«ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Δελτίο Τύπου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, μια διαδικτυακή εκδήλωση στις  16 Οκτωβρίου 2021, με θέμα την Ελευθερία για να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μίλησε για την αξία της Ελευθερίας, τον αγώνα των ηρώων του ’21 και για τον ρόλο της ελληνικής λογοτεχνίας για την διατήρηση και την διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Συμμετείχαν με τα έργα τους, δίνοντας έμφαση στη σημασία του ελεύθερου ποιητικού λόγου ως έκφραση της ψυχής και τρόπο ζωής, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Κύριος Ιωσήφ, ο  κ. Στέλιος Χουρμουζιάδης ποιητής και Γενικός Πρόξενος στο Σάο Πάολο, Βραζιλία, η κα. Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής,  η κα. Διαμαντένια Ριμπά, γεννημένη στην Βουλγαρία και γνωστή δημοσιογράφος στα ομογενειακά θέματα, ο κ. Χρήστος Νιάρος  συγγραφέας, δημοσιογράφος και ταξιδιωτικός πράκτορας από Αυστραλία, η κα. Μίνα Στεργιοπούλου συγγραφέας, ηθοποιός και Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δημήτρης Ζαχαρόπουλος συγγραφέας από Ελλάδα, η κα. Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη Δημοσιογράφος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μόντρεαλ, η κα. Εύα Πετροπούλου-Λιανού συγγραφέας από Ελλάδα, η κα. Δεββιε Παπαδάκη συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής από Αυστραλία, η κα. Σοφία Προκοπίδου δημοσιογράφος, συγγραφέας από Ρωσία, ο κ. Παντελής Κούσης συγγραφέας από Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος αρχιτέκτονας, συγγραφέας από Αργεντινή, η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου γιατρός, Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης Νόστος και της ΕΕΛΣΠΗ) από  Αργεντινή, ο δεκατεσάχρονος βραβευμένος ποιητής  Δημοσθένης Δεσποτίδης από  Ελλάδα και η δικηγόρος κ. Χριστίνα Φασούλα, κόρη του εκλιπόντος προέδρου Βάιου Φασούλα, που αναφέρθηκε στα ιδανικά και αξίες της Ελευθερίας, καθώς και για την συνέχεια του έργου που ξεκίνησε ο πατέρας της.  Την εκδήλωση την παρακολούθησαν διαδικτυακά  τουλάχιστον τριακόσια άτομα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική θεατρική ομάδα της Εταιρίας Εφαρμοσμένου Θεάτρου PLAYBACK Ψ, παρουσίασε μια  θεατρική αναπαράσταση με την κάθε ιστορία  της ξενιτιάς,  που ανάφεραν οι καλεσμένοι, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα εξαιρετικής υποκριτικής και θεατρικής τέχνης.

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων είναι ένας εθελοντικός οργανισμός και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Την ίδρυσαν εδώ και 20 χρόνια, μια ομάδα λογοτεχνών της Διασποράς, στην πόλη Φύρτη, της Βαυαρίας στη Γερμανία, με πρόεδρο τον αείμνηστο Βάιο Φασούλα.

Βασικός στόχος της είναι η εμβάθυνση και υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στις πέντε Ηπείρους, ιδιαίτερα στον τομέα των συγγραφέων, όπως  επίσης και τη διάδοση και φύλαξη του Ελληνικού βιβλίου και βεβαίως της διατήρησης και καλλιέργειας της ελληνικής Γλώσσας.

Η ΕΕΛΣΠΗ, που αριθμεί πάνω από 100 μέλη στις πέντε ηπείρους, συνεργάζεται με άλλους συλλόγους, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, λαογραφικούς καθώς και με ακαδημαϊκά ιδρύματα (πανεπιστήμια, ακαδημίες και σχολεία) κ.λπ.. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε “Ανθολογίες της Ξενιτιάς”.

Σήμερα, η πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ είναι η κα. Χριστίνα Τσαρδίκου, που είναι πρόεδρος και της ελληνικής πολιτιστικής οργάνωσης “Νόστος”, που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, μαζί της στο Δ.Σ. της Ένωσης, είναι ο κ. Χρήστος Φασούλας από Γερμανία, η κυρία Ελευθερία Μπέλμπα και ο κ. Δημήτρης Ζαχαρόπουλος από Ελλάδα και ο κ. Τεντ Καψάλης από ΗΠΑ.

Η ΕΕΛΣΠΗ,  θα συνεχίσει τις δράσεις και τις δραστηριότητες της , στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Τα έργα των δημιουργών που δηλώσανε συμμετοχή, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τόσο στην όλη εκδήλωση, θα εκδοθούν σε ένα τόμο ψηφιακό έτσι ώστε να ‘ναι προσβάσιμο για όλους και όπου γης.  Άλλωστε είναι η χρονιά που τιμάμε τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας και η ελευθερία σαν ιδέα, σαν αγαθό, σαν βίωμα αποτελεί μοχλός και αναγκαιότητα στην καθημερινότητα και της σκέψης και της ιστορίας. Πολύ δε περισσότερο  στην σύγχρονη εποχή των αποστάσεων και της πανδημίας.

Όλα τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΛΣΠΗ, ο καθένας με το δικό του τρόπο, εκφράζεται και συμμετέχει στον τόπο του και στην κοινότητα στο εξωτερικό όπου ζει, και αναδεικνύει την δυναμική και τις  πολλές πλευρές γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού. Ο καθένας και η καθεμία είναι σημαντικό λιθαράκι στο γίγνεσθαι της γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης και της σύγχρονης πολυπολιτισμικής ταυτότητας.

Ο σημαντικότερος στόχος της ΕΕΛΣΠΗ είναι να προσεγγίσει τα παιδιά και τους νέους, ιδιαιτέρως αυτά τις τρίτης και τέταρτης γενιάς μεταναστών, για να ανακαλύψουν την ποιητική ομορφιά της ελληνικής γλώσσας και να γίνουν με κάποιο τρόπο άξιοι κληρονόμοι της σπουδαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς και επίτιμοι πρεσβευτές του ελληνικού λόγου και των ελληνικών γραμμάτων, όπου και αν βρίσκονται.

Οι επόμενες δραστηριότητες της ΕΕΛΣΠΗ, που θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες,  θα βασιστούν σε   διάφορες πρωτοβουλίες για  την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη