«Ταινία ‘Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ΄ – La Mort de Louis XIV’, του Albert Serra, στα «Κείμενα» – documenta 14 της ΕΡΤ2», γράφει η Ρόρη Μάτη

Επέλεξα γι’ αυτή την Πέμπτη να κάνω μια πρόταση προς όλους από το να γράψω για μια συγκεκριμένη ταινία. Η εκπομπή «Κείμενα» της documenta 14 τρέχει αυτόν τον καιρό στην ΕΡΤ2. Μετρά ήδη κάποιες εκπομπές αλλά έπονται πολλές ακόμα.

Εκτός από το “Θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ”, που είδα στις 9 του μηνός, παρακολούθησα την προηγούμενη Δευτέρα συνέντευξη του Bernard Maris που υπήρξε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Herbo στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Η συνέντευξη, με ντοκιμαντεριστική μορφή, είχε δοθεί το 2000.

Όλα τα θέματα της documenta 14 είναι εξαιρετικά. Πολλά είναι ντοκιμαντέρ, αλλά υπάρχουν και ταινίες μυθοπλασίας, όπως η ταινία «Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ΄». Εξαιρετικά θέματα καθώς και η εισαγωγή που προηγείται της προβολής, που σε υποβάλλει σε μια μυσταγωγία.

Το μόνο πρόβλημα είναι η επιλογή της ώρας προβολής. Ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και έχει δίωρη διάρκεια.

 

*

 

Tο ιστορικό βιογραφικό δράμα «Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ΄» (La Mort de Louis XIV), συμπαραγωγής Γαλλίας-Πορτογαλίας-Ισπανίας 2016, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 στις 24:00, στο πλαίσιο του  προγράμματος κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14 με τίτλο «Κείμενα», που προβάλλεται κάθε Δευτέρα από την ΕΡΤ2.

«Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ΄»

Υπόθεση: Η ταινία διαδραματίζεται στο υπνοδωμάτιο του βασιλιά στις Βερσαλλίες τον Αύγουστο του 1715, τις τελευταίες μέρες μιας βασιλείας 72 ετών. Ενώπιον ενός ανήσυχου ακροατηρίου υπηρετών και γιατρών, ο θάνατος εκτυλίσσεται θεατρικά, καθώς ο άρρωστος μονάρχης (που τον υποδύεται ο Jean Pierre Léaud), παρακολουθείται στενά για τυχόν σημάδια μιας απίθανης ανάκαμψης.

Βασισμένη στα ημερολόγια του Γάλλου διπλωμάτη Louis de Rouvroy, δούκα του Saint-Simon, η νέα αυτή ταινία παρουσιάστηκε στις Κάννες το 2016 και η μετάδοσή της από την ΕΡΤ αποτέλεσε την τηλεοπτική της πρεμιέρα, καθώς πραγματοποιήθηκε όσο βρισκόταν ακόμη στη φεστιβαλική της διαδρομή.

Στη σύντομη εισαγωγή της, η Andréa Picard στέκεται στο μπαρόκ ύφος της ταινίας, χαρακτηρίζει το θάνατο ως «τη μεγαλύτερη παράσταση από όλες» και περιγράφει τον σκηνοθέτη Albert Serra ως «κατεξοχήν ιστορικιστή του σύγχρονου κινηματογράφου».

Οι κινηματογραφικές ταινίες της documenta 14, θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη