“Οφθαλμαπάτη”, ένα κείμενο του Κώστα Παρδάλη

Κατά μία κυκλική ανάγνωση του εξωτερικού μορφώματος με την πλούσια και υπερμεγέθη  όψη, διαπιστώνει κανείς την πραγματική ηλικία μιας κατακοσμημένης θεαματικής πολυπλοκότητας, η οποία προσπαθεί να πασάρει το παλιό και γερασμένο ως νέο και ποθητό.

Κάνοντας όμως μια γραμμική θεώρηση σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα, το βουβό συμπέρασμα το οποίο συνάγεται σύμφωνα με την θεωρία της βαρύτητας, ότι η γη έλκει τα υλικά σώματα και προκαλεί την πτώση τους στην επιφάνειά της όταν αφεθούν ελεύθερα είναι… ότι αυτό που ισχύει, δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Η εναλλαγή βέβαια κλασσικού- μπαρόκ σε διαδοχικά κατ’ επαλληλία κύματα διακόσμησης ένεκα της μόδας, μπορεί να παραπλανήσει την οπτική μας σε ό,τι αφορά την ιστορία της τέχνης και να προβούμε σε λαθεμένα συμπεράσματα ως προς την αυθεντικότητα της θέασης.

Τα υλικά βέβαια και οι μέθοδοι παρέχονται σε μια ολοένα αξιοθαύμαστη και αυξανόμενη ποικιλία και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, επιτρέπει σε συνεχώς διευρυνόμενες μάζες την πρόσκτηση όλων αυτών των αγαθών, τα οποία προκαλούν διογκωμένη οφθαλμαπάτη στην βαριεστημένη μίζερη και ανίερη ζωή των περισσότερων γυναικών.

Οπότε προκειμένου να γλυτώσει την γκρίνια της συζύγου και ο οποιοσδήποτε πληβείος αγρότης, για συνεχή μονοφαγία της «νιανιά» σούπας του από κατσιασμένα δημητριακά λάχανα και ημερόχορτα,  προμηθεύεται τα υλικά της αρεσκείας του εν αγνοία της γυναικός του.

Στην συνέχεια, ακολουθώντας νέα μέθοδο οπτικής μόνο προσέγγισης,  παρουσιάζει ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών, μαγειρεμένο από  άγριες αγκινάρες, βολβούς, κρόκο σαφράν, οστρακοειδή, θαλασσινά και λοιπά αφροδισιακά φαγητά, ντυμένος μόνο με το  εσώρουχο της «διογκωμένης» αγάπης, αφήνοντας την να ονειρεύεται και να αναρωτιέται, αν αυτό που φαίνεται… είναι αυτό που ισχύει!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη