«Εκλάμψεις 2015 / του Τ.Κ.», ένα κείμενο του Σταύρου Σταμπόγλη για τη δράση ‘Γράφουμε για το Πάσχα’

Μεγάλη Παρασκευή.  Στρατόπεδο βασικής εκπαίδευσης Αράξου. Μόλις χούντα. Υπηρεσία ενέδρας περιμέτρου. Γερμανικό νούμερο  σε όρυγμα. Α, η νύχτα· το πως ευωδιάζει αυτήν την εποχή η νύχτα…

Απαγγέλεις από μνήμης:  «Ω!  Η σημαία από κρέας που αιμάσσει πάνω στη μέταξα των θαλασσών…».1  Εγώ σαν το αγρίμι∙ μάτι, αυτί, ρουθούνι, ένα. Συνεχίζεις:  «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ…».2  «…Κανένα πλάσμα ζωντανό τ΄ αγριοπερίστερα φευγάτα…».3  Στις 4 το πρωί παραδώσαμε αλλά μας είχε πάρει η Άνοιξη. Τώρα εσύ είσαι το αγρίμι.

Εγώ χαράζω  κάτι από Χριστό του Ντύρερ ολούθε.  Ούτ΄ ένα κακό συναπάντημα∙  η τύχη των παρανόμων.

Μετά πενήντα έτη,  μεγαλοβδομάδα πάλι,  διαβάζω τους ίδιους στίχους: «Ω! Η σημαία από κρέας που αιμάσσει πάνω στη μέταξα των θαλασσών…».  Του λόγου μου στο σπίτι περιορισμένος με τη συντριβή  τριπλομπαλωμένη  στην καρδιά.

Ο συμπολεμιστής μου στη φυλακή. Δις ισόβια. Διακεκριμένη κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Λέω να πιω  δυο τσικουδιές στις ψυχές μας. Όμως πρώτα να κλειδωθώ στο δωμάτιο. Έχουν γνώση οι φύλακες εδώ.

«Άντε και καλή τύχη μάγκες…»4, ψιθυρίζω.


1. Α. Ρεμπώ, ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ. Βαρβαρικό,  μετ. Α. Ασλάνογλου. Πανδώρα.

2. Κ. Π. Καβάφης. Τείχη. ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1896-1918. Ίκαρος.

3. Γ. Σεφέρης. Ο Βασιλιάς της Ασίνης. ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Ίκαρος.

4. Τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου


Το κείμενο που μας παραχώρησε ο ποιητής κος Σταύρος Σταμπόγλης για τη δράση μας “Γράφουμε για το Πάσχα”, είναι μία ποιητική πρόζα  που συμπεριλαμβάνεται στην ανέκδοτη συλλογή  “ΑΤΕΛΕΣ ΚΟΛΑΖ”, η οποία πρόκειται να εκδοθεί την Άνοιξη του 2018 από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και παρουσιάζεται στη Λόγω Γραφής σε πρώτη δημοσίευση. Θερμές ευχαριστίες.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη