«Πρόβα κηδείας της Εντιμοτάτης», ένα ποίημα του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Η υπερήλιξ Άνασσα καλεί για την άσκηση ‘Castle Dove’
το Υπουργικό στο Whitehall με θέμα «Η κηδεία Της Α.Μ.».
Ορίζει δεκαήμερο εθνικού πένθους, δέκα όρη ανθέων,
χρώμα αμαξών, είκοσι Βουκεφάλες, μεταξωτές στολές,
γάντια για τον Πρωθυπουργό στη Δημόσια Δήλωσή του
(στα σκυλιά τεχνητά δάκρυα με σταγόνες κολλυρίου).

Η Εκλαμπρότατη θα εποπτεύει από του φερέτρου της:
Αξιωματούχους στο Σχέδιό του ‘London Bridge’,
τους εξακόσιους του Συμβουλίου του Στέμματος
στο Buckingham να κλίνουν γόνυ στον νέο βασιλέα
(η μητέρα D φροντίζει ορφανά με τη Mother Teresa). [1]

«Εντιμότατη», κράζει Κύπριος Λονδρέζος με θράσος,
«αρνήθηκες χάρη στον έφηβο Βαγορή μας στην Κύπρο, [2]
μα στην αγχόνη του ευωδίαζαν τίμια άνθη και στίχοι του.
Τι θα πει κι ο λαός σου, που τον καλείς να σε προσκυνά
για τετραήμερο, χωρίς αντιασφυξιογόνα για πτωματίλα;»

Στη Whitehall, τη Λευκή Αίθουσά σας, παρών ο Sir Bean,
θα σερβίρει μαύρα φασόλια σε όλους, ο ψηλός γάιδαρος
των Κυπρίων αγωνιστών γελαστός απ’ έξω φέρει πλακάτ [3]
στον λαιμό με επιγραφή: «Στρατάρχα μου, παραδίδομαι». [4]

[Από την Ποιητική Συλλογή ‘ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ’, Εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ, Αθήνα, 2019.]


Σημειώσεις Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη:

Ποίημα φαντασίας. Τα 4 πραγματικά γεγονότα σημειώνονται ως ακολούθως:

[1] Ως ‘μητέρα D’, υπονοείται η Πριγκίπισσα Diana, η οποία απουσιάζει (ως δολοφονηθείσα με εμπλοκή του παλατιού, σύμφωνα με αρκετές σύγχρονες τεκμηριωμένες θεωρίες΄). Ως ορφανά, εννοούνται τόσο εκείνα που φρόντιζε η Diana δίπλα στη Μητέρα Τερέζα, στο διάστημα που η Diana συνεργάστηκε με τη Μητέρα στην Ινδία. Παράλληλα στο ποίημα εννοούνται και οι δύο δικοί της γιοι, που η Diana με τον θάνατό της τους άφησε ορφανούς μα ωστόσο νοερά, και ως μητέρα, διαμεσολαβούσε στη Μητέρα Παναγία για τις ψυχές τους.

[2] Η Βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να δώσει χάρη, ώστε να μην απαγχονισθεί ο 19-χρονος  αγωνιστής τη Κύπρου Ευαγόρας Παλληκαρίδης (1957). Του έδωσε χάρη μία μέρα μετά τον απαγχονισμό (ενώ το γνώριζε), απόδειξη της τερατώδους υποκρισίας και αλαζονείας της Αγγλίας. Οι κακοήθειες συνεχίζουν σήμερα – με τον Υπουργό Άλαν Ντάνκαν να αμφισβητεί την κυριαρχία σε γη, θάλασσα, ΑΟΖ της Κύπρου, πλήρους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε..

[3] Για να χλευάσουν τον Άγγλο Στρατάρχη Harting, οι Κύπριοι Αγωνιστές φόρεσαν σε ένα γάιδαρο ένα ξύλινο όπλο, και ένα πλακάτ στον πισινό του ζώου με την επιγραφή  «Στρατάρχα μου, παραδίδομαι» (My Marshal, I surrender). Μαθητούδια οδήγησαν τον γάιδαρο έξω από το Στρατηγείο του. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε όλες τις Κυπριακές εφημερίδες, και ο λαός γέλασε με την ψυχή του. Έτσι τονώθηκε το καταπονημένο φρόνημα των Κυπρίων για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους για Ελευθερία. Το επεισόδιο κατέγραψε στα απομνημονεύματά του ο αγωνιστής Ρένος Λυσιώτης.

[4] Ο τελευταίος στίχος του πιο πάνω ποιήματός μου στέλνει τριπλό μήνυμα, με αφορμή το διασκεδαστικό αυτό συμβάν α) ‘τα του Καίσαρος τω Καίσαρι’, β) ‘Μολών λαβέ, από εμένα τον αγωνιστή που εσύ, Άγγλε, θεωρείς γάιδαρο, γ) η θετική σκέψη με χιούμορ ως φάρμακο.

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ; Ναι, όταν μιλά για Ανθρώπινα Δικαιώματα και αξίες όπως η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία, η Ελευθερία. Γι’ αυτό ο Σεφέρης έγραψε το στερνό ποίημα ‘ΕΠΙ ΑΣΠΑΛΑΘΩΝ’, προφητεύοντας τη τιμωρία (φυλάκιση, εξευτελισμός) των δικτατόρων της Ελλάδας. Γι’ αυτό ο βραβευμένος –στις 15/5 από εμάς ως Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου– Κυριάκος Χαραλαμπίδης ειρωνεύτηκε σε στίχο του τον Λόρδο Υπ. Εξωτ. Η.Β. που εκστόμισε ‘’Οι Τούρκοι δεν εισέβαλαν στην Κύπρο. Απλώς…αφίχθησαν’’! Κι επειδή η Αγγλία παραμένει θρασύς Αγγλία (η κυβέρνηση και ο θρόνος, όχι ο λαός της), αλαζονική, εκκεντρικό πρόβατο στην Ε.Ε., κι επειδή η Βασίλισσά της το 1957 ΔΕΝ έδωσε χάρη στον 19-χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, και τον ανέβασε στην αγχόνη, κι επειδή ο Υπουργός της Άλαν Ντάνκαν, ως Αλάν-ι, αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου και της ΑΟΖ της, της αφιερώνω το ως άνω φανταστικό ποίημα.


[Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο μάς διατέθηκε από τον ποιητή Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη και προέρχεται από προσωπικό του αρχείο]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη