«Οι Άθλοι του Ηρακλή», το νέο βιβλίο της Βάσως Αποστολοπούλου σε πέντε ερωτήσεις

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το βιβλίο σου «Οι Άθλοι του Ηρακλή».  Ποιος είναι ο Ηρακλής;

Ο Ηρακλής είναι ο τελευταίος (προς το παρόν!) σκυλάκος που υιοθέτησα τον Απρίλιο του 2018 όταν τον βρήκα 3 μηνών κουταβάκι παρατημένο, χαμένο κι απελπισμένο στη μέση του πουθενά. Είναι το έκτο αδεσποτάκι που μπαίνει στην οικογένεια κατά παρόμοιο τρόπο, τα άλλα πέντε σκυλιά μας είναι ηλικίας 6 έως 15 ετών.

Ο Ηρακλής είναι ένα  ημίαιμο μαύρο λυκοσκυλάκι 23 κιλών με απίστευτη ενέργεια, ιδιαίτερη αντίληψη και ατέλειωτη σκανταλιά. Ταυτόχρονα  είναι ένα πολύ τρυφερό πλάσμα, αγαπάει όλα τα γατιά της οικογένειας, και τα 12 (!), συνυπάρχει αρμονικά με τα σκυλοαδέλφια του και είναι πολύ ανθρωποκεντρικός  και συντροφικός.

Μίλα μας για τους «Άθλους» του. Τι σε ώθησε να τους εκδόσεις σε βιβλίο;

Όπως ανέφερα πιο πάνω ο Ηρακλής είναι πανέξυπνος, αεικίνητος και σκανταλιάρης, χαρακτηριστικά που φάνηκαν πολύ νωρίς στην συμπεριφορά του, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που τον πήραμε κοντά μας. Ξεκίνησα λοιπόν να αναρτώ στο Facebook τις περιπέτειες/εμπειρίες/αταξίες του σε πρώτο πρόσωπο, σε αφήγηση του ιδίου σε μια χειμαρρώδη κατάθεση, απνευστί θα έλεγα, όπως αφηγείται ένα τετράχρονο παιδί. Πολύ σύντομα, από την αρχή σχεδόν, ο Ηρακλής έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους face φίλους μου και απέκτησε το δικό του φανατικό κοινό που περίμενε ανυπόμονα την κάθε νέα του ιστορία, μιλούσε μαζί του απ’ ευθείας κι άρχισε να μου ζητά μετ’ επιτάσεως να εκδώσω τις περιπέτειές του σε βιβλίο.

Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψαν «Οι άθλοι του Ηρακλή»!

Γιατί χαρακτηρίζεις αυτό σου το βιβλίο ως «Ένα παραμύθι για μεγάλους»;

Ο Ηρακλής με την αφέλεια, την ειλικρίνεια και την παιδικότητά του κατόρθωσε να βγάλει από μέσα μου, μέσα από την ψυχή των φίλων που τον αγάπησαν, το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας και που λαχταρά να βγει στην επιφάνεια, να εκφραστεί και πάλι ελεύθερα, να φερθεί ανέμελα, να παίξει.

Η καταιγιστική εκφορά του λόγου του κατά την καταγραφή των άθλων του (οι οποίοι, σημειωτέον, είναι πέρα για πέρα αληθινές ιστορίες), κάτι που «κάνει ο ίδιος στον υπολογιστή της μάνας με τα πατουσάκια του»  όπως διατείνεται, η χωρίς τελείες, κόμματα και άλλα σημεία στίξης αφήγηση που μοιάζει πολύ με τον γρήγορο, ανυπόμονο τρόπο που εκφράζονται τα μικρά παιδιά, θεωρώ πως είναι το μεγάλο ατού αυτού του βιβλίου. Είναι το στοιχείο που μας ξαναγυρίζει στην παιδική μας ηλικία, που μας κάνει να απαντούμε με παρόμοιο τρόπο, που μας ξανακάνει για λίγο παιδιά – κι αυτό είναι τόσο όμορφο, πολύτιμο και παρήγορο μέσα στα πολλά δύσκολα και αγχώδη που βιώνουμε ως ενήλικες.

Πώς ελπίζεις να επηρεάσουν αυτές οι ιστορίες τους αναγνώστες τους;

Ξεκινώ λέγοντας πως «το παραμύθι για μεγάλους» είναι ταυτόχρονα κι ένα απόλυτα κατάλληλο και διδακτικό βιβλίο για τα παιδιά, ένα γοητευτικό ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο αγάπη, αθωότητα, αυθορμητισμό κι αλήθειες – τον κόσμο ενός σκύλου. Αρκεί να κοιτάξει κανείς βαθιά μέσα στα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου που έσωσε από την δύσκολη, επικίνδυνη ζωή του δρόμου για να βρει εκεί όλα αυτά τα στοιχεία και, πάνω απ’ όλα, ασύνορη κι ανιδιοτελή αφοσίωση κι εμπιστοσύνη.

Έτσι, πέρα από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, κατά κύριο λόγο χιουμοριστικό και κάπου κάπου θλιμμένο, περνούν πολλά θέματα και μηνύματα για την οικογένεια, την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά κι αντίστροφα, την αδελφική αγάπη, την προστασία και την επιμέλεια, την υπακοή στους βασικούς κανόνες της συμβίωσης με τους αγαπημένους μας και τον κοινωνικό περίγυρο, την θλίψη για απώλεια αγαπημένων πλασμάτων,  την μοναδικότητα της φιλίας, την φροντίδα και την αγάπη για τα αδέσποτα. Κι αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλει να περάσει ο Ηρακλής, μιας και είναι κι ο ίδιος ένα πρώην αδεσποτάκι και νυν ευτυχισμένο μέλος μιας πολυμελούς τετράποδης οικογένειας.

Γνωρίζω πως τα έσοδα από αυτή σου την έκδοση θα τα διαχειριστείς πολύ ξεχωριστά. Μίλα μας γι’ αυτή σου τη δράση.

Η αγάπη, η αγωνία και η έγνοια μου για τα αδέσποτα μετράει πολλά χρόνια τώρα. Πέρα από τα 6 σκυλιά και τα 12 (σήμερα – κατά καιρούς υπήρξαν περισσότερα ή λιγότερα) γατιά που ζουν μαζί μας έχω πάρει από τους δρόμους και έχω δώσει για υιοθεσία αρκετά ακόμη κουταβάκια που μεγάλωσαν μαζί μας, κοινωνικοποιήθηκαν με ανθρώπους, σκυλιά και γατιά στο σπίτι μας και στη συνέχεια βρήκαν το δικό τους σπίτι και μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη αγάπη. Εδώ να αναφερθώ στην απεριόριστη «υπομονή» και «ανοχή» του άντρα μου που αποδέχεται κάθε καινούργιο αδέσποτο πλάσμα που φέρνω στο σπίτι, στωικά στην αρχή, στα πρώτα δέκα λεπτά (!), και ανοίγοντας μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης στη συνέχεια.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυστυχία «εκεί έξω» – στη ζούγκλα της αδέσποτης ζωής. Πλάσματα μόνα, ανυπεράσπιστα, άρρωστα, άστεγα, που έχουν ανάγκη από φιλοξενία, από θεραπεία, από φάρμακα και χειρουργεία, από ασφάλεια, από υποστήριξη οικονομική για να τα έχουν όλα αυτά.

Εκεί βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημά σου, Κατερίνα μου. Τα έσοδα από το βιβλίο του Ηρακλή θα διατεθούν, ήδη διατίθενται, σε τέτοιου είδους  ανάγκες κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης και ιεράρχησής τους. Είναι μια δραστηριότητα χρόνων αυτή μου η οικονομική υποστήριξη δύσκολων περιπτώσεων – απλά τώρα, με τους «Άθλους», μου δίνεται η δυνατότητα για πιο ουσιαστικές και δυναμικές ενέργειες.

Είναι κάτι που μας κάνει και τους δυο πολύ χαρούμενους, και εμένα και τον Ηρακλή – κι ευχαριστούμε και οι δυο από καρδιάς για την ευκαιρία που μας έδωσες να μιλήσουμε για το βιβλίο μας, τα όνειρα, τα σχέδια και τις προσδοκίες μας!

Να είσαι πάντα καλά αγαπημένη μας φίλη!

 


Φιλαράκια μου γεια σας!

Είμαι ο Ηρακλής και είμαι σκυλάκος,  όχι κανένας τυχαίος αλλά πολύ εξελιγμένος και πανέξυπνος γιατί ξέρω να γράφω στο λάπτοπ της μάνας κι έχω γράψει ολόκληρο ημερολόγιο για τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής μου και το διάβασε η μάνα που είναι και συγγραφέας και πολύ της άρεσε και μου πρότεινε να το κάνουμε βιβλίο κι εγώ ενθουσιάστηκα με την ιδέα κι έτσι τώρα μπορείτε να το πάρετε κι εσείς και να περάσετε όμορφα με τις ιστορίες μου γιατί έχουν και πολλή πλάκα και μπορείτε να τις διαβάσετε και στα παιδάκια και τα εγγονάκια σας και σας φιλώ

Ο Ηρακλάκος σας!

 

Το βιβλίο «Οι Άθλοι του Ηρακλή» κυκλοφορεί από τη Βάσω Αποστολοπούλου [αυτοέκδοση]. Όσοι ενδιαφέρονται να το παραγγείλουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τη συγγραφέα μέσω Facebook [https://www.facebook.com/basoap] ή μέσω Messenger. Η τιμή του είναι 10 ευρώ.

 


Η Βασιλική Αποστολοπούλου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό ενώ την μετέπειτα ζωή της μέχρι και σήμερα την έχει ζήσει στην Αθήνα.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε  ως γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έως τον Δεκέμβρη του 2013, οπότε και αποχώρησε για να ασχοληθεί με την συγγραφή. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό Μανώλη Αναστασίου και έχουν αποκτήσει δυο γιους.

Ζει μόνιμα με τον άντρα της στο Λαγονήσι και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γράψιμο, τη φροντίδα του κήπου και των αγαπημένων της τετράποδων (ο Ηρακλής είναι ένα από τα πολλά αδέσποτα που έχει υιοθετήσει), τη θάλασσα και τα ταξίδια σε Ελβετία και Αγγλία, όπου ζουν και εργάζονται τα παιδιά της και μεγαλώνουν τα εγγόνια της.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

«Το βαλς μιας ζωής» (μυθιστόρημα, ΙΒΙΣΚΟΣ, 2010)

«Ψηφίδες» (ποίηση, BOOKSTARS, 2014)

«Φρίντα και Βικτώρια» (νουβέλα, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2014)

«Βουκαμβίλιες και γεράνια» (ποίηση, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2015)

«Η μετακόμιση των χρωμάτων» (διηγήματα, ΤΟΒΙΒΛΙΟ, 2016)

«Πάροδος Μουσών 9» (μυθιστόρημα, ΠΝΟΗ, 2017)

«Αποτυπώματα» (ποίηση, ΠΝΟΗ, 2018)

«Δωροθέα» (μυθιστόρημα, ΠΝΟΗ, 2019)

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη