«Η Σοφία και ο Κάσσιος», μια προδημοσίευση στα ελληνικά από το νέο μυθιστόρημα της Anna Canic

Σύνοψη βιβλίου: Ποια είναι η σχέση μεταξύ της Λίλιθ, της πρώτης γυναίκας του Αδάμ, και του Κάσσιου Χαιρέα, του δολοφόνου του αυτοκράτορα Καλιγούλα; Υπάρχει κάποια αλήθεια στα ρωμαϊκά χρονικά και τα βιβλικά έγραφα; Τι μυστικό κρύβεται από αυτή τη μυθική επαναστατική μορφή και τον κακόφημο στρατηγό; Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές και πολλές άλλες αμφιλεγόμενες ιστορικές ερωτήσεις. Η ιστορία μιας παλιάς ψυχής θα σας οδηγήσει στο απότομο μονοπάτι της πάλης – για ελευθερία, ειρήνη, και αγάπη.


Μέρος του προλόγου: Στην αρχή ήταν Αγάπη. Την έκτη μέρα, ο Πατήρ Αδωνάι, έπλασε τον πρώτο άνθρωπο, από χώμα, νερό, αέρα και φωτιά. Ένα πλάσμα, λουσμένο στο φως – άντρας και γυναίκα σαν ένα. Σαν ένα νιώθαμε απέραντη ευγνωμοσύνη προς τον Πλάστη, και σαν δύο μισά Τον αγαπούσαμε από την πρώτη στιγμή που μας εμφύσησε την αθάνατη ψυχή. Κι έτσι όπως ήμασταν ειλικρινείς και ευτυχισμένοι, ο Θεός μάς δώρισε την ελεύθερη βούληση και την γήινη αγάπη, δώρα για τα οποία δεν είχαν ακούσει ούτε οι άγγελοι.

Ζούσαμε στον κήπο της Εδέμ – μία πανέμορφη όαση, στην καρδιά της επίπεδης γης μας. Δώσαμε ονόματα σε όλα τα κατώτερα είδη – στα θηρία, τα πουλιά, τα ψάρια και στα φυτά. Τρώγαμε τους πιο νόστιμους καρπούς και πίναμε νερό από τις πιο καθαρές πηγές. Δεν ξέραμε τι πάει να πει πόνος, ούτε και στενοχώρια.

Μια μέρα συνειδητοποιήσαμε ότι το κάθε ον είχε ένα άλλο ξεχωριστό πλάσμα που του ήταν πολύ κοντινό και με το οποίο ζούσε.

«Γιατί όλοι γύρω μου έχουν το ταίρι τους, κι εγώ είμαι μόνος μου;» Αναρωτήθηκε ο ένας από τους δύο μας.

«Δεν είσαι μόνος σου, εμείς είμαστε δύο, μέσα σε ένα σώμα.» Απάντησε ο άλλος στις σκέψεις. «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί. Γιατί δε μπορούμε να κοιταχτούμε, να αγγιχτούμε, όπως όλα τα άλλα ζωντανά γύρω μας.»

«Ο Πατήρ σίγουρα θα είχε τους λόγους του.»

«Μην ξεχνάς ότι Αυτός μας έδωσε την ελεύθερη βούληση.»

Ο ένας από τους δύο μας που μπορούσε να μιλήσει, αναρωτήθηκε. «Τι πρέπει να κάνω;»

«Παρακάλεσέ Τον μονάχα.»

«Θέλεις να με βοηθήσεις;»

«Τι περίεργο που είναι, ο Θεός έδωσε σ΄ εσένα την ικανότητα να μιλάς, αλλά χωρίς εμένα δε μπορείς καν να Του απευθύνεις τον λόγο.»

«Μάλλον επειδή είσαι το έτερον μου ήμισυ.»

«Κι εσύ το άλλο μου Εγώ.»

Ξαφνικά ένα απερίγραπτο, εκτυφλωτικό φως σκορπίστηκε παντού γύρω μας. Νιώσαμε μια ξαφνική αλλά ευχάριστη ζέστη, η οποία εισέδυε στα στήθη. Δεν μπορούσαμε πια ούτε να δούμε ούτε να καταλάβουμε τίποτα, πετούσαμε προς το φως αυτό, αφημένοι στην αγκαλιά του.

«Τώρα είστε έτοιμοι.»

Όταν συνήλθα, είδα τον άντρα μου, τον Αδάμ, δίπλα του ήταν τρεις άγγελοι, οι αγγελιοφόροι του Θεού – ο Σανβί, ο Σανσαβί και ο Σαμεγκελάφ. Ήταν πολύ περίεργο αίσθημα – το να βρίσκομαι μόνη μου στο δικό μου σώμα. Μου ήταν ευκολότερο και δυσκολότερο ταυτόχρονα, και πιστεύω πως το ίδιο ένιωθε και ο άνθρωπος δίπλα μου.

Σκεφτόμουν το πόσο όμορφος ήταν και πως μάλλον του έμοιαζα. Κρίνοντας από το χαμόγελο στο πρόσωπο του Αδάμ, κατάλαβα πως κι αυτός σκεφτόταν το ίδιο.

«Ο Πλάστης μας ξέρει τι θέλουμε πριν καν το ζητήσουμε. Με τη θέληση Του Πατήρ – Θεού, Του οποίου το Όνομα είναι ανείπωτο, δεν είστε πλέον ένας άνθρωπος, αλλά δύο» είπε ο Σάνβι και ο Σανσάβι συνέχισε: «Το όνομα του άντρα, ας είναι Αδάμ, γιατί αυτός είναι η δύναμη της γυναίκας, και της γυναίκας, Σοφία, γιατί αυτή είναι η σοφία του άντρα της.  Αγαπηθείτε, αναπαραχθείτε και εγκατασταθείτε στη Γη.»

 


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Άννα Τσάνιτς γεννήθηκε στην Οδησσό το 1987. Είναι φιλόλογος. Έχει γράψει συλλογές ποιημάτων, άρθρα σε περιοδικά και τέσσερα δράματα στα πολωνικά και τα σερβικά.

«Η Σόφια και ο Κάσσιος» είναι το πρώτο έργο πεζογραφίας της συγγραφέα. Το μυθιστόρημα της περιέχει στοιχεία του δράματος, ενώ το είδος ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορία και τη φαντασία.

Η αρχική σερβική έκδοση κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019 από τους Smashwords (ebook) και Rideró (POD). Μια έκδοση paperback και hardcover θα δημοσιευθεί εντός του 2020 από την Dereta. Το έργο μεταφράζεται ήδη σε 4 γλώσσες.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη