«Μαρία Χρυσοστόμου», παρουσιάζει ο Κυριάκος Στυλιανού

Καλό μήνα και από την Κύπρο, φίλοι αναγνώστες (και συνεργάτες) της Λόγω Γραφής!

Για το μήνα Μάιο σας παρουσιάζουμε την ποιήτρια Μαρία Χρυσοστόμου, η οποία διακρίνεται για την νοσταλγικότητα και την ευαισθησία στη γραφή της. Ακολουθούν τρία αποσπάσματα από το καινούριο της βιβλίο «Ημερολόγιο από μνήμης», Εκδόσεις Γκοβόστη.

 


 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ:

Θα ταξιδεύουμε, ώσπου να αλλάξουμε τον ορίζοντα της ψυχής μας, ώσπου να ανακαλύψουμε το τοπίο που μας ταιριάζει. Αλκυόνη Παπαδάκη Της ζωής το ταξίδι, ένα διαρκές αλισβερίσι μες στις στράτες του κόσμου, όπως ο αρχαίος δρόμος του μεταξιού, δρόμος μακρύς, δύσκολος, με πολλούς εμπορικούς σταθμούς, μα συνάμα και δρόμος απόκτησης γνώσεων. Ένας δρόμος συνδεδεμένος με παραμύθια, ιστορίες και αφηγήσεις ανθρώπων, ένας δρόμος με πολιτισμικές επιρροές και προσμίξεις. Ένα διαρκές πάρε-δώσε. Μες στη συνάφεια των ανθρώπων ο άνθρωπος εξανθρωπίζεται, μαθαίνει τον ίδιο του τον εαυτό. Με τη συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους μαθαίνει κανείς ποιος είναι, τι θέλει, τι δεν θέλει, τι ανέχεται, τι δεν αντέχει, τι αναζητά, πώς θέλει να εξελιχθεί και ίσως να αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον αντίπερα πόλο του μοναχισμού που κι αυτός επίσης οδηγεί στην αυτογνωσία. Διάχυτες αισθήσεις που προσλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μας καθορίζουν. Είμαστε κυρίως αυτό που νιώθουμε κάθε στιγμή. Έτσι φτιάχνουμε τις προσωπικές μας ιστορίες, διανθισμένες με δονήσεις αισθήσεων και συναισθημάτων. Οι προσωπικές μας ιστορίες που ενίοτε μοιάζουν με μύθους ή με γρίφους, έχουν μέσα τους μια δόση υπερβολής, τόση όση απαιτεί το συναίσθημα που τις πυροδοτεί.

 

ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Απόπλους και μοιάζει ο καιρός ευνοϊκός για ανοίγματα προς αταξίδευτες θάλασσες, μονάχα για το ταξίδι, μονάχα για τη διαδρομή, με τα όλα της, με τα κύματα, τους σκoπέλους, Τα μπουρίνια, τις καλοκαιριές. Κι ας είναι ο προορισμός μια πλάνη. Κι ας είναι ο προορισμός ένα παραμύθι. Κι ας είναι να ξεχαστώ μέσα σ’ αυτό, κι ας είναι τα χιλιόμετρα των διαδρομών, που θα ’χω διανύσει, ο τρόπος, για να φτάσω σ’ εμένα.

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΜΝΗΜΗΣ

Κάθε τέλειος ταξιδευτής δημιουργεί τη χώρα στην οποία ταξιδεύει. Νίκος Καζαντζάκης Κάθε τέλειος ταξιδευτής οφείλει να ξαποσταίνει και να γίνεται παρατηρητής της «χώρας», του τόπου και ταυτόχρονα του εαυτού του μέσα σε αυτό το σκηνικό, αλλιώς μοιάζει με λεηλάτη του τόπου, με άρπαγα, με πειρατή. Όπως ακριβώς χρειάζεται κάποιος να κοιτάξει έναν πίνακα ζωγραφικής από απόσταση στην προσπάθειά του να δει ολοκληρωμένη την σύνθεση σαν εικόνα. Ο βιαστικός περιηγητής δεν προλαβαίνει να κρατήσει πολλές εικόνες, να ενσωματώσει στη μνήμη του στέρεες οπτικές. Απαιτείται ήρεμος χρόνος για να νιώσει κάνεις τον παλμό, την καθημερινή κίνηση, τη ροή, να αφήσει να περνάνε οι εικόνες σε αργή κίνηση από μπροστά του, σαν μακρόσυρτες μελωδίες, ν’ αλλάζουνε τα πλάνα σε αργή κίνηση, να αλλάζει το χρώμα τ’ ουρανού που κοιτάζει, να μικραίνουν και να μεγαλώνουν οι σκιές απ’ τη θωριά του ήλιου, να ακολουθεί με τη ματιά του το πηγαινέλα των πουλιών. Στη Βενετία η κίνηση αυτή των ανθρώπων μοιάζει μόνιμα με cast κινηματογραφικής ταινίας. Οι γόνδολες, τα βαπόρια και οι βάρκες εν πλω, να σεργιανίζουν στα υδάτινα μονοπάτια. Μια πλωτή πόλη που δεν ησυχάζει πάρα μόνο ίσως τις μεταμεσονύκτιες πρωινές ώρες. Κάθομαι πολύ κοντά στη γέφυρα Ponte degli Scalzi, άνθρωποι ανεβοκατεβαίνουν τα πέτρινα σκαλοπάτια ασταμάτητα, κάποιοι σέρνοντας βαριές ταξιδιωτικές βαλίτσες, άλλοι φωτογραφίζονται με θέα το Grande canal. Όλοι τους μοιάζουν με ηθοποιούς που προσπαθούν να αποδώσουν τον ρόλο τους. Ακούγονται οι στεντόρειες κραυγές των γλάρων που πετούν πάνω απ’ τη γέφυρα και γυροφέρνουν τα αγάλματα που αγρυπνούν εκεί για αιώνες, σμιλεμένα με ψυχή και ιδρώτα.

 

 


 

Η Μαρία Χρυσοστόμου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974, είναι εκπαιδευτικός στη Δημοτική εκπαίδευση, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, με πτυχίο στις Επιστήμες Αγωγής και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση  του Cyprus International  Institute of Management (CIIM). Είναι σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Λ.Κ.). Είναι λάτρης της λογοτεχνίας και της ποίησης και ασχολείται για πολλά  χρόνια με τη συγγραφή ποιημάτων και άλλων λογοτεχνικών κειμένων. Συμμετέχει ενεργά σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Έχει εκδώσει μια συλλογή  παιδικών ποιημάτων το 2002, με τίτλο « Ένα ποίημα, μια χαρά απ΄ τα βάθη της καρδιάς» και το 2019 μια συλλογή με ταξιδιωτικά πεζογραφήματα και ποιήματα, με τίτλο «Ταξίδια ψυχής». Έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στους οποίους έχει διακριθεί και σε ποιητικές ανθολογίες. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εφημερίδες. Πρόσφατα συμμετείχε στην ανθολογία με τίτλο «Ποιήματα Ειρήνης από την Κύπρο», που αποτελεί ένα έργο για την Ανάπτυξη του Δικοινοτικού Διαλόγου, χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης και στην ανθολογία μνήμης «Δεν σε ξεχνώ Ιωνία», του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Εκδόσεις Αρχύτας/ΣΠΕΚ, Αθήνα, 2022.

 


 

[Κυριάκος Στυλιανού – Ας  γνωριστούμε]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη