«Εκδόσεις Υψικάμινος – Ένα νέο εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου»

Ο τσοπάνος κάθεται και σκαλίζει την γκλίτσα του,

όχι για να την κάνει σταθερότερη, αλλά ομορφότερη.

Τούτο το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη.

Όλοι, ακόμα κι οι πρωτόγονοι, θα ’θελαν τα πράγματα που χρησιμοποιούν,

εκτός από χρήσιμα, να είναι και ωραία.

 

Βασίλης Ραφαηλίδης

 

 

Οι εκδόσεις «Υψικάμινος» τελούν υπό την αιγίδα τού Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Φιλολογικού Ομίλου θεωρήσαμε ως αναγκαιότητα την ανεξάρτητη διαμόρφωση ενός εκδοτικού εγχειρήματος, με δικά του αξιολογικά κριτήρια ενταγμένα στα δεδομένα της φιλολογίας, της λογοτεχνίας και των επιστημονικών αντικειμενικών κριτηρίων τεκμηρίωσης, που θ’ αποτελέσει διακριτό, πυλώνα δημοσίευσης, αξιολόγησης και προβολής στο δημόσιο χώρο έργων ποίησης, πεζογραφίας, θεάτρου, κινηματογράφου, καθώς και επιστημονικών μελετών (με επίκεντρο τη θεωρία της λογοτεχνίας και των ρευμάτων σκέψης κι έκφρασης), με στόχο τη διαμόρφωση των όρων πρόσληψης μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης.

Η επιλογή του ονόματος των εκδόσεων προέρχεται από την πρώτη ποιητική συλλογή υπερρεαλιστικής τεχνοτροπίας στην Ελλάδα, αυτή του Ανδρέα Εμπειρίκου, και αποτελεί έναυσμα για εμάς όπως επιχειρήσουμε τη φιλολογική κατασκευή της παράδοσης νέου τύπου, όπως υπήρξε και ο αποκλειστικός σκοπός ήδη από την επίσημη ίδρυση του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Αφετηρία του όλου σκεπτικού υπήρξε η αναγκαιότητα επιστημονικής έρευνας και ανανέωσης των οπτικών ερμηνείας της ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, σε άμεση συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά κινήματα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Θέτουμε τη συσσωρευμένη γνώση στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν (κι εξακολουθούν να οδηγούν) στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό και μη χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα, οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας οπτική θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου» ρεαλισμού, προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος τού 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο του λόγου, όσο και της αισθητικής αυτού.

Το εγχείρημα, συνολικά, επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική και τη λογοτεχνική δραστηριότητα, ν’ αναδείξει πτυχές της πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη βάση της κριτικής αναδόμησης όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου. Δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα ενός έργου και αντιστρεφόμαστε την ασυδοσία τού χρήματος που κυριαρχεί στις μέρες μας ως κριτήριο αξιολόγησης για την έκδοση και κυκλοφορία του. Επιχειρούμε όπως αναδιατάξουμε το ρόλο του πνευματικού δημιουργού, θέτοντας τον ίδιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με όχημα τη στράτευση στη λογοτεχνία της ταυτότητας.

 

Επισκεφτείτε το site των εκδόσεων «Υψικάμινος» στη διεύθυνση:  https://ypsikaminos.com/

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη