«Ρυτά και άρρητα», από την Βίκυ Αναγνώστη και τις Εκδόσεις Φίλντισι [Δελτίο Τύπου]

Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Αναγνώστη «Ρυτά και άρρητα».

Η μοναδικότητα της ποίησης της Βίκυς Αναγνώστη στηρίζεται στην συνύπαρξη δύο στοιχείων που πολύ σπάνια συνυπάρχουν στην σύγχρονη ποίηση: την εξομολόγηση της ψυχής – βασικά της νεανικής ερωτευμένης καρδιάς – αλλά και όλου του μυστικού κόσμου της ύπαρξης και μαζί τής απέραντης γνώσης του αρχαίου κόσμου, αλλά και του σύγχρονου κόσμου τής επιστήμης. Και δεν είναι μόνο συνύπαρξη είναι ένα δέσιμο βαθύ, μια ανταλλαγή λόγων ύπαρξης που συχνά οδηγεί στη βαθειά σοφία: «χωρίς σκέψη / η απόλυτη ελευθερία στο παράλογο».

Η γνώση μου και βασικά η μνήμη μου δεν μ’ αφήνει να πλησιάσω πολὐ την ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη, όταν αυτή στηρίζεται στον αρχαίο κόσμο.

Αλλά κι εκεί ακόμα, όταν η ποιήτρια εκφράζει το συμπέρασμα μιας ματιάς της στον αρχαίο κόσμο, είναι μια σοφή μαρτυρία ζωής.

Η ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη με πείθει ότι, τελικά, η γνώση βοηθάει το αίσθημα, το συναίσθημα, να βιώνονται πιο ολοκληρωτικά, αν βέβαια η γνώση βιώνεται σωστά.

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ    

Και μόνον ο τίτλος του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και προκαλεί ένα έντονο ενδιαφέρον στον αναγνώστη, ο οποίος σίγουρα επιθυμεί να κοινωνήσει της ποιητικής γραφής, που έχει ως θεματική τα «ρυτά» και τα «άρρητα».

Ο λόγος  τής Βίκυς Αναγνώστη κυλά ζωηρός, γλαφυρός, αβίαστος, όπως ακριβώς κυλάνε τα καθάρια νερά μιας ιερής κι αμόλυντης πηγής. Ένα κύριο χαρακτηριστικό στην παρούσα Ποιητική Συλλογή είναι η παρουσία τού Αθάνατου Αρχαιοελληνικού Κόσμου, με τη χρήση πολλών αρχαιοελληνικών λέξεων αλλά και προσώπων – θεϊκών ή ανθρωπίνων – από τη Μυθολογία.

Τα «Ρυτά και άρρητα», στο σύνολό τους, καταδεικνύουν τις πολυπληθείς φιλολογικές γνώσεις τής ποιήτριας, τους βαθείς στοχασμούς της και τον πλούτο τού ψυχικού της κόσμου… Πρόκειται για μια αξιόλογη Ποιητική Συλλογή, η οποία έχει να προσφέρει πολλά τόσο στο πνεύμα όσο και στην ψυχή τού κάθε αναγνώστη…

Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου

Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ρυτά και άρρητα

της Βίκυς Αναγνώστη

Ποίηση

17Χ24

12ευρώ+ΦΠΑ

ISBN 978 618 5101 94 7


Η Βίκυ Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα. Τα μνημεία και η ιστορία της πόλης αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα που την ώθησαν στις περαιτέρω πνευματικές ανησυχίες της.

Όταν ήταν σε μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια.

Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και αποχώρησε το 2012.

Έκτοτε, ασχολείται με τη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης. Η ποίηση είναι η μεγάλη της αγάπη και γράφει από πολύ νεαρή ηλικία.

Τελευταία, της απονεμήθηκε το Β΄ βραβείο για τη συμμετοχή της στο Η’ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό από την Αφικτυονία Ελληνισμού για το 2019.

 


 

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

Fax: 210 6540918

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr

 

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη