«Ισμήνη Παφίτη», παρουσιάζει ο Κυριάκος Στυλιανού

Καλό μήνα και από την Κύπρο, φίλοι αναγνώστες (και συνεργάτες) της Λόγω Γραφής!

Η στήλη «Λόγω Γραφής… Ες γην εναλίαν Κύπρον» παρουσιάζει για τον μήνα Νοέμβριο την ταλαντούχα ποιήτρια και πεζογράφο Ισμήνη Παφίτη, η οποία διακρίνεται για την ομορφιά των εικόνων της και το νοηματικό βάθος της γραφής της. Η σύντομη αυτή παρουσίαση περιλαμβάνει δύο αποσπάσματα, όπως και το εξώφυλλο  του βραβευμένου έργου της συγγραφέως «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας», ελληνικές εκδόσεις Άνω Τελεία. Επίσης παρατίθεται το ποίημα της «Όπως ήρθες», το οποίο απέσπασε πρώτο έπαινο στο Β΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, που διοργάνωσε η Εταιρία Λογοτεχνών Κύπρου «Βασίλης Μιχαηλίδης».

 


1Ο Απόσπασμα από το βιβλίο «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας»

(Εκδόσεις ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ, Αθήνα 2021)

Ο κ. Φίλιππος συνέχισε: «Ο καθρέφτης αυτός ανήκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του Κάστρου, τον άρχοντα Γκοντίν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος εγκαταστάθηκε εδώ περί το έτος 1230 μ.Χ. Ο δε τοπικός θρύλος αναφέρει πως το συγκεκριμένο δωμάτιο παρέμενε πάντα κλειδωμένο και κανείς δεν είχε πρόσβαση, παρά μόνο ο εκάστοτε άρχοντας. Κάποια παράξενα περιστατικά είχαν συμβεί και ο Γκοντίν προτιμούσε να το κρατά κλειδωμένο, πράγμα που τήρησαν και οι επόμενοι ιδιοκτήτες του κάστρου. Για αιώνες, κανείς -ή σχεδόν κανείς- δεν είχε πατήσει το πόδι του εδώ μέσα.»


Το ακροατήριο έβγαλε ένα επιφώνημα δέους. «Συγγνώμη, κύριε, τι ακριβώς εννοείτε ως παράξενα περιστατικά;» ρώτησε ο Χάρης.

«Εξαφανίσεις προσώπων…» απάντησε συνωμοτικά ο κ. Φίλιππος με μισόκλειστα μάτια, σχεδόν συλλαβίζοντας τις λέξεις και προσδίδοντας στη φράση μια επιτηδευμένη δραματικότητα.

 

2Ο Απόσπασμα από το βιβλίο «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας»

(Εκδόσεις ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ, Αθήνα 2021)

Η Βεατρίκη σήκωσε επιτέλους τα μάτια της από τις περγαμηνές, έδειξε μία στους τρεις  φίλους και άρχισε να τη διαβάζει:

Τα πουλιά που ταξιδεύουν προς τον ήλιο

δεν τυφλώνονται από το φως του,

δεν σκιάζονται απ’ την πνοή του ανέμου.

Ακολουθούν αυτό που η μοίρα τούς προτάσσει,

κάνοντας παζάρια και συμφωνίες με το άπειρο.

Προχωρούν όλα μαζί βλέποντας μπροστά

έστω κι αν εμπόδια σαν σκιάχτρα τα τρομάξουν στην πορεία.

Παλεύουν με το έξω,

πιάνονται στα χέρια με το μέσα,

όμως προχωρούν.

Κι όταν κάτι τα τραβήξει πίσω,

ψάχνουν απαντήσεις.

Όσες ψυχές είναι σαν πέταλο φρέσκου κρίνου

δεν θα κοπιάσουν.

Οι απαντήσεις που αναζητούν είναι μπροστά τους.

Βρίσκονται σε μονοπάτια που έχουν διαβεί,

μα που δεν σταμάτησαν να ψάξουν.

Σε ποτάμια καθάρια σαν καθρέφτες,

που δείχνουν το είδωλό τους

όταν σκύβουν να πιούν δροσερό νερό.

 


Όπως ήρθες

…και φτάνει η στιγμή

που στέκεσαι τρωτός, μικρός και μόνος

στο κέντρο της δίνης μιας υπερκόσμιας δύναμης.

Εκείνης που σε συνοδεύει απ’ την Κοιλιά,

συμπαντικός ομφάλιος λώρος.

Η ασημαντότητά σου παρούσα,

όσος εσύ, τόση κι αυτή·

ίσως και περισσότερη από εσένα…

Μαζί ατενίζετε το «πεπρωμένο»,

το «τυχερό», το «γραμμένο», το «φυγείν αδύνατον»,

πιασμένοι στον αραχνοϊστό του άπειρου.

Από κάτω, κινούμενη άμμος.

Όχι μόνο τώρα.

Από την Αρχή.

Βουλιάζεις μέρα με τη μέρα, στιγμή με τη στιγμή.

Υπόλογος της ύπαρξής σου.

Δέσμιος της συνειδητότητας.

Βυθίζεσαι στην Αλήθεια που δε σου αποκάλυψε κανείς,

γιατί κανείς ποτέ δεν είδε.

Βουλιάζεις αναπνέοντας,

αναπνέεις βουλιάζοντας.

Αέναα, αιώνια.

Κι είσαι γυμνός.

Όπως ήρθες.

 


Η Ισμήνη Παφίτη γεννήθηκε και ζει στην Λευκωσία. Έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι Aρχιτέκτoνας. Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους.

Είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΤΕΚ «Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση».

Είναι επίσης μέλος της Mensa. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Mensa International. Φωτογραφίες της έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε παγκύπριους διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Έχει βραβευτεί στον «Σχεδιαστικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία πολυσύνθετου επίπλου σε παραδοσιακό Αγροτουριστικό κατάλυμα» που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς το 2018.

Έχει λάβει μέρος στον κύκλο αναγνώσεων θεατρικών έργων Κυπρίων συγγραφέων που οργάνωσε το “Θέατρο Ένα” το 2019 και που ήταν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΑΝ.

Στα λογοτεχνικά βραβεία του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) του 2019  πήρε το βραβείο για ανέκδοτο λογοτεχνικό έργο πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως με το έργο «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας». Το διήγημα εκδόθηκε από τις ελληνικές εκδόσεις ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και η 2η έκδοση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022. Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων για τις εκδόσεις 2021.

Η μικρή ιστορία της «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι η καραμέλα, φράουλα!» η οποία έλαβε μέρος στη δράση « Οι Συγγραφείς Γράφουν και τα Παιδιά Εικονογραφούν Μικρές Ιστορίες Δύναμης και Ελπίδας», που οργανώθηκε από τον ΚΣΠΝΒ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου τον Μάιο του 2020, επιλέχθηκε μαζί με άλλες για να εκδοθεί ψηφιακά και έντυπα. Η έκδοση έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022.

Διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πρότζεκτ «Χαϊκού – η Ποίηση στους Δρόμους της Πόλης» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Room for Art» τον Απρίλιο του 2022, με την ευγενή χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κύπρο και του Δήμου Λευκωσίας.

To ποιημά της «Όπως ήρθες» πήρε πρώτο έπαινο στον Β’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος που διοργάνωσε η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Ανεράδα».

Το παραμύθι της «Με το νι και με το…Βήτα» πήρε το πρώτο βραβείο εξ ημισείας στον 22ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.

Θα λάβει μέρος στην ποιητική βραδιά που διοργανώνει το Limassol Book Fair στις 26/11/2022, με το ποίημα «Ανθρώπινο συνεχές».

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά.

 


[Κυριάκος Στυλιανού – Ας  γνωριστούμε]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη