«Κώστας Λεοντίου», παρουσιάζει ο Κυριάκος Στυλιανού

Καλό μήνα και από την Κύπρο, φίλοι αναγνώστες (και συνεργάτες) της Λόγω Γραφής!

Για τον μήνα Μάρτιο σας παρουσιάζω έναν πολύ αξιόλογο λογοτέχνη και άνθρωπο, τον Κώστα Λεοντίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον και πολυσχιδές έργο.


[Απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Οι ιχνηλάτες του φωτός», Εκδόσεις 24 γράμματα, 2020]:

«Να μιλάμε για παραδείσους, επίγειους που πλέκονται με επουράνιους, πενταώροφους και επταώροφους, με θιβετιανές έννοιες που μόνο μια χούφτα ανθρώπων μπορούν να προσφέρουν σωστά σ΄ αυτή τη χώρα, όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα και δυσνόητα.

Στη «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, η μεταφυσική έννοια του παραδείσου είναι πολύ απλή και ευκολονόητη. Η κάστα των κηφήνων έταξε στα ζώα του κάματου έναν κόσμο, όπου η αργία θα ήταν καθημερινή και όπου θα υπήρχε διαθέσιμος σανός και πάσης φύσης χόρτο, κατά βούληση.

Μετά από μια μικρή διακοπή συνέχισε με ραγισμένη φωνή: «Πασκάλ, ξεχάστηκα, έμαθες τα δυσάρεστα;» Είπε και του έτεινε την «Σουάρ».

«Για τον Ανρί, το έχω πληροφορηθεί» είπε ο καθηγητής θλιμμένα. Ύστερα ο Λεονάρ, πρόσθεσε με όσο το δυνατόν πιο πρόσχαρο ύφος: «Για το ρεβεγιόν αύριο, σε περιμένουμε. Λατρεύω την ατμόσφαιρα κατάνυξης και θαλπωρής των θρησκευτικών γιορτών. Δεν θα μπορούσα να δηλώσω άθεος γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο» πρόσθεσε χαμογελώντας. «Η Υβόν θα φτιάξει γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρια, σύμφωνα με την με την οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς της. Φυλάω στο κελάρι εκλεκτό κόκκινο κρασί, ειδικά για την περίσταση» είπε και του έτεινε ένα ποτηράκι μπράντι με μανταρίνι. Τότε αρχίζουν και οι δυο να τραγουδούν, στα ολλανδικά, αυτό τον υπέροχο ύμνο που γαληνεύει και απογειώνει τις ψυχές, σε άλλους κόσμους, την Άγια Νύχτα: «Oh heilige nacht, De strerren schijner helder…»

Ο καθηγητής ευχαρίστησε τον φίλο του για την πρόκληση και εκεί που ετοιμαζόταν να φύγει, κοντοστάθηκε.

«Κι αν αυτός ο κόσμος είναι η Κόλαση ενός άλλου πλανήτη;»

 


[Ο Κώστας Λεοντίου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία, Γλωσσολογία και Τουρκολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ως Λειτουργός Τύπου και ως διπλωμάτης. Υπηρέτησε στη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο και τη Σλοβενία όπου εκτελούσε καθήκοντα πρέσβη και απ΄ όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα.]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» www.logografis.gr ...περισσότερα

Αρχειοθήκη