«Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας – Οδηγός για τον πρακτικό νου», από τον Γεώργιο Ανδρέα Μούρτο και τις εκδόσεις του βρετανικού Πανεπιστημίου Plymouth (Ιαν. 2020) και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (Ιουλ. 2020)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (Ιούλιος 2020) το επιστημονικό σύγγραμμα του Γεώργιου Ανδρέα Μούρτου «Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας – Οδηγός για τον πρακτικό νου». Η πρώτη έκδοση έγινε από τις εκδόσεις του βρετανικού Πανεπιστημίου Plymouth (Ιανουάριος 2020) με τον τίτλο The geopolitics of the greek languageA practical methodological guide. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πόνημα που τιμά την ελληνική γλώσσα, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έπαιξε και παίζει στη διαμόρφωση όλων των γλωσσών και επιστημών σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Σημείο αναφοράς η ελληνική γλώσσα μέσα στους αιώνες, βασικός πυλώνας για τη στήριξη της κριτικής σκέψης, της ενσυναίσθησης, των αξιών, της ίδιας της ελπίδας!

«Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας – Οδηγός για τον πρακτικό νου», του Γεώργιου Μούρτου, είναι ένα βιβλίο – κόσμημα, από κάθε άποψη. Ένα έργο δυνατό. Ο συγγραφέας παρουσιάζει και αναπτύσσει τα γραφόμενά του ξεκάθαρα, κατανοητά, με παραδείγματα, ιστορικές αναφορές, επιχειρήματα. Δεν υπερβάλει καθόλου ο δευτερότιτλος όταν αναφέρει ότι πρόκειται για «έναν οδηγό για τον πρακτικό νου».

Ευχόμαστε ολόψυχα στον φίλο συγγραφέα καλοτάξιδο και αυτό του το πόνημα. Ευχόμαστε, επίσης, σύντομα να πλουτίσει την ελληνική γραμματεία και με ένα νέο βιβλίο, αντάξιο του πρώτου.


ΣΥΝΟΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ιστορία γράφεται από γεγονότα και όχι από περιστατικά. Ένα γεγονός που ξεχωρίζει, διότι διαπότισε την ανθρώπινη σκέψη και διαμόρφωσε πολιτισμό με οικουμενικά χαρακτηριστικά και διαχρονική απήχηση, είναι η γέννηση της ελληνικής γλώσσας. Η μόνη εννοιολογική γλώσσα παγκοσμίως, που κάθε λέξη της έχει σμιλευτεί αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη έννοια ή ιδιότητα που περιγράφει. Αυτό της προσέδωσε μια ακρίβεια και λεπτότητα που μπορεί να διεισδύσει και στα αόρατα. Γι΄ αυτό έγινε η γλώσσα της φιλοσοφίας, του χριστιανισμού και των επιστημών.

Πρόκειται για τη μοναδική γλώσσα που εξυψώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και υπερβαίνει γεωγραφικούς, χρονικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς. Ο κάθε άνθρωπος, όπου γης, μπορεί να αντλήσει από τον πλούτο της, ώστε να ενισχυθεί πνευματικά, παιδαγωγικά, επιστημονικά και επαγγελματικά. Πρόκειται για ανεξάντλητο «πολλαπλασιαστή ισχύος», που προκάλεσε κάτι μοναδικό• τη συνάντηση της Γεωπολιτικής (γεω-γραφία+πολιτική) με την ελληνική. Μια συνάντηση που ξεπερνά το οπτικό πεδίο των practitioners της πολιτικής, οι οποίοι έχουν καθηλωθεί στα γήινα και εφήμερα• μια συνάντηση των πολιτών της οικουμένης!…

Η συγγραφική αυτή παραγωγή φιλοδοξεί να αποτελέσει πυξίδα και πρακτικό οδηγό ανάπτυξης της κριτικής σκέψης κάθε πολίτη στον σημερινό άναρχο κόσμο της πολύτροπης βαρβαρότητας. Έναν κόσμο, που άκριτα, επιπόλαια και βιαστικά άνοιξε τις πύλες τής Τεχνητής Νοημοσύνης. Ήδη έχουμε εισέλθει στην εποχή που η τεχνολογία από μέσο έγινε σκοπός• οι αλγόριθμοι εκτοπίζουν τη σοφία, τη σύνεση, το συναίσθημα, την ηθική και μας οδηγούν στα αχαρτογράφητα νερά ενός απρόβλεπτου περιβάλλοντος.

Η ελπίδα, ωστόσο, δεν σβήνει. Το ανέσπερο φως της ελληνικής δεν αφήνει το σκοτάδι να κυριαρχήσει!

[Το βιβλίο, Η Γεωπολιτική της Ελληνικής Γλώσσας. Οδηγός για τον Πρακτικό Νου, πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του βρετανικού Πανεπιστημίου Plymouth (Ιαν. 2020) και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ (Ιουλ. 2020).]

 


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

«Μια πλούσια και δημιουργική προσφορά και με τεράστιο υπόβαθρο γνώσεων και εμπειριών μέσα από την επί δεκαετίες ενασχόληση του με ζητήματα γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ο Γεώργιος Μούρτος επιχειρεί μια εξόχως ενδιαφέρουσα διείσδυση στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής γλώσσας. Η καινοτόμος σύνδεσή της με την επιστήμη της γεωπολιτικής, συνιστά το ποιοτικό πλεονέκτημα αυτού του νέου συγγραφικού επιτεύγματος».

Γιαννάκης Λ. Ομήρου, τέως Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

«Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια αναδείξεως των αλληλοεπιδράσεων της ελληνικής με άλλες γλώσσες, τις οποίες μπόλιασε με θησαυρό λέξεων, έτσι ώστε να θεωρείται -δικαίως- ως η μητέρα των Γλωσσών. Η ελληνική γλώσσα, και αυτό αναδεικνύεται αβίαστα μέσα από τις σελίδες του πονήματος του Γεώργιου Μούρτου, δεν είναι απλά ένας κώδικας επικοινωνίας. Είναι ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου. Μέσα από αξίες, ιδανικά και κριτική σκέψη. Πρακτικά χρήσιμο αυτό και, θα λέγαμε, ιδιοφυές. Ο συγγραφέας με απλότητα, με πειθαρχία και ακρίβεια μας εισαγάγει στη μοναδική εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας και στη σοφία της παιδαγωγικής ως μονοπάτι «φυγής από τις κρίσεις».

Κρις Σπύρου, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών της Πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ, Η.Π.Α.

 

«Είναι γεγονός ότι, το πέρασμα από τη χρήση του γραπτού λόγου στη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας που είναι η εικόνα, οδηγεί στην υποβάθμιση της ουσιαστικής γνώσης. Από την έγγραφη ανάλυση – σύγκριση – σύνθεση περάσαμε στην εύκολη όσο και ανεξέλεγκτη πληροφορία της ενίοτε και στημένης εικόνας. Το εγχείρημα του συγγραφέα κ. Μούρτου είναι πολύ σημαντικό και όπως αποδεικνύεται απόλυτα τεκμηριωμένο και επιτυχές στην ανάλυσή του. Η σχετική επομένως προσφορά στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης αξίζει στήριξης, ενίσχυσης και συνέχειας.

Γρηγόριος Τσάλτας, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, τέως Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 


[Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γεώργιος Μούρτος, κατάγεται από τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ενωμοταρχών Χωροφυλακής, του Βρετανικού Κολεγίου Southampton στην Πολιτική-Δίκαιο-Οικονομικά, του Βρετανικού Πανεπιστημίου Hull στη Διεθνή Πολιτική, και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (King’s College), όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό (MA) σε θέματα Στρατηγικής. Το 2000 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Από το 1988 υπηρετεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως λογογράφος και στρατηγικός αναλυτής, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως Σύμβουλος Σπουδών, διαλέκτης και υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Υπήρξε μέλος αναρίθμητων ελληνικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό.

Το 2003-06 αποσπάστηκε στο Γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ως ειδικός συνεργάτης, υπεύθυνος για ζητήματα «εκκλησιαστικής διπλωματίας».

Παρακολούθησε δεκατρία εξειδικευμένα διεθνή σχολεία και σεμινάρια μεταπτυχιακού επιπέδου της ημεδαπής και αλλοδαπής (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ταϊβάν) σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και τεχνικής των διαπραγματεύσεων. Υπήρξε υπότροφος των κυβερνήσεων της Νορβηγίας και της Ταϊβάν, καθώς και δύο φορές του Ιδρύματος Φουλμπράιτ.

Δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικά άρθρα και συνέγραψε δώδεκα βιβλία.

Έμαθε την τέχνη της Εφαρμοσμένης Γεωπολιτικής ως παγκόσμιος ταξιδευτής σε περισσότερες από 90 χώρες, σε κάθε γωνιά της γης, κάνοντας πράξη το Ομηρικό «πολιτείες πολλές εγνώρισε, πολλών βουλές ανθρώπων» (Οδύσσεια, α, 3).

Οι επιστημονικοί τομείς της διδακτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας είναι η Κριτική Σκέψη και ο Γεω-πολιτισμός.

Είναι Επίτιμος Καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Plymouth.

Είναι έγγαμος μετά της ιατρού-νευρολόγου Νικολέτας Βλάχου και έχει δίδυμες κόρες, την Ανδριάνα και την Ιωάννα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: mourtos15@gmail.com]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη