«Οι κοράκοι», η νέα συλλογή διηγημάτων του Απόστολου Παλιεράκη από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας

Πρόσφατα, μέσα στο 2020, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μανδραγόρα η νέα συλλογή διηγημάτων του Απόστολου Παλιεράκη. Έξι μόλις διηγήματα σε μια άκρως καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση, με το εξώφυλλο αλλά και το εσωτερικό της να τα κοσμούν -πολύ ταιριαστά με τα κείμενα- πορτρέτα, έργα της Άννας Παλιεράκη.

Αθόρυβα, θα έλεγε κανείς, δουλεύει ο Παλιεράκης πάνω από το χαρτί για να αποτυπώσει μορφές και έννοιες που έχουν συναθροιστεί μέσα του. Θέλει -και καταφέρνει- να παρουσιάσει στον αναγνώστη βαθιές ανησυχίες για τον πλησίον. Η γραφή του κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής αναζήτησης για την προσπάθεια του καθένα να επιβιώσει σε συνθήκες αντίξοες μα τελικά τόσο βατές και οικείες. Κι αυτό γιατί οι ήρωές του είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που δεν παραιτούνται παρά αγωνίζονται, πολλές φορές με μόνο στήριγμά τους παλιότερες διδαχές που τους κληροδοτήθηκαν εκούσια ή ακούσια από τους γονείς ή τους παππούδες τους ή από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Κάτι άλλο που ο Παλιεράκης φαίνεται να σταλάζει σε μικρές μα συμπαγείς σταγόνες μέσα στις ιστορίες του, είναι η πίστη του στο μεταφυσικό. Η ελπίδα, η δικαίωση, ο αναπαμός των ηρώων του έρχεται κάποιες φορές μέσα από έναν από μηχανής Θεό ή από αυτή την ίδια Τη Θεϊκή παρέμβαση.

Πάντα τρυφερά και με φροντίδα απλώνει τα διηγήματά του ο συγγραφέας, ακόμα κι αν το θέμα που πραγματεύονται οι ιστορίες του είναι στενάχωρο. Αν γνωρίζεις το συγγραφέα έστω και λίγο, αντιλαμβάνεσαι πως ατόφια κομμάτια του μπορεί κάποιος να ανιχνεύσει στα βιβλία του εν γένει. Απλά, λιτά, χωρίς μεγαλοστομίες, ούτε στο περίβλημα ούτε στο εσωτερικό τους, πάντα -ως στιγμής- με τον ίδιο εκδότη, πράγμα που προδίδει ξεκάθαρα έναν άνθρωπο που προτιμά τη σταθερότητα, τις σχέσεις εμπιστοσύνης, την οικειότητα. Ήπιων τόνων ο ίδιος, μετρημένος και ευγενής, φαίνεται να ξέρει να αγαπά και να εκτιμά τον συνάνθρωπο, γι’ αυτό και τον εκθέτει χωρίς επίκριση αλλά πάντα με διάθεση λύσης και κάθαρσης, μέσα από τα έργα του.

Ευχόμαστε ολόψυχα στο φίλο συγγραφέα καλοτάξιδο και αυτό του το πόνημα.

 

 


Απόστολος Παλιεράκης, Οι κοράκοι, Διηγήματα, έργο εξωφύλλου Άννα Παλιεράκη, εκδ. Μανδραγόρας, (σειρά Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία), Αθήνα, Ιούλιος 2020, σελ. 64, 15Χ21, αριθμ. έκδοσης: 321, ISBN 978-960-592-103-3, τιμή 8,48 ευρώ.

 

 

 

 

 

 


[Ο Aπόστολος Παλιεράκης γεννήθηκε στους Aγίους Aναργύρους Aττικής το 1943 και κατάγεται από την Kρήτη. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και άσκησε το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως υπάλληλος του ΟΣΕ. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστότοπους. Ήδη από τις εκδόσεις Μανδραγόρας κυκλοφορούν 5 ποιητικές συλλογές του [Ενήμερα-εφήμερα-αν…, 2010· Μεταποίηση σε στιγμές διαρκείας (IMITELEIS), 2011· Bραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες, χαϊκού, 2017· Ανέτοιμος σε τρικυμία, 2018· Τριλογία σιωπών, 2020] και 2 συλλογές διηγημάτων [Υδάτινος Ταξιδιώτης, 2013· Φύλλα δάφνης, 2015].]

Ίσως σας αρέσει και

1 Σχόλιο

  • Μάνος Μαυρομουστακακης
    10 Νοεμβρίου 2020 at 21:25

    Άνθρωπος αξιοπρεπής, με φυσική ευγένεια και αγάπη στον καλό λόγο. Αυτά αποτυπώνονται αβίαστα και στη γραφή του. Λίγο τον γνώρισα, πλην όμως αρκετό για να γράψω τούτο το μικρό σχόλιο σε επίρρωση των όσων γράφετε.

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη