“Μαρκησία ντε Πομπαντούρ”, γράφει η Βάσω Αποστολοπούλου

“Θέση 15C” έγραφε η κάρτα επιβίβασης. Πτήση Γενεύη-Αθήνα. Είπα μια καλημέρα στην (Ελληνίδα) κοπελιά που καθόταν στην “15Β”, βόλεψα τα πράγματά μου στο χώρο αποσκευών και βολεύτηκα κι εγώ με το βιβλίο μου ανά χείρας (ένα πολύ ενδιαφέρον δικαστικό θρίλερ, επί τη ευκαιρία).

Στην “15Α” καθόταν ένας κύριος (Έλληνας επίσης) που κάποια στιγμή έπιασε την κουβέντα με την 15Β για τι άλλο; Για την πόλη που μόλις αφήναμε – μια κουβέντα από την οποία ελάχιστες λέξεις διαπερνούσαν την αφοσίωσή μου στο θριλεράκι μου, που με είχε απορροφήσει εντελώς. Ο 15Α φαινόταν ενθουσιασμένος από την πόλη ενώ η 15Β ήταν μάλλον ξυνή και μίζερη (σημειωτέον ότι η Γενεύη είναι από τις ωραιότερες πόλεις της Ελβετίας – πιστέψτε με, την έχω ζήσει αρκετά!), πράγμα που τον έκανε να την υπερασπίζεται σθεναρά και να τη ρωτήσει τελικά (αυτό το άκουσα καθαρά γιατί, πλέον, είχα στήσει αυτί):

“Μα είναι τόσο όμορφη η λίμνη της, τα πάρκα γύρω από αυτήν, τα πολυάριθμα καφέ – γιατί δεν σας αρέσει;”

Για να πάρει την εξοργιστική απάντηση (με το ζόρι κρατήθηκα να μην ανακατευτώ στην ξένη κουβέντα και να της τα χώσω της μαντάμ Σουσούς):

“Ναι, ωραία είναι η λίμνη, δε λέω… αλλά με όλους αυτούς τους λατινόφωνους που έχουν μαζευτεί και μένουν στην πόλη και αράζουν στα παγκάκια και στα καφέ της,  πώς να την ευχαριστηθείς;”

Η μαρκησία ντε Πομπαντούρ εκ Κολοπετινίτσης!!! (Συγγνώμη, γραφική μου Τριταία Φωκίδας, πρώην Κολοπετινίτσα, αλλά έχει καθιερωθεί κάπως έτσι το παλιό σου όνομα, λιγάκι απαξιωτικά…)
Κι ήταν και νέα κοπέλα η Πομπαντούρ της θέσης 15Β, γύρω στα 30… Τι να πει κανείς αν νέα παιδιά έχουν τόσο ρατσιστικές και κοντόφθαλμες απόψεις…

Ίσως σας αρέσει και

2 Σχόλια

  • Γιώργος Παυλίδης
    19 Σεπτεμβρίου 2016 at 23:38

    Κατ’ αρχήν έπρεπε καποιος έπρεπε να της πει να συνεχίσει τις vacance της εις πλέον ακριβούς προορισμούς που δεν χωρά ‘πλέμπα”. Και δεν είναι σίγουρο ότι τον φύσαγε. Πολλές “high class madams” δεν είναι αυτό που θέλουν να δηλώσουν. Και για αυτό το δηλώνουν ,ανιωδώς.
    Κατα δεύτερον… περιέργεια… Πόθεν οι λατινόφωνοι ? Δεν υπάρχουν στην Ευρώποι Λατινόφωνοι πρόσφυγες. Εκτός αν κάτι άλλαξε στα 12 χρόνια που έχω να πάω (κούκλα η Γενεύη)

  • Βάσω Αποστολοπούλου
    20 Σεπτεμβρίου 2016 at 15:29

    Η συγκεκριμένη “Πομπαντούρ” κάθε άλλο παρά χαϊκλασάτη ήταν, Γιώργο μου – μικρομεσαία και πολύ της πάει!
    Όσο για τους λατινόφωνους, η Γενεύη έχει πάρα πολλούς Ισπανούς και Πορτογάλους οικονομικούς μετανάστες ή επιστήμονες που απλά την επέλεξαν σαν τόπο ζωής και εργασίας, είναι μεγάλη κοινότητα – και θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι πανέμορφη πόλη!

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη