“Κορούα – του Κράτους τα μάτια κλειστά”, ένα ποίημα του Ιωσήφ Ιωσηφίδη

Παιδί σ’ αγόρασε ο σωματέμπορος,

σου έλιωνε τα πέταλα στο αμόνι του

να του αποστάξεις παιδιά, να τα θηλάζεις,

εσύ που μύριζες της μάνας σου το γάλα. [1]

Του Κράτους τα μάτια ήτανε κλειστά

κι ούτε καν σου σκούπιζε τα αίματα.

 

Δεν σε κλαίω Hadijatou Mani Κoρούα, [2]

εμένα κλαίω, τον εθελότυφλο ποιητή

που δεν έκαψα με δάδα τη Λερναία Ύδρα.

Μόνη σηκώθηκες με σκέλη τρεμάμενα

και κλώτσησες στο εδώλιο το κράτος,

κούναγες τα χέρια, ν’ ανακινήσεις άνεμο [3]

να σηκώσει τον ομφάλιο λώρο των παιδιών,

κισσός να περισφίξει του κράτους τον λαιμό.

 

Γέρος πια, σου γράφω: ‘Χωρίς αγώνα χάνω.

Λάθη δεν διορθώνω με τον τρόπο που τα έπραξα.

Για τις ασήκωτες συμφορές σου φοβήθηκα τη ζωή,

μα σαν πήρες γενναία το δίκιο σου την αγάπησα.’

 


[1]  Ερωτόκριτος (Δ 408): ‘Ακόμα μεσ’ στο στόμα μου ειν’ των βυζιών το γάλα’.

[2] Το 2005 το Δικαστήριο ECOWAS των 15 χωρών της Δυτικής Αφρικής καταδίκασε την κυβέρνηση του Νίγηρα γιατί δεν προστάτεψε τη Χαντιγιάτου Μανί-Κορούα που την αγόρασε στα 12 της για 500 δολάρια ένας δουλέμπορος βιαστής που της έσπερνε παιδιά. Η Μανί-Κορούα δικαιώθηκε από το Δικαστήριο που υποχρέωσε το κράτος του Νίγηρα να της καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις.

[3] Malala Yousafzai : “Do not wait for someone else to come and speak for you. It’s you who can change the world.” (Μαλάλα Γιουσαφζάι: “Μην περιμένεις κάποιν άλλον να έλθει και να μιλήσει για σένα. Είσαι εσύ που μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.”)


Το ποίημα “Κορούα – του Κράτους τα μάτια κλειστά” είναι από την ανέκδοτη Ποιητική Συλλογή “ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ” και παρουσιάζεται στη Λόγω Γραφής σε πρώτη δημοσίευση.

 Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Γεννήθηκε στη Λάρνακα (Κύπρος), πήρε Πτυχίο στα Μαθηματικά (1971, Πανεπ/μιο Αθηνών), στα Οικονομικά (1975, Οικονομικό Πανεπ/μιο Αθηνών/ΑΣΟΕΕ). Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Πανεπ/μιο Αθηνών,1978). Αντιπρόεδρος της UNAC, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου.

Εργάστηκε στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας ως Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών, Προγραμματισμού, Οικονομικών Υπηρεσιών, Εκπαιδευτικού & Πολιτιστικού Κέντρου (1978-2001), Καθηγητής Master’s D/ ΜΒΑ σε ΑΕΙ (2002-08), Δικαστής Αναθ. Αρχής Προσφορών (2008-2013), Σύμβουλος Οργανισμών και Θεσμικών Οργάνων (2013 – ).

Πέρα από τις μελέτες και τα άρθρα του στα οικονομικά, ενεργειακά, ευρωπαϊκά, επιστημονικά/μαθηματικά, συνέγραψε 4 Ποιητικές Συλλογές (ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α’, Β’, Γ’, ΠΕΡΙ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ) ενώ θα εκδώσει την 5η (ΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ). Μετέφρασε Νομπελίστες. Συνέγραψε Ανθολογίες με ποίηση Πολωνών, Ρώσων, Τουρκοκυπρίων (2007), Διηγήματα, Δοκίμια (Οικονομία και Διοίκηση στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, κ.ά.), Θεατρικά έργα (Ο Νωθρός βασιλιάς, Αντιγόνη και Κρέων, Ισμήνη), Έργα Φιλοσοφίας (‘Ζήνων ο Κιτιεύς’), Ιστορικά (Λατίνοι Κύπρου, 10 αιώνες).

Ποιήματά του περιλήφθηκαν σε Ανθολογίες και Περιοδικά (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ελλάδα, Κύπρος), σε Ιστοσελίδες Λογοτεχνίας ΗΠΑ, ΗΒ, Ελλάδα, Βουλγαρία κ.ά. Νουβέλα του σε Αγγλο-γαλλική Ανθολογία (2009). Ως ποιητής εκπροσώπησε την Κύπρο στη Γαλλία (2003), στη Γερμανία (2006) και ως λογοτέχνης σε Παρίσι-Στρασβούργο (2008), ως μπάσος όπερας σε διεθνή φεστιβάλ. Μελοποιημένα ποιήματά του ερμηνεύονται σε Μέγαρα ή Φεστιβάλ της Ευρώπης.

Είναι Μέλος των: International Society of Poets, PEN International, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, ΕΠΟΚ. Μέλος Διοικ. Συμβουλίου Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο «Best Poems, Best Poets» από “The International Library of Poetry”. Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES του απένειμε το Επίχρυσο Μετάλλιο-Βραβείο της για τη συμβολή του στα Γράμματα, στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό της Ευρώπης και της Κύπρου.


READ THE ENGLISH VERSION: KOROUA – THE STATE KEPT ITS EYES CLOSED

Ίσως σας αρέσει και

1 Σχόλιο

  • Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
    10 Ιουνίου 2017 at 09:03

    Σ’ ευχαριστώ, Κατερίνα. Απλώς να προσθέσω ότι στο ποίημα βάζω παράλληλα στο σκαμνί όχι μόνο το κράτος που σιωπά, κωφεύει μπροστά σε τέτοια αδικήματα κατά των ανθρώπων, ιδίως των νέων και απροστάτευτων, αλλά και κάθε πνευματικό άνθρωπο που μένει αμέτοχος αντί να υποστηρίζει τους αδικημένους.

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη