«‘Η συνήθεια του φόβου’ & ‘Το καταφύγιο των αναμνήσεων’», δύο μικρά πεζά του Γιάννη Νόρρα

Η συνήθεια του φόβου

Ρουτίνα… Κάθε μέρα μοιάζει πανομοιότυπη με την προηγούμενη, σε σημείο που μπορείς να προβλέψεις το μέλλον… Μία μικρή αλλαγή θα μπορούσε να την κάνει συναρπαστική και ξεχωριστή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κυνηγούν το αναπάντεχο, προτιμώντας την ασφάλεια, αυτήν που φαίνεται να συνοδεύει τη στασιμότητα…

Συνήθεια ή φόβος; Μάλλον συνήθεια του φόβου…

Μία ζωή που κάθε επεισόδιο είναι επανάληψη του προηγούμενου, είναι ένας αργός θάνατος. Αυτός δεν είναι όμως ο προορισμός όλων μας; Φαίνεται πως κάποιοι είναι βιαστικοί και θέλουν να τον γευτούν πρόωρα. Είναι οι ίδιοι που τον φοβούνται περισσότερο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που μπορεί να υπάρξει.

Ο φόβος είναι τελικά το συναίσθημα που κυριαρχεί. Φόβος τόσο για τη ζωή όσο και για το θάνατο…

-.-

Το καταφύγιο των αναμνήσεων

Είναι στιγμές που η ζωή σου μοιάζει φυλακή και η νοσταλγία η μόνη σου απόδραση. Νοσταλγία για μία ρομαντική εποχή που τα όρια τής ελευθερίας σου ήταν τα όρια τής φαντασίας σου. Ανεμελιά και παιχνίδι. Αυθορμητισμός, λιγότερα «πρέπει» και περισσότερα «θέλω». Μικρότερος φόβος και μεγαλύτερη επιπολαιότητα. Πιο πολλά όνειρα και λιγότερη ατολμία. Όρεξη για ζωή!

Εποχές που οι πράξεις υπερίσχυαν των σχεδίων και τα «θα» δεν έμεναν ανεκπλήρωτες επιθυμίες, έστω κι αν γίνονταν πραγματικότητα στον κόσμο τής φαντασίας. Εποχές που τα λίγα φαίνονταν πολλά και αυτά που είχες αρκετά!

Και κάπως έτσι φτάνεις να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ξεγλιστρήσεις μέσα από τα σίδερα της φυλακής που ζεις για να νιώσεις ξανά την ελευθερία. Όταν έχεις νιώσει την ελευθερία, η σκλαβιά είναι πιο δύσκολη!

Κι αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, είναι γιατί η νοσταλγία είναι σαν ένα πρίσμα που κρατάει μόνο τις «χρωματιστές» στιγμές!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» www.logografis.gr ...περισσότερα

Αρχειοθήκη