“Περί Σεξ-απήλ και λοιπών εκπομπών”, γράφει η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Τσάρλι Τσάπλιν. Ροδόλφος Βαλεντίνο. Κάρι Γκράντ. Έρολ Φλιν. Άντονι Κουίν. Ρόμπερτ Μίτσαμ. Γιούλ Μπρίνερ. Τσαρλς Μπρόνσον. Μάρλον Μπράντο. Πωλ Νιούμαν. Ροκ Χάτσον. Τόνυ Κέρτις. Κλίντ Ήστγουντ. Ομάρ Σαρίφ. Ρίτσαρντ Τσάμπερλεην. Αλέν Ντελόν. Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Τζακ Νίκολσον. Ραούλ Τζούλια. Γουίλεμ Νταφό. [1]

Τι σας φέρνουν στο νου αυτά τα ονόματα; Ηθοποιοί όλοι τους. Τυχαία η επιλογή; Όχι βέβαια. Κάτι τους συνδέει όλους αυτούς – οι πιο πολλοί δυστυχώς μακαρίτες πλέον… Όλοι γένους αρσενικού. Ας με συγχωρήσουν οι άρρενες αναγνώστες μου αλλά μου ήταν πολύ πιο εύκολο να εστιάσω σε αρσενικά πρότυπα σεξ – απήλ. Όμως είμαι σίγουρη πως ακόμα και μ’ αυτή την… αυστηρά αντρική εικοσάδα όλοι θα το πιάσουνε το νόημα.

Σεξ απήλ. Εκ του αγγλικού sex appeal, που σημαίνει ερωτισμός. Ο ερωτισμός  που αποπνέεται. Αυτόν που εκπέμπει ο κάθε άνθρωπος.  Κι αν κάποιοι σκεφτούν «ναι, τρέλλανέ μας!», γιατί και καλά δεν εκπέμπουν όλοι οι άνθρωποι ερωτισμό, θα σας πω κι όμως, όλοι εκπέμπουν. Αναλόγως τον δέκτη! Βέβαια τα… ντεσιμπέλ μπορεί να μην παίζουν στα τέρματα για όλους. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί για φανταστείτε πως θα ήταν αν όλοι θέλαμε όλους… Υπάρχει μία έκφραση για το πώς θα κατέληγε ο πλανήτης, αλλά δεν τη λέω! Εδώ τώρα και δεν απέχουμε πολύ. Σε λίγο η γη μας θα γίνει το πιο «in» διαγαλαξιακό στέκι για σεξοτουρισμό…

Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει πως ο ερωτισμός είναι καθαρά θέμα χημείας και ορμονών. Οργανικό βρε παιδί μου, πως το λένε. Λειτουργούμε, δηλαδή, λίγο – πολύ όπως όλα τα ζώα. Μυρίζουμε κάτι αόρατες και άοσμες εκκρίσεις και «επιλέγουμε» το ταίρι μας. Έτσι εξηγείται πως ο Μπάμπης, δυό μέτρα κούκλος, έπεσε στα πατώματα για την Λίτσα, που είναι η μούρη της να μασάς κουκιά και να την φτύνεις και που δεν τον θέλει κιόλας! Αμέ!

Υπάρχει φυσικά και εκείνη η μερίδα των ερευνητών, που κόπτεται πως ο άνθρωπος διαφέρει κατά πολύ. Πως σε μας τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει το μυαλό και πως ο ερωτισμός είναι καθαρά εγκεφαλική φάση. Καλό ακούγεται. Βέβαια τα κριτήρια και πάλι διαφέρουν για τον καθένα ως προς το τι είναι ερωτικό και τι μας ταιριάζει αλλά πολλές φορές συμπίπτουν κιόλας. Και κει, πολλές φορές επίσης, πέφτει το μαλλιοτράβηγμα ή καμιά ψιλή – ανάλογα το γένος.

Και τι σας την κότσαρα τότε την εικοσάδα, ε; Μα γιατί, πολύ απλά, στο μάτι όλων κάποιες βιτρίνες μοιάζουν το ίδιο ωραίες. Κι απ’ το γυαλί ακόμα εκπέμπουν «loud and clear» [2]! Γιατί κατά γενική ομολογία (και λίγες εξαιρέσεις) όλοι τους είναι γόητες. Διαχρονικά. Χωρίς να παίζει ρόλο αν είναι αντικειμενικά ωραίοι ή όχι – ακριβής αντικειμενικότητα εξάλλου στην ομορφιά δεν υπάρχει. Κάνουμε κάποιες παραδοχές και τις επιβεβαιώνουμε με τις εξαιρέσεις. Χωρίς να παίζει καν ρόλο η ερωτική τους προτίμηση και προσανατολισμός.

Μας ελκύει κάποιος ερωτικά. Τον βρίσκουμε γοητευτικό, ακαταμάχητο. Τον ονειρευόμαστε, τον φαντασιωνόμαστε. Το πρώτο ερέθισμα είναι λοιπόν η βιτρίνα. Το φαίνεσθαι. Μετά το βλέμμα. Και η φωνή. Το στήσιμο. Οι τρόποι. Το ντύσιμο. Με δύο λόγια, τί αέρας τον περιβάλει αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό το σεξ – απήλ, που δεν το πετυχαίνεις όσο και να προσπαθήσεις. Δεν το αγοράζεις. Δεν το μαθαίνεις. Ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις. Περίεργο πράγμα, έτσι; Κι όμως. Βλέπεις, για παράδειγμα, μια κοπέλα καλοβαλμένη, ψηλή, θεωρητική, όμορφη σαν τα κρύα τα νερά – που λένε και στα μέρη μου τονίζοντας την ομορφιά και την φρεσκάδα. Κι όμως, επαναλαμβάνω, είναι αυτό ακριβώς – κρύα. Εκπομπή ερωτισμού σαν θερμοκρασία στο Νευροκόπι το καταχείμωνο.

Η γοητεία, ο ερωτισμός, είναι πράγματα τόσο υπαρκτά όσο και όχι. Πολλές φορές αυτό που μετράμε είναι η εξωτερική εμφάνιση για να αποφανθούμε αν κάποιος είναι γοητευτικός και ερωτικός. Αν τον γνωρίσουμε όμως από κοντά, πολλά είναι αυτά που μπορεί να την καταρρίψουν αυτή την εικόνα. Παράδειγμα πολλαπλών σοκ: γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο (ναι, και οι γυναίκες συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία!…) που έχει τις χάρες όλες εμφανισιακά και ο ερωτισμός που εκπέμπει είναι ζωώδης. Ανοίγει το στόμα του και πετάει κοτσάνες, είναι καβαλημένο καλάμι, γνωστός κατακτητής – το λέω ευγενικά –, και ενώ είναι καθαρός και κομψότατος, η μυρωδιά του ιδρώτα του σας προκαλεί αναγούλα. Όχι, πείτε μου εσείς. Πάει περίπατο το σεξ – απήλ ή όχι; Πόσο θα αντέξετε;

Σαφώς και υπάρχουν ερωτικότατοι άνθρωποι. Γοητευτικοί. Καλλιεργημένοι. Με τις σωστές αναλογίες ευγένειας και… βαρβαρότητας. Σχεδόν γητευτές… Όμως, ενώ μπορεί να αρέσουν από μακριά σε όλους, δεν μπορούν να ταιριάξουν με όλους. Κι απομένει ο υπέροχος κινηματογράφος να μας προβάλει υπέροχους γόητες, κι απομένουμε εμείς να τους θαυμάζουμε και να τους νοσταλγούμε, σαν να τους είχαμε κάποτε και μετά τους χάσαμε μέσα από τα χέρια μας. Δεν είναι κακό. Όταν προβάλλονται υγιή πρότυπα δεν είναι καθόλου κακό, τουναντίον ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών μας και κατ’ επέκταση των προσπαθειών μας.

Κι εκτός αυτού, σε όλους μας χωράει λίγη αλητεία, λίγο όνειρο – κι ας μην γίνει ποτέ πραγματικότητα. Σαν ένα φιλί σε ανεμοδαρμένα ύψη [3]


[1] Διάσημοι κινηματογραφικοί αστέρες παγκοσμίου φήμης: Τσάρλι Τσάπλιν (1889 – 1977), Ροδόλφος Βαλεντίνο (1895 – 1926), Κάρι Γκραντ (1904 – 1986), Έρολ Φλιν (1909 – 1959), Άντονι Κουίν (1915 – 2001), Ρόμπερτ Μίτσαμ (1917 – 1997), Γιούλ Μπρίνερ (1920 – 1985), Τσαρλς Μπρόνσον (1921 – 2003), Μάρλον Μπράντο (1924 – 2004), Πωλ Νιούμαν (1925 – 2008), Ροκ Χάτσον (1925 – 1985), Τόνυ Κέρτις (1925 – 2010), Κλίντ Ήστγουντ (1930 – ), Ομάρ Σαρίφ (1932 – 2015), Ρίτσαρντ Τσάμπερλεην (1934 – ), Αλέν Ντελόν (1935 –  ), Ρόμπερτ Ρέντφορντ (1936 – ), Τζακ Νίκολσον (1937 – ), Ραούλ Τζούλια (1940 – 1994), Γουίλεμ Νταφό (1955 – ) [πηγή: Wikipedia]

[2] Loud and clear: αγγλική έκφραση, που σημαίνει «δυνατά και καθαρά». Χρησιμοποιείται σε επικοινωνία με ασυρμάτους κ.λ.π., επιβεβαιώνοντας ότι είναι καθαρή η λήψη.

[3] Αναφορά στο μυθιστόρημα της Emily Bronte “ Wuthering Heights”.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη