«Ο παράξενος ταξιδιώτης με την κίτρινη βαλίτσα», ένα παραμύθι της Ρίτσας Μπακογιάννη

Κάποτε ήταν ένας ταξιδιώτης που κρατούσε μια κίτρινη βαλίτσα. Είχε κάστανα μαλλιά, πράσινα μεγάλα μάτια, γαμψή μύτη και μουστάκι. Τον έλεγαν Παντελή.

Μία μέρα ξεκίνησε να κάνει ένα ταξίδι. Στην αρχή ήθελε να πάει μέχρι τη διπλανή πόλη. Έτσι πήρε το αυτοκίνητό του, το φούλαρε με βενζίνη και τράβηξε για την γειτονική πόλη, την γραφική Καλαμπάκα. Ανέβηκε στα Μετέωρα και του άρεσε πολύ η θέα από ψηλά. Να αιωρείσαι ανάμεσα σε ουρανό και γη και να υψώνεται η ψυχή σου κάνα δύο πόντους… Προσκύνησε στα μοναστήρια και τράβηξε για το Μουσείο των Μανιταριών.

Την άλλη μέρα του ήρθε η επιθυμία να πάει κάπου πιο μακριά. Έτσι πήρε την κίτρινη βαλίτσα του και πήγε στα ΚΤΕΛ. Εκεί έβγαλε εισιτήριο και πήγε στην Αθήνα. Πάντα ήθελε να δει τον Παρθενώνα! Έτσι πήρε το μετρό κι επισκέφθηκε τον αρχαίο ναό της Αθήνας και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ήθελε να δει κι άλλα παρόμοια αξιοθέατα αλλά έπιασε βροχή κι έφυγε.

Όταν ξύπνησε την επομένη ήθελε να πάει στο Αιγαίο. Έτσι πήρε το πλοίο και πήγε από τις Κυκλάδες ως τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Πήγε να δει τους τεράστιους Λέοντες στη Δήλο, επισκέφτηκε  τη Μεγαλόχαρη της Τήνου, έφτασε μέχρι το νησί των Ιπποτών, τη Ρόδο και κατέληξε να πεζοπορεί μ’ ένα ραβδί στο φαράγγι της Σαμαριάς κι έκανε μπάνιο στα καταγάλανα νερά της Κρήτης.

Παρέλειψα να σας πω ότι καβάλησε ένα γαϊδουράκι στη Σαντορίνη. Είδε το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και του άρεσε πολύ! Κι όλα αυτά με μόνη αποσκευή μια κίτρινη βαλίτσα.

Έφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας και πήγε στις πυραμίδες της Αιγύπτου μ’ ένα αεροπλάνο. Το ταξίδι αυτό του Παντελή κράτησε πολύ, γιατί πήγε στην έρημο Σαχάρα κι ανέβηκε σε μια καμήλα! Τέλεια ήταν!

Έπειτα, πήρε ένα άλλο αεροπλάνο και ταξίδεψε ως την Κίνα και περπάτησε στο Σινικό Τείχος, το οποίο φαίνεται από δορυφόρο. Είδε και μεταξοσκώληκες που φτιάχνουν το μετάξι!

Ύστερα πήρε το ξακουστό τρένο στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο με την κίτρινη βαλίτσα στο χέρι κι έφτασε στην Μόσχα. Εκεί πήγε στο παλάτι της Αικατερίνης της Μεγάλης. Φόρεσε και γούνα γιατί έκανε κρύο.

Μετά πήρε την κίτρινη βαλίτσα του και έκλεισε καμπίνα με το υπερωκεάνιο ταξιδεύοντας για την Αμερική! Είδε πολλά όμορφα μέρη! Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη! Κι έπειτα μπήκε σ ένα ελικόπτερο, πέταξε ως το Μάτσου Πίτσου στη νότια Αμερική.

Μετά από ΄κει πήρε την κίτρινη βαλίτσα του κι αποφάσισε να πάει στο Σίδνεϋ, στην Αυστραλία. Εκεί πήρε ένα αερόστατο και μονομιάς βρέθηκε πάνω από τις καταπράσινες κοιλάδες της. Ήταν υπέροχα!

Από εκεί ήθελε να πάει μέχρι την Ανταρκτική μ ένα έλκηθρο και είδε αυτοκρατορικούς πιγκουίνους και παγόβουνα!

Ύστερα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη… Άδειασε την κίτρινη βαλίτσα του που ήταν γεμάτη σουβενίρ, αναμνήσεις κι εμπειρίες από τα ταξίδια του. Ένιωθε πολύ όμορφα, γεμάτος εμπειρίες που δεν περιγράφονται! Όλα ήταν υπέροχα!

Κι έζησε ο Παντελής σοφά κι εμείς σοφότερα!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη