«Περί  μεθόδων και  περί  μαθητών», γράφει η Μαρία Πανούτσου

«Ο κατώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τους άλλους.

Ο ανώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του…»

Κομφούκιος

Χριστολίνα  Καλλιανιώτη,  Τάσος Πετρής, Βιβή Μάστορα,  Γιώργος Βουρνάς, Τάσος Αλεξιάδης, Μαρίνα  Παπαγεωργίου, Φαίη Τσίτου, Ειρήνη Αθανασίου, Γιόλα Χατζησωτηρίου, Μαρία Κατσανούλη, Πλάτων Βαβίλης, Βιβιάνα Γιαννάκη, Γόνυ Λούκα, Δέσποινα Κούρτη, Θανάσης Παπαδάς, Βασιλική Παπαγεωργίου, Ελπινίκη Ζερβού, Νίκος Πετρίδης, Χριστόφορος Πανούτσος, Αντώνης Παλλές, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Μιχάλης  Γιουτλάκης, Μαρία Χρηστέα, Στέφανος  Μπαρμπαλιάς, Λάμια  Μπεντιούι.

Τα χρόνια που δίδαξα  είναι πολλά. Πολλοί  μαθητές πέρασαν από κοντά μου για λίγο ή για πολύ,  πολύ λίγοι όμως,  θα μπορούν να πουν ότι υπήρξαν μαθητές μου. Λίγους εγώ  θεωρώ ότι  έμειναν  κοντά μου και  υπήρξε αλληλοεπίδραση δημιουργική. Μαθητές είναι εκείνοι -δεν μπορούν όλοι-  που σέβονται ό,τι δέχτηκαν και τον κοινό  χρόνο που μοιράστηκαν με τον δάσκαλο  και προσχωρούν με τον δικό τους τρόπο στη ζωή. Η μέθοδος του δασκάλου πεθαίνει με τον δάσκαλο,  καμία μέθοδος δεν είναι για πάντα. Μέθοδος σημαίνει  «δρόμος» που ακολουθείς για να βρεις κάποια πράγματα. Μετά, όλα αλλάζουν. Μέθοδος  σημαίνει  άνθρωπος και τα ευρήματά του. Μέθοδος είναι μια διαδικασία, σε συνεχή εξέλιξη.

Τα ονόματα που αναφέρω είναι οι άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα και  έμαθα και εγώ με τη σειρά μου και προχώρησα την έρευνά μου. Σίγουρα  θα είναι κάποιες καλές στιγμές και με άλλους μαθητές, που δεν είχαμε μια πιο ολοκληρωμένη πορεία. Τους ευχαριστώ όλους.

Η διδασκαλία με τα χρόνια αλλάζει,  τώρα όταν  θα ξαναμπώ σε χώρο αλληλοεπίδρασης,  θα είναι όλα διαφορετικά.

Αθήνα  2019

 

 


[Copyright ©  Μαρία  ΣκουλαρίκουΠανούτσου]

               Φώτο, από παράσταση του Θεάτρου Τομή.  Στην Φώτο,  η Χριστολίνα Καλλιανιώτη.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη