«Το πορτρέτο του βασιλιά», ένα παραμύθι της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Σε μία χώρα μακρινή υπήρχε κάποτε ένας βασιλιάς, ο οποίος φορούσε πολύτιμα ενδύματα και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο παλάτι, κάνοντας βόλτα στον κήπο.

Πολλές φορές παρατηρούσε τον εαυτό του στον καθρέφτη, τον θεωρούσε όμορφο και ήθελε να τον καμαρώνει. Είχε πολλούς πίνακες με τη μορφή του, πολλούς από αυτούς ήταν δώρα διάφορων επισκεπτών και επισήμων προσώπων, που ήθελαν να τον γνωρίσουν κατά καιρούς.  Δεν είχε διαπιστώσει  όμως εκείνο το σημάδι, εκείνη την ουλή  που υπήρχε στο πρόσωπό του και χαλούσε σε μεγάλο βαθμό την υποτιθέμενη ομορφιά του. Εκείνος έδινε περισσότερη σημασία στην εικόνα που εκείνος είχε πλάσει για τον εαυτό του, ήθελε να βλέπει το ομοίωμά του με χαρά και περηφάνια.

Τότε πλημμύρισε εντός του με την επιθυμία για ένα ακόμα μεγαλύτερο πορτρέτο, έναν πίνακα ο οποίος θα αναδείκνυε την ομορφιά και την εξουσία του σε όλο της το μεγαλείο.

Ανέθεσε τότε σε έναν γνωστό ζωγράφο της περιοχής τη δημιουργία του πορτρέτου του. Τον πλήρωσε καλά, πολλές λίρες – θα του έδινε και περισσότερες αν το αποτέλεσμα ήταν αυτό που επιθυμούσε.

Ο ζωγράφος βρισκόταν σε ένα σοβαρό δίλημμα: γνώριζε πως η τεράστια ουλή στο πρόσωπο του βασιλιά δε θα μπορούσε να καταστήσει το πορτρέτο τόσο όμορφο και ξεχωριστό, όπως εκείνος επιθυμούσε.

Τι να έπραττε λοιπόν; Να του έδειχνε την αλήθεια κατάμουτρα και  να τον πλήγωνε, φανερώνοντας την αδυναμία του με τέτοιο τρανταχτό τρόπο; Ή να έβρισκε τη λύση και να μην επέτρεπε σε εκείνον να πονέσει τόσο πολύ;

Αποφάσισε τότε να καλύψει την αδυναμία και να τιμήσει και το ίδιο το επάγγελμά του, δημιουργώντας το καλύτερο δυνατό πορτρέτο. Αλλά έπρεπε να βρει έναν έξυπνο τρόπο, η ουλή ήταν αρκετά μεγάλη και κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του μάγουλου.

Σκέφτηκε τότε να ζωγραφίσει τον βασιλιά με το ένα του χέρι να καλύπτει το μέρος του προσώπου στο οποίο θα βρισκόταν η ουλή. Έτσι και εκείνος θα ήταν ευχαριστημένος και ο ίδιος θα λάμβανε μεγαλύτερη αμοιβή και θα αισθανόταν πως βοήθησε έναν άνθρωπο.

Όταν τελείωσε τη δημιουργία του πορτρέτου, τον ειδοποίησε να έρθει για την παραλαβή.

-Βασιλιά μου, αναφώνησε, το πορτρέτο που μου ζήτησες αναδεικνύει την ομορφιά σου σε όλο της το μεγαλείο. Ελπίζω το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί.

Ο βασιλιάς έλαβε με μεγάλη χαρά το πορτρέτο και εκείνος έλαβε επιπλέον λίρες για την προσφορά του.

Η αγάπη και η επιθυμία για προσφορά πάντοτε βρίσκουν τη λύση εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα και έντονη αγωνία…

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» www.logografis.gr ...περισσότερα

Αρχειοθήκη