έρθουν να τον πάρουν. Χαρακτηριστική ατάκα της ταινίας το “Ε.Τ. phone home”, δηλαδή ο Ε.Τ. θέλει να καλέσει (τηλεφωνήσει) στο σπίτι του.

[11] Έμμεση αναφορά στον χορό των επτά πέπλων της Σαλώμης. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση η Σαλώμη, με την προτροπή της μητέρας της χόρεψε μπροστά στο θείο της και δεύτερο σύζυγο της μητέρας της, τον Ηρώδη Αντύπα. Γοητεύοντάς τον με τη χάρη της, του ζήτησε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Πρόδρομου στα 32 μ.Χ.. Η χριστιανική παράδοση υπογραμμίζει επίσης την επικίνδυνη θηλυκή σαγήνη της (π.χ. ερωτικός χαρακτήρας του “χορού των επτά πέπλων”, όπου χορεύοντας αφαιρούσε και από ένα πέπλο της ενδυμασίας της) και την αμυαλιά και ψυχρότητά της, που οδήγησαν στο θάνατο του Βαπτιστή.  (πηγή: Wikipedia.org)

[12] Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται: λαϊκή ρήση που σημαίνει ότι αυτός που βρίσκεται σε απόγνωση καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσο σωτηρίας.

Ίσως σας αρέσει και

2 Σχόλια

  • Βάσω Αποστολοπούλου
    15 Ιουλίου 2016 at 22:26

    ” Γιατί, άκουσον Κύριε, αν είναι δυνατόν να υπάρχουν άλλες ζωντανές και μάλιστα νοήμονες υπάρξεις στο σύμπαν, που είναι πόσο μεγάλο; Α, ναι, το θυμήθηκα! Δεν γνωρίζουμε!”
    Μα δεν το συζητώ!!! Μόνο εμείς, οι περιούσιοι κάτοικοι αυτού του πλανήτη, είμαστε και ζώντα και νοήμονα όντα στο άπαν σύμπαν – δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία περί αυτού και πάσα αντίθετη άποψη είναι, απλά, κακοήθεια!!!
    Απολαυστικό και πολύ εύστοχο, Κατερίνα μου!

  • Μάρκος Κωνσταντίνου
    16 Ιουλίου 2016 at 00:07

    Κατερίνα θίγεις ένα θέμα που μόνο σαν αδυναμία του ανθρώπου μπορώ να το εκλάβω! Όπως και οι ψεκασμοί! Μας αρέσει να παραμυθιαζόμαστε και αυτό γίνεται αντιληπτό απ την αντίστοιχη παραγωγή και πώληςη σχετικών εκδόσεων και ταινιών! Για να το απλουστεύσω, η Χίλαρη θα έπρεπε να αποπεμφθεί με τις ανοησίες που είπε για εξωγήινους προεκλογικά!

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη