«Ταινία ‘The enemy Within – Ο εχθρός μου’, του Γιώργου Τσεμπερόπουλου», γράφει η Ρόρη Μάτη

Ώρα για καλό ελληνικό κινηματογράφο. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος θεωρείται “παλιός” κινηματογραφιστής. Έχει υπογράψει πολλές ελληνικές ταινίες που “έγραψαν” μέσα μου από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Θα αναφέρω τους “Απέναντι”, μια ιστορία “ηδονοβλεπτική” με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Άρη Ρέτσο και τη Μπέττυ Λιβανού, σύζυγο και μούσα του. Επίσης την ταινία “Ξαφνικός έρωτας”, στις αρχές του ’90 βασισμένη στο εξαιρετικό βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη “Τάλγκο” και τέλος στην ταινία μυθοπλασίας “Πίσω πόρτα” που βγήκε στις οθόνες το 2000.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απέχει. Βιοπορίζεται γυρνώντας διαφημιστικά σποτ που ξεπερνούν τα 600!

Όλες οι ταινίες του είναι ανθρωποκεντρικές ακόμα και η εξαιρετική “Μανία” του, μια δύσκολη ταινία, ένα παιχνίδι τρέλλας και φρονιμάδας, που σφράγισε η υπέροχη μουσική του Νίκου Ξιδάκη. Εκεί πρωτοακούμε το διαχρονικό πια τραγούδι “Η αρχή των τραγουδιών” από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Επέλεξα να γράψω για την τελευταία του ταινία “Ο Εχθρός μου”, παραγωγής 2013 με εξαιρετικούς συντελεστές,  που αν και βρέθηκε αντιμέτωπη με την υπερπαραγωγή “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη, απέσπασε τρία βραβεία από την Ακαδημία Κινηματογράφου. Θα μπορούσε περισσότερα. Αδικήθηκε τόσο ο πρωταγωνιστής Μανώλης Μαυρομματάκης, όσο και ο συμπολίτης Γιώργος Γάλλος, στο ρόλο του φασιστικής νοοτροπίας στρατιωτικού γείτονα που δρα καταλυτικά στη “συνείδηση” του πρωταγωνιστή. Σε ξένα φεστιβάλ βραβεύτηκαν αμφότεροι για τις ερμηνείες τους.

*

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ

Σενάριο: Γιάννης Τσίρος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης.

Mοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης.

Κοστούμια: Χριστίνα Χατζαρίδου.

Μουσική: Άκης Δαούτης.

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε., ΝΟVA.

Διάρκεια: 107΄

Παίζουν: Mανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Γάλλος, Αντώνης Καρυστινός, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλίας Μουλάς, Βεσέλα Καζάκοβα (Vesela Kazakova), Τιούντορ Τσιρίλα (Tudor Chirila).

Φεστιβάλ & Βραβεία:

Η ταινία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στα Διεθνή Φεστιβάλ του Λονδίνου, του Πεκίνου, του Μόντρεαλ, της Ουάσιγκτον, της Τεχεράνης, του Αμβούργου κ.ά., όπου τιμήθηκε μ ένα Χρυσό Βραβείο, ένα Αργυρό Βραβείο, δύο Βραβεία Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, δύο Ειδικά Βραβεία και ένα Βραβείο Κοινού.

Από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απέσπασε το 2014 τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ.

[Για να δείτε το επίσημο trailer της ταινίας πατήστε ΕΔΩ]


Η Αθήνα της κρίσης, των οικονομικών μεταναστών, της έξαρσης του ρατσισμού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από όλα αυτά, παντρεύονται αρμονικά σε ένα κοινωνικό θρίλερ από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, που δίνει την πιο ρεαλιστική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας από ότι έχουμε δει πρόσφατα στον Ελληνικό κινηματογράφο. Και μας θέτει ένα καθολικό ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας όταν γινόμαστε θύματα;

Ο Κώστας Στασινός, γεωπόνος στο επάγγελμα που έχει ένα φυτώριο, ζει με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη. Είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που κοιτάζει τη δουλειά του, αφοσιωμένος στην οικογένειά του και με φιλελεύθερες ιδέες. Πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, συμπονά τους μετανάστες, προσπαθεί να είναι κοντά στα προβλήματα των παιδιών του.

Όταν όμως ένα βράδυ εισβάλλουν ληστές στο σπίτι του και εκτός από τη ληστεία βιάζουν και τη δεκαπεντάχρονη κόρη του, όλος ο κόσμος του γίνεται συντρίμμια. Η αστυνομία δεν του δίνει ελπίδες πως μπορεί να βρει τους δράστες, μάλιστα η συμπεριφορά του αστυνομικού είναι μάλλον εχθρική παρά φιλική. Όμως ο γείτονας, που δεν είχαν σχέσεις μέχρι τότε, τον ενημερώνει πως μπορεί να τον βοηθήσει να βρει τους υπαιτίους. Χωρίς να αναμείξει την αστυνομία. Αρκεί να έχει λίγο τσαγανό.

Οι καταβολές, η περηφάνια και η οργή του τον σπρώχνουν να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Οι μέχρι χθες αθώοι και δυστυχείς μετανάστες γίνονται ξαφνικά οι εχθροί. Η γυναίκα του και η κόρη του τον πιέζουν να ξεχάσει ότι έγινε και να κοιτάξει μπροστά. “Οι φτωχοί πάντα αρπάζουν από τους πλούσιους”, προσπαθεί να τον κάνει να αποδεχτεί την πραγματικότητα ο φίλος του. “Και τι έκανες εσύ;” τον κατηγορεί ο πεθερός του.

Ο Κώστας θα πρέπει να αποφασίσει τι άνθρωπος τελικά είναι.

Με ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, που αποφεύγει τις υπερβολές και παραμένει προσγειωμένο και επικεντρωμένο στο θέμα του, η κάμερα καταφέρνει να συμπεριλάβει την πραγματική εικόνα της σημερινής Αθήνας, με τα στέκια των μεταναστών, τα κλειστά μαγαζιά και τις πορείες στους δρόμους, που αν και δεν είναι σε πρώτο πλάνο, υπάρχουν πάντα γύρω, δίνοντας τον τόνο.

Πολύ καλή η φωτογραφία καθώς και οι ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών, του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Κώστα και του Γιώργου Γάλλου στο ρόλο του γείτονα Σωτήρη Λογαρά.

Με καλό ρυθμό και μοντάζ που υποστηρίζει την κλιμάκωση της ιστορίας, το Ο Εχθρός μου είναι μια καλογυρισμένη και καλοστημένη ταινία που μιλάει άμεσα στον θεατή, γιατί ξέρουμε πως όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε στη θέση του Κώστα. Η αυτοδικία, ακόμα κι όταν συντελείται, δεν οδηγεί πάντα στη λύτρωση.

* Η ταινία υπάρχει στο διαδίκτυο

Ίσως σας αρέσει και

1 Σχόλιο

  • Βάσω Αποστολοπούλου
    10 Νοεμβρίου 2016 at 21:52

    “η κάμερα καταφέρνει να συμπεριλάβει την πραγματική εικόνα της σημερινής Αθήνας, με τα στέκια των μεταναστών, τα κλειστά μαγαζιά και τις πορείες στους δρόμους, που αν και δεν είναι σε πρώτο πλάνο, υπάρχουν πάντα γύρω, δίνοντας τον τόνο.”
    Για μια ακόμη φορά η Ρόρη Μάτη μας προσκαλεί και μας δελεάζει με την τόσο άρτια και ολοκληρωμένη κριτική της για μια ταινία με πραγματικά καυτό θέμα.

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη