“Χάιδω και Σωτηράκης – Η απάντηση του Σωτηράκη στο γράμμα της Χάιδως”, γράφει η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

-Τι τσ’ ήνταν αυ’νες οι κουβέντις! Απ’ θα ειπεί στου πιδί το θ’κό μ’ ουότ’ θα δουθεί στουν Φώτ’! Η αχαϊρευτ’! Κι αυτήνε ισύ θες να την κάν’τς γυναίκα σ’ τώρα, το ‘χ’ς απουλέσ’ ντιπ; Πες κι ισύ τίποτις Γιώργου!

-Βρε μάνα, του κορίτσ’ ιέχ’ δίκιου. Τα μέρ’ είν’ μικρά, ου κόσμους κουτσομπουλεύ’! Σα πόσο σ’ λέει θα καρτιράει;

-Ιιι! ‘Ακ’στον Παναϊα μ’, ακούστι χριστιανοί τι λέει! Τι χαλεύ’ ου κόσμους στ’ς δ’λειές τις θ’κες μας; Γιατί, είπαμ’ θα την πάρουμι κι την απαρατίσαμ’ την κυρία κι φουνάζ’; Πες κι ισύ τίποτις Γιώργου!!!

-Ιμιένα να μην μ’ ανακατών’ς μι τ’ς υστερίες σ’! Άϊ! Αγάπ’ δίχους πείσματα δεν έχ’ νουστιμάδα! Διν έκανι για κι τίποτις του κουρίτσ’! Κακώς απ’ διάβασις του γράμμα, στουν αρρεβωνιάρη τ’ς το ‘στειλε, τι θες ισύ κι πιτιέσι σαν του ραπάν’ μεσ’ ‘ην μέισ’; Κοίτα, Σουτήρ’ πιδί μ’, απάντα στην Χαϊδούλα να σταθεί η καρδιά τ’ς, κανόνισ’ ισύ τα πότι θες να γενούν οι αρρεβώνις κι τέλειουνι μ’ αυτού του θέμα.

Αυτά διαδραματίστηκαν όταν έκανε το λάθος ο Σωτήρης κι έδωσε το γράμμα της Χάιδως να το διαβάσει η μάνα του. Η οποία, μόλις το διάβασε, σωριάστηκε φαρδιά-πλατιά καταγής! Τέτοια ήταν η σύγχυση που πήρε. Κι οι δύο άντρες φοβήθηκαν και γιατρό φώναξαν αμέσως και την πρακτικιά την κυρα-Θοδώρα. Κι ο μεν γιατρός της μέτραγε την πίεση και τις έβαζε τα πόδια ψηλά να συνέλθει, η δε κυρά-Θοδώρα της ετοίμαζε να της κολλήσει βδέλες στο σβέρκο να της ρίξει την πίεση μην πάθει «ακεφαλικό», όπως το ‘λεγε. Στο τέλος, αφού συνήλθε η κυρά-Ματούλα για τα καλά κι αφού σιγουρεύτηκαν πως δεν είχε κάτι το σοβαρό, φύγανε μαλώνοντας και διαφωνώντας επί «επιστημονικού» επιπέδου κι ακούγονταν μέχρι που φτάσανε κάτω στη δημοσιά.  Ε βρε και μόλις στάθηκε στα πόδια της η μάνα του Σωτηράκη ακολούθησε καυγάς τρικούβερτος, αφού πρώτα βεβαιώθηκε πως ήταν κλειστά όλα τα παράθυρα, μην γίνουν ρεντίκολο στη γειτονιά.

-Φρόντ’σε όμους γιέ μο να καταλάβ’ ποιους κάν’ κουμάντου απ’ τ΄ς δυο σας, αλλιώς σι βλέπου να σ’ σέρν’ απ’ την μύτη κι να σ’ έχ’ σήκου-σήκου, κάτσι-κάτσι…

-Έννοια σ’ πατέρα, την ξέρω την δ’λειά μ’, μη σκιάζισι.

Κι έπιασε ο Σωτηράκης ούτε την ίδια μέρα και της έγραψε γράμμα με την απάντησή του της Χάιδως:

«Χαϊδούλα μ’, άκ’σε να σι πω, ιγώ είμι άντρας κι να τα μιτράς τα λόγια σ’, μη σι στράψου καμιά ανάποδ’ κι ιδείς τουν ουρανό μι τ’ άστρα μοναχή σ’ κι όχι όπους τα γλιέπαμ’ μαζί τότες στουν λόφου τ’ Αη-Λιά. Απ’ θα μι πεις ιμένα για τουν γιο του μπακάλ’, αυτ’νού του μαυραγορίτ’, που διν ξέρ’ ούτι τι έχ’ μέσα η βράκα τ’. Άμα τουν θες κι τουν λιμπίζισι, όπους λιές, να τουν πάρ’ς μαρή, να σ’ ειδώ έπ’τα μι τι θ’ αναστενάζ’ς; Μι τα τάλαρα; Χαρά στα σκέλια σ’, να ξέρ’ς, μουναχά ου Σωτηράκ’ς θα σι δώκει. Γι’ αυτό κάτσι καλά κι πέρα τα Φώτα να ‘σι έτοιμ’, θα ‘ρθουμ’ οικογενειακώς κι παρά χρήμα να σε ζητήξω επισήμους. Γιατί τον έχουμ’ κι ‘μείς τουν τρόπου μας Χαϊδούλα μ’, ισιένα θα σι πάρω όπους ίσι, προίκα δεν γυρεύου να πεις την μάνα σ’, λες κι τρώει κουτόχορτ’ ου Σωτηράκ’ς κι δεν κατάλαβι γιατί έπισι να πεθάν’ η γριά σ’ απ’ έπαθε στρουμπάρα του ζωντανό.

Τα φιλιά μ’ απού κουντά, στις αρρεβώνες.

Σουτήρ’ς»

Το ‘βαλε στον φάκελο, το σφράγισε, το κοίταξε, βαριαναστέναξε. «Αχ, τώρα να του ιδώ τι σαματά θα φτιάσ’ τ’ αγρίμι μ’!» σκέφτηκε και χαμογελώντας σηκώθηκε να πάει να ρίξει το γράμμα στο κουτί του ταχυδρομείου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Ίσως σας αρέσει και

2 Σχόλια

 • Έλενα Σαλιγκάρα
  22 Μαρτίου 2016 at 21:39

  Κατερίνα αυτό το γράμμα το θυμόμουν από την πρώτη φορά. Κι όσο γέλιο έριξα τότε έριξα και τώρα!!! Σε καλό σου βραδιάτικα… 🙂
  (Αναμένουμε τους περίφημους αρραβώνες)

  • Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα
   23 Μαρτίου 2016 at 08:49

   Τώρα ήρθε το γράμμα όμως και “κούμπωσε” στη σωστή του θέση! Καλημέρα Έλενα! 🙂

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη