«Το κτίσμα», γράφει η Μαρία Πανούτσου

Εικόνα [1]

α

Αναζήτηση γλυκού, γρήγορα μια  ζακέτα και  στο δρόμο για το Patisserie Ασημακόπουλος, το παλαιότερο  ζαχαροπλαστείο της Αθήνας.

 

β

Χαριλάου Τρικούπη & Δερβενίων, στα Εξάρχεια. Κτίσμα του 1936!!!

Όλη  η πόλη  σε περιστροφές γύρω από  αυτό το κτίσμα.

 

γ

Τα καλοκαιρία τα  κουνούπια δεν  τιθασευόντουσαν και τότε η πλατεία Εξαρχείων ήταν μια λύση.

Χαιρόμασταν οι κάτοικοί του τα χάλια του, την παλαιότητά του, τα προβλήματά του, τα ζωύφιά του.  Αυτό σημαίνει  αγάπη. Αγαπάς  τα αντικείμενα, όχι τους ανθρώπους, οι  άνθρωποι μόνο αν γίνουν αντικείμενα μπορούν να αγαπηθούν.

 

δ

Το κτίσμα ήταν υπερήφανο, όπως και εμείς για αυτό.

 


[1] Σημειώσεις  από ημερολόγιο όταν κατοικούσα στα Εξάρχεια.

 


Εν ειρήνη [2]

 

Βασόρα αγαπημένη

Εικόνες από μια άλλη στιγμή ενός τόπου μαγικού. Ξυπνούσα με τα τραγούδια των ναυτικών μέσα στην νύχτα, δεν κουνιόμουν από το κρεβάτι και  άφηνα το μήνυμά τους να με γεμίσει.

Συγκεντρωνόμουν για να ξεχωρίσω τον ήχο από την κίνηση του ποταμού, τόσα καράβια τόσοι άνδρες, σκεπτόμουν, στης Βασόρας τις όχθες البصرة κάθε καράβι άλλες φωνές, άλλες γλώσσες και όλες μαζί ένας άνδρας, με  τόπους και αγάπες και όνειρα.

Για μέρες φυσούσε άμμος και έβρισκες αυτήν την άμμο, βαθιά μέσα σου, στα ρουθούνια στο στόμα, στις πτυχές του σώματος. Στις όχθες, εκεί που ενώνονταν οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης! Με  τέτοιες αναμνήσεις φοβάσαι λιγότερο το σήμερα και το αύριο.


[2] Σημειώσεις από  το ταξίδι στο Ιράκ.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη