“Χιλιόμετρα με το αεροπλάνο”, γράφει η Μαρία Πανούτσου

Ό,τι  φαίνεται ιδιωτικό είναι και δημόσιο.

Έχω πάρει τόση αγάπη. Τώρα πρέπει να την επιστρέψω. Θέλω να ευχαριστήσω την ζωή που μου χάρισε τόση αγάπη. Θέλω να πω ευχαριστώ στους ανθρώπους  που με αγάπησαν και με στήριξαν.

Εδιμβούργο 1998


NYOK

Μαρία, η λέξη    n y o k   που χρησιμοποιείς τόσο  συχνά,   για  το   όχι,  πρέπει να σου επισημάνω   ότι  είναι συνθέτη,  δανεισμένη  από  το  όχι δυο  γλωσσών.  Δηλαδή,    τουρκικά  yok=γιοκ (Μάλτα-γιοκ) και ρούσικα  όχι=niet =νιέτ.   [1]

[1] Σημείωμα  του συνεργάτη του Θεάτρου Τομή,  Τάσου Πετρή,  στο  τετράδιο των προβών   όταν  την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσα ένα  συγκεκριμένο  ήχο αντί του  όχι, για  να λέω όχι.  Θυμάμαι ότι το  n y o k   το έλεγα  αργά  και πολύ σιγά,  σε τόνο  ράθυμο σαν  να ήθελα πρώτη εγώ να κατανοήσω αυτήν την άρνηση που επρόκειτο να προτείνω .

Windsor 1997


Διαπίστωση

Δεν είναι καλό, ωραίο, να λαβαίνεις αισθηματικά, αγαπησιάρικα κείμενα, από κάποιον που δεν θέλεις. Νοιώθεις τόσο αδιάφορα και τελικά εκνευρίζεσαι. Αυτό το έχω νοιώσει τόσες πολλές-πολλές φορές. Δεν θα ήθελα να μου συμβεί και σε μένα. Να είμαι εγώ το αδιάφορο πρόσωπο. Το έχω όσο μπορώ αποφύγει.

Αθήνα   Ιούνιος  2014


[Copyright ©  Μαρία  Σκουλαρίκου-Πανούτσου]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» www.logografis.gr ...περισσότερα

Αρχειοθήκη