«Η λεπτομέρεια», ένα διήγημα της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η καλή νοικοκυρά ξεχωρίζει από τον τρόπο που ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ. Από την αγάπη με την οποία επιλέγει τις τομάτες και τις πιπεριές, τα σταφύλια και τις φράουλες.

Θέλει εκείνη να αγοράζει τα δικά της προϊόντα, να επιμελείται με φροντίδα την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητάς τους. Θέλει να είναι δική της δουλειά η αγορά του φαγητού, αρμοδιότητα κανενός άλλου.

Ακόμα και τα προϊόντα στη συσκευασία πρέπει να έχουν το άγγιγμά τους.

Για ακόμα μία ημέρα, ξεκίνησε ένα πρωί να κάνει τα συνηθισμένα της ψώνια.

Ήδη από τις πρωινές ώρες κοσμοσυρροή στο σούπερ μάρκετ. Φοιτητές, νοικοκυρές, νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες, παιδιά που κοιτάγανε με λαχτάρα τα ράφια με τις σοκολάτες. Πάντα η ανάγκη της τροφής θα κρατά αφυπνισμένο τον άνθρωπο όλες τις ώρες της ημέρας.

Στριμωγμένοι στους πάγκους με τα τυριά, τα αλλαντικά, τα φρούτα, όλοι βιαστικοί μήπως και κάποιος προλάβει να πάρει πριν από εκείνους την καλή πραμάτεια.

Η δική μας πρωταγωνίστρια, σε αυτή τη μικρή ηλικία, προσπαθεί να ξεπεράσει το πλήθος και να φτάσει στο μέρος με τις πατάτες και τα λοιπά ζαρζαβατικά.

Βάζει λίγες πατάτες και θέλει να δει πόσο κοστίζουν.

Βρίσκει εκείνο τον υπάλληλο που είναι υπεύθυνος στο ζύγι και τον πλησιάζει, παρατηρώντας το πώς ασθμαίνει από τα τσουβάλια που είναι στοιβαγμένα στον ώμο του.

«Καλημέρα, σας παρακαλώ, μπορείτε να μου πείτε πόσο στοιχίζει αυτή η σακούλα;»

Παρατήρησε ότι άξαφνα η μαυρίλα από το πρόσωπο του υπαλλήλου έσβησε, ξεθώριασε. Ένα χαμόγελο ξεπήδησε και φώτισε το κουρασμένο του πρόσωπο.

«Μάλιστα, με μεγάλη χαρά να σας εξυπηρετήσω».

Παραξενεύτηκε από την προθυμία, από την ξαφνική αλλαγή στη διάθεση του προσώπου του. Στον τόνο της φωνής του.

Δεν άντεξε και τον ρώτησε:

«Γιατί εξυπηρετείτε εμένα με τόση θέρμη;»

«Γιατί ήσασταν η μόνη που με ρώτησε με χαμόγελο, μου είπε καλημέρα, ήταν ευγενική και πρόθυμη».

Πόσο η λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη