“Πάλη για ήλιο”, η νέα ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Νασιόπουλου

Χαμόγελο και σιωπή 

 

Σε είπαν, χαμόγελο, έτσι σε γνώρισα. Μα δεν ήσουν μόνο αυτό, στα μάτια σου, είδα το πραγματικό νόημα του έρωτα, τι σημαίνει ελευθερία του αγαπώ και αγαπιέμαι, αυτό αρκούσε, να σ’ ακολουθήσω. Είναι σαν, ό, τι έπιανες με την σκέψη σου μόνο, να γίνεται πράξη, τόσο ξεχωριστά όμορφη, τόσο μοναδικά ωραία.  Και όλος ο κόσμος θαρρείς να φτιάχτηκε για σένα, στα πόδια σου έπεφταν όλοι αγγελική παρουσία. Κάτι μεταξύ θνητών και θεών, αντιμέτωπη πάντα με την αγάπη ή το μίσος τους, την λατρεία ή τον φόβο τους,  αλλιώς θα σε ονόμαζα ψυχή.

Σε είπαν, σιωπή, έτσι σε γνώρισα. Μα δεν ήσουν μόνο αυτό, ξεκίνησες, έμαθες την ζωή κρατώντας μια ανεξήγητη χρυσή σιωπή, σαν σε άμυνα στα κακώς κείμενα. Μέχρι που έγινες λέξη για λίγους, τραγούδι για όλους, και ποίος να σε καταλάβει ως τα μέσα σου βαθιά, ποίος στ’ αλήθεια είσαι. Μια σιωπή που δεν φανέρωσες ποτέ, υψώθηκες τοίχοι απρόσιτοι, και κλείστηκες εκεί στο κάστρο σου. Μέχρι να αλωθείς αγάπη, προκαλώντας την σε όλους και όχι για σένα, αλλιώς θα σε ονόμαζα έρωτα.

Κι ύστερα, ήρθες εσύ η μοναδική και μου έριξες τα τοίχοι, μπήκες στο κάστρο μου θρίαμβος της αγάπης, εκεί που φάνταζε ακλόνητος. Σου είπα.

Κι ύστερα ήρθες εσύ, την πιο μεγάλη μου στιγμή, την ώρα που με όριζαν άδικη τύχη, συμφέρον των άλλων, να παραδοθώ ανέραστα σχέδια των άλλων.

Και με πήρες μακριά. Είπες.

Χαμόγελο και σιωπή, να το παραμύθι μας, σου είπα, κοιτώντας το ήλιο που δύει.

Δεν έχω ακούσει, ωραιότερο παραμύθι, και πως στ’ αλήθεια να ταιριάξαμε, είσαι ό, τι δεν έχω, είμαι ό, τι δεν έχεις. Είπες.

Τόσο παντοδύναμη, ορίζεται η αγάπη.

Να χαμογελάς, για να ξεχωρίζεις.

Να σιωπάς, για να ακούγεσαι. Είπαν. Και αφέθηκαν ταξίδι στο ηλιοβασίλεμα.


Το ως άνω ποίημα με τίτλο «Χαμόγελο και σιωπή», είναι μέρος της ποιητικής συλλογής με τον γενικό τίτλο “Πάλη για ήλιο”, του Οδυσσέα Νασιόπουλου, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή (εκ Θεσσαλονίκης) και πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016.

Η πρώτη της παρουσίαση έγινε στα Τρίκαλα τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Με λίγα λόγια στην «Πάλη για ἤλιο», με θεμέλιο την φωτογραφία για αμεσότερη αντίληψη των πραγμάτων, ο συγγραφέας δίνει την κατευθυντήρια γραμμή, το κάλεσμα, την επιτακτική ανάγκη πλέον για «Πάλη». «Πάλη» για τον κοινό μας «ήλιο»  – είτε λέγεται άνθρωπος, πατρίδα, ελευθερία, ειρήνη,  είτε τον προσωπικό ήλιο του καθενός μας, της αγάπης μας, της οικογένειας, της φιλίας, σ’ ό, τι καλό και πολυτιμότερο έχουμε δίπλα μας και προπαντός μέσα μας, τον παντοδύναμο ήλιο της ψυχής μας, που δεν πρέπει, με κανέναν τρόπο, με τίποτα ν’ αφήσουμε, να σβήσει. Λέξεις και εικόνες, εικόνες και λέξεις, λοιπόν, ενώθηκαν και δημιούργησαν τέχνη ή αλλιώς εικόνες που έγιναν ποιήματα και ποιήματα που έγιναν εικόνες, σ’ ένα πάντρεμα που εξηγεί την ουσία του κόσμου του είναι και του μη-είναι. Και μ’ αυτήν την λογική έγινε η εν λόγω συλλογή.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα ποιήματα της συλλογής, ανήκουν στην Βασιλένα (Βασιλική-Ελένη) Μητσιάδη.

Ευχόμαστε ολόψυχα στον συγγραφέα Οδυσσέα Νασιόπουλο, καλοτάξιδο αυτό του το πόνημα και καλή δημιουργική συνέχεια.


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Οδυσσέας Νασιόπουλος γεννήθηκε το 1982, σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Καλαμπάκας-Τρικάλων, ονόματι Κακοπλεύρι. Μαθήτευσε στην Καλαμπάκα, οι σπουδές του στο Τ.Ε.Ι. Κοζάνης Ηλεκτρολογίας, έμελλαν να μείνουν ανολοκλήρωτες, λόγω δυσμενών οικονομικών συγκυριών αλλά κυρίως λόγω της στροφής του προς το γράψιμο και ειδικότερα την ποίηση, το διήγημα, το σενάριο. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος λογοτεχνικών διαγωνισμών διεθνούς και πανελλήνιας εμβέλειας  αποσπώντας πολλά βραβεία, επαίνους,  τιμητικές διακρίσεις. Επίσης έχει συμμετοχές σε ποιητικές ανθολογίες και καλλιτεχνικά ημερολόγια. Έχει εκδόσει δύο συλλογές την «Ματαιοπονία», ως αποτέλεσμα Α’ Βραβείου Πανθεσσαλικού λογοτεχνικού διαγωνισμού [Εκδόσεις Ήρα Εκδοτική, Βόλος 2012], καθώς επίσης και την «Πάλη για ήλιο», η οποία αποτελείται από φωτογραφίες της φωτογράφου Βασιλένας Μητσιάδη [Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη 2016]. Ζει και δημιουργεί στα Τρίκαλα, ενώ παράλληλα βοηθάει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμμετέχει κατά καιρούς σε θεατρικές ομάδες του δημοτικού θεάτρου Τρικάλων αλλά και σε χορευτικούς συλλόγους.


Λίγα λόγια για την φωτογράφο:

Η Βασιλένα Μητσιάδη γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1981. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό στη Διασφάλιση Ποιότητας. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας μηχανικός. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων, συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Τρικκαίων και είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Τρικάλων. Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του 2014, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του δήμου Τρικκαίων, θήτευσε από την θέση της Αντιδημάρχου Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού & Νεολαίας.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη