“Η μούσα”, γράφει η Λένα Μαυρουδή-Μούλιου

Τι σου είναι λοιπόν και η Μούσα!

Είναι μέσα σου, γύρω σου, φανερή και κρυφή.

Ανασαίνει μαζί σου, κοιμάται μαζί σου, ζει με σένα, για σένα…

Οδηγεί τη σκέψη σου, το χέρι, την πένα σου. Σε γιομίζει εικόνες, γεγονότα, παύσεις, εξάρσεις, λύπες χαρές. Ζωντανεύει ξεχασμένες σκηνές, τονώνει αναμνήσεις και αγάπες παλιές και νέες. Θυμίζει και θυμάται, γέρνει πάνω σου και γεννά ιδέες αληθινές και φανταστικές.

Μοιάζει με θηλυκό, μα θηλυκό δεν είναι. Μια άφυλη γοητευτική και απίστευτα δυνατή οντότητα, να την πω, είναι. Μα όπως και αν την πω, ένα είναι το σίγουρο. Είναι η κινητήριος δύναμη της ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ. Θα έλεγα ότι ΜΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ είναι αν όχι ένα και το αυτό, μάνα και κόρη σίγουρα.

Έννοιες, σαν το ταλέντο, τη μεγαλοφυΐα, την ικανότητα τελικά, υποκλίνονται μπροστά της και δεν θα υπήρχαν χωρίς το θείο της άγγιγμα.

Η Μούσα παίρνει μορφές χίλιες.

Μπορεί να είναι ΕΡΩΤΑΣ, ΑΓΑΠΗ, ΠΑΘΟΣ, ΠΟΘΟΣ, ΜΙΣΟΣ, ΠΟΝΟΣ, ΧΩΡΙΣΜΟΣ, ΦΙΛΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΓΥΡΙΣΜΟΣ.

Χίλια τα πρόσωπά της μα μία η οντότητά της.

Μαγεύει, γοητεύει και δεν απογοητεύει σχεδόν ποτέ. Την επικαλείται ο τυφλός πανάρχαιος ποιητής, την επικαλείται και ο διάσημος ή ο άσημος συγγραφέας. Την καλοπιάνουν προσφέροντάς της γη και ύδωρ.

Φωλιάζει παντού. Στου αγαπημένου άντρα την μορφή. Στης λατρεμένης γυναίκας την όψη, στου γονιού την αγκαλιά, του παιδιού την αφοσίωση, του γεροζητιάνου την ανοιχτή τη χούφτα και του πλούσιου την κλειστή. Είναι Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η χαρά της ζωής. Η ζωή η ίδια στην τελική.

Η μάγισσα είναι, που έξυπνα και έντεχνα μοίρασε  και στις εννέα θυγατέρες της  ανάλογες αρμοδιότητες  και τούτο όχι γιατί δεν θα τα κατάφερνε μονάχη της, αυτή η τεράστια υπερδύναμη, αλλά για να αποφύγει την μονοτονία, την ανία, λάτρης καθώς είναι της ποικιλίας και του νέου. Στη Θάλεια, την Ερατώ, την Τερψιχόρη, την Μελπομένη, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο ακριβώς για να εμπλουτίσει την ποικιλία των μορφών της.

Ευλογημένος αυτός που έχει στενή σχέση μαζί της… Και στεγνός, άνυδρος, ανιαρός και αδιάφορος, αυτός που δεν την γνώρισε ποτέ…!!!

Ίσως σας αρέσει και

1 Σχόλιο

  • Αθηνά Μαραβέγια
    15 Μαρτίου 2017 at 21:30

    “Ευλογημένος αυτός που έχει στενή σχέση μαζί της…”
    Όπως ευλογημένη είσαι εσύ που μας προσφέρεις τόσα!!!!!!!
    Να είσαι καλά, κοριτσάκι μου!!!!!!!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη