«Δέκα και δέκα», από τον Σπύρο Κακατσάκη και τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο [Δελτίο Τύπου]

Με βασικά θεματικά στοιχεία τις επιλογές ζωής και τις ενοχές που ενίοτε καταλείπουν, τις ερωτικές σχέσεις και το αδιάκοπο κυνήγι της έξαψης υπό μορφή λαγνείας, τη φιλία και την εμπιστοσύνη, τη συγχώρεση, την τιμωρία και την αυτοτιμωρία, το «ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ» αποτελεί ένα ιδιότυπο ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου που, απέχοντας από ηθικοπλαστικές ωραιοποιήσεις, καταπιάνεται με την ατελή ανδρική και γυναικεία νεανική φύση και ψυχοσύνθεση, θίγοντας με ασυνήθιστη ειλικρίνεια, τόλμη και κατανόηση μια κοινωνικά ανομολόγητη, αν και ευρέως διαδεδομένη, ανθρώπινη τάση… ή… αδυναμία… ή… επιλογή. Ο αναγνώστης, παρακολουθώντας τον σχεδόν ωμά αληθινό (αντι-)ήρωα αφενός να αφηγείται απενοχοποιημένα αμφιλεγόμενης ηθικής πράξεις ή παραλείψεις του και αφετέρου να μοιράζεται παρελθοντικά βιώματα που τον σημάδεψαν κατά τα πρώτα κεφάλαια του βίου του, καλείται να εξιχνιάσει μαζί του το μυστήριο που αίφνης αναστατώνει τη ζωή του και, παράλληλα, να κοιτάξει υπό το ρεαλιστικό ή κυνικό πρίσμα του πρωταγωνιστή πυρηνικές παραμέτρους του ανθρώπινου βίου, γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται, με τρόπο διακριτικό και ηθικά αποχρωματισμένο, σκέψεις και προβληματισμοί του συγγραφέα. Έτσι, ο αναγνώστης ωθείται αναπόδραστα στη δική του ενδοσκόπηση.

Το «ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ» είναι μια ιδιαίτερα ευφυής και αριστοτεχνικά δομημένη ιστορία μυστηρίου με καταιγιστική πλοκή, απρόσμενες ανατροπές, εναργώς σκιαγραφημένους χαρακτήρες, εναλλαγές συναισθημάτων και τολμηρά μηνύματα ζωής, που εκφράζονται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, οδηγώντας τον αναγνώστη σε επανεξέταση παγιωμένων θέσεών του. Μέσα απ’ αυτόν τον αναστοχασμό, δε, ο τελευταίος συνειδητοποιεί με αμηχανία ότι μάλλον συμπαθεί ή έστω κατανοεί σε κάποιο βαθμό έναν κεντρικό ήρωα που υποπίπτει εξ επιλογής σε επανειλημμένες κοινωνικά αξιοκατάκριτες συμπεριφορές, δικαιολογώντας εαυτόν με το σκεπτικό ότι η στάση του εξυπηρετεί τη διασφάλιση της προσωπικής ισορροπίας και ευζωίας του, εκφράζοντας την αληθή φύση του, απέναντι στην οποία στέκει ειλικρινής.

Πέραν του στοιχείου τούτου, εξ άλλου, που αναμφίβολα προσδίδει πρωτοτυπία στο σχολιαζόμενο μυθιστόρημα, αφού πράγματι είναι ασυνήθιστο να σκιαγραφείται ο κεντρικός ήρωας με μελανά χρώματα κι εντούτοις να κερδίζει τη συμπάθεια ή έστω την κατανόηση του αναγνώστη, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ο συγγραφέας πραγματεύεται ουσιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης όχι αρθρώνοντας βαρύγδουπο φιλοσοφικό λόγο ούτε κουνώντας το δάκτυλο διδακτικά, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά τουναντίον απτά, εύληπτα και άκοπα για τον αναγνώστη. Τούτο επιτυγχάνεται, δε, τόσο χάρη στον ελκυστικό τρόπο ανάδειξης των εν λόγω ζητημάτων, που λαμβάνει χώρα στα ενδιάμεσα της γραμμής εξέλιξης της καθηλωτικής ιστορίας του βιβλίου, όσο και χάρη στη ζωηρή και ανεπιτήδευτη γλώσσα του συγγραφέα, που διανθίζεται με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφηγηματικά ευρήματα, όπως ιδίως η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και οι εμβόλιμοι σε αυτήν εσωτερικοί μονόλογοι κατ’ επίφαση διαλογικής μορφής.

 


Οπισθόφυλλο: Καθημερινά, κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από άγνωστη γυναικεία φωνή, που του λέει απλώς «δέκα και δέκα» και το κλείνει… Κάθε νύχτα. Φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά παράλληλα διεστραμμένο.

Την εμπειρία αυτή βιώνει ο γοητευτικός μαθηματικός Μάριος Μαθιόπουλος. Στην αρχή αντιμετωπίζει την ιστορία επιπόλαια, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Τα γεγονότα όμως θα τον διαψεύσουν. Στα τριάντα του χρόνια θα αναγκαστεί να ανατρέξει στο πρώτο κεφάλαιο της ενήλικης ζωής του, για να αντιμετωπίσει τα λάθη και τις επιλογές του, προσπαθώντας έτσι να λύσει την εξίσωση που οδηγεί στην άγνωστη. Μέσα από αυτή την αναδρομή όμως, θα ανακαλύψει ότι η πιο σκληρή τιμωρία δεν είναι αυτή της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Η τιμωρία κρύβεται μέσα μας, ικανή να λυτρώσει ή να οδηγήσει στην τρέλα.

«Ο εσωτερικός διάλογος είναι πιο μαλακός και δεν αποκαλύπτει τις κοφτερές γωνίες των απόψεων. Λες κι όταν οι σκέψεις ντύνονται με λόγια, είναι σαν να απογυμνώνονται. Ακούγονται πιο ταπεινές».

Το Δέκα και δέκα είναι ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με τη νεανική φύση, ανδρική και γυναικεία, με κατανόηση και κριτική ματιά, θίγοντας μια από τις πιο συνηθισμένες ανθρώπινες αδυναμίες ή επιλογές.

Ο αντι-ήρωας βιώνοντας τον εφιάλτη του, θα διαβάσει ανάποδα τη μέχρι τώρα πορεία του για να διορθώσει όσα μπορεί, μήπως κι έτσι καταφέρει να εξασφαλίσει τη συνέχειά του. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αδυναμίες και τις επιλογές του, με τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του, χωρίς να το ξέρει. Για να ξέρεις όμως, όταν φεύγεις, πρέπει να κοιτάζεις πίσω…

 


Σπύρος Κακατσάκης

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ

Σελίδες: 400

Τιμή: 16,50€

ISBN: 978-960-471-223-6

www.kaleidoscope.gr

Ιούλιος 2021


Ο Σπύρος Κακατσάκης είναι δικηγόρος Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας, με εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο. Παράλληλα με τη δικηγορία, διδάσκει νομικά σε υποψήφιους για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ). Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και σεναρίων. Λατρεύει τα σκυλιά, του αρέσουν η μουσική και τα ταξίδια.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη