«Περί  μεθόδων και  περί  μαθητών», γράφει η Μαρία Πανούτσου

«Ο κατώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τους άλλους.

Ο ανώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του…»

Κομφούκιος

Χριστολίνα  Καλλιανιώτη,  Τάσος Πετρής, Βιβή Μάστορα,  Γιώργος Βουρνάς, Τάσος Αλεξιάδης, Μαρίνα  Παπαγεωργίου, Φαίη Τσίτου, Ειρήνη Αθανασίου, Γιόλα Χατζησωτηρίου, Μαρία Κατσανούλη, Πλάτων Βαβίλης, Βιβιάνα Γιαννάκη, Γόνυ Λούκα, Δέσποινα Κούρτη, Θανάσης Παπαδάς, Βασιλική Παπαγεωργίου, Ελπινίκη Ζερβού, Νίκος Πετρίδης, Χριστόφορος Πανούτσος, Αντώνης Παλλές, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Μιχάλης  Γιουτλάκης, Μαρία Χρηστέα, Στέφανος  Μπαρμπαλιάς, Λάμια  Μπεντιούι.

Τα χρόνια που δίδαξα  είναι πολλά. Πολλοί  μαθητές πέρασαν από κοντά μου για λίγο ή για πολύ,  πολύ λίγοι όμως,  θα μπορούν να πουν ότι υπήρξαν μαθητές μου. Λίγους εγώ  θεωρώ ότι  έμειναν  κοντά μου και  υπήρξε αλληλοεπίδραση δημιουργική. Μαθητές είναι εκείνοι -δεν μπορούν όλοι-  που σέβονται ό,τι δέχτηκαν και τον κοινό  χρόνο που μοιράστηκαν με τον δάσκαλο  και προσχωρούν με τον δικό τους τρόπο στη ζωή. Η μέθοδος του δασκάλου πεθαίνει με τον δάσκαλο,  καμία μέθοδος δεν είναι για πάντα. Μέθοδος σημαίνει  «δρόμος» που ακολουθείς για να βρεις κάποια πράγματα. Μετά, όλα αλλάζουν. Μέθοδος  σημαίνει  άνθρωπος και τα ευρήματά του. Μέθοδος είναι μια διαδικασία, σε συνεχή εξέλιξη.

Τα ονόματα που αναφέρω είναι οι άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα και  έμαθα και εγώ με τη σειρά μου και προχώρησα την έρευνά μου. Σίγουρα  θα είναι κάποιες καλές στιγμές και με άλλους μαθητές, που δεν είχαμε μια πιο ολοκληρωμένη πορεία. Τους ευχαριστώ όλους.

Η διδασκαλία με τα χρόνια αλλάζει,  τώρα όταν  θα ξαναμπώ σε χώρο αλληλοεπίδρασης,  θα είναι όλα διαφορετικά.

Αθήνα  2019

 

 


[Copyright © Μαρία  ΣκουλαρίκουΠανούτσου]

 Φώτο, από παράσταση του Θεάτρου Τομή.  Στην Φώτο,  η Χριστολίνα Καλλιανιώτη.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μουζάκι Καρδίτσας. Γράφει από μικρό παιδί, όμως μόνο όταν ήρθε στη ζωή το δικό της παιδί ένιωσε ότι μπορεί να μοιραστεί τις λέξεις της, τις εικόνες της. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Μιλάει και γράφει άπταιστα την αγγλική και κάνει φιλότιμες προσπάθειες για την ιταλική. Σπουδάζει κλασικό πιάνο. Περισσότερα...

Αρχειοθήκη

Υποστηρικτές

theradio.gr - Web Radio with non stop Rock Music