«Για τον Γιώργο Βέη – Κριτικά κείμενα, ταξιδιωτικές μαρτυρίες», γράφει ο Χρήστος Νιάρος

Στην φαντασμαγορία της ζωής το ταξίδι, ως αρχή μέθεξης, ψυχαγωγίας προορισμού, φυγής, ανάγκης, τύχης και ταυτότητας αποτέλεσε και αποτελεί μια ακόμη παράμετρος έμπνευσης και προβληματισμού με πολλές αποχρώσεις, αφορμές, ρυθμούς και για το χώρο της γραφής και των βιβλίων. Αφίξεις, αναχωρήσεις, στιγμιότυπα, βλέμματα, μαρτυρίες και στιγμές αποτυπώνονται και θα αποτυπώνονται στο χαρτί ή απλώς σε ένα μπλοκάκι. Θα ζουν την δικιά τους περιπέτεια, τόσο στο πριν που γίνανε, όσο και στο μετά τους. Ο λόγος για ένα ακόμη βιβλίο του πολυγραφότατου Γ. Βέη. Οι αναφορές του από το βίωμα στη μνήμη -στα εσωτερικά της μνήμης και των συλλογισμών και των αισθήσεων- είναι ακρογωνιαίος λίθος της πένας του. Ποιητικά και πεζολογικά βλέπει τα πράγματα. Ενιαία δε τα ταξιδεύει και γίνεται παρών στο ταξίδι, όχι φολκλορικά αλλά με τις πιο βαθιές συναντιλήψεις ταξιδευτή που ακούει, ακουμπάει τη νοοτροπία και την ατμόσφαιρα του κάθε τόπου αφαιρετικά και με γλώσσα πολυεπίπεδη και πλούσια.

Ξεφυλλίζοντας αρκετές φορές και το πρόσφατο βιβλίο του με κριτικά κείμενα -ταξιδιωτικές μαρτυρίες- Για τον Γιώργο Βέη (εκδ. Αιγαίον, Λευκωσία  2022), βλέπει κανείς το πόσο ένας ταξιδευτής, δημιουργός, αποτυπώνει τα όσα βίωσε ενώ δεν παραλείπονται και αναφορές στην λογοτεχνική και ιστορική πραγματικότητα των χωρών που βρέθηκε αλλά και σε προσεγγίσεις άλλων δημιουργών, που τους έχει πάντα δίπλα του. Ένα μεγάλο οδοιπορικό προς πάσα κατεύθυνση, μια βιωματική συναντίληψη μικρών και μεγάλων λεπτομερειών αποτυπώνεται με παραλληλισμούς και ποιητική διάθεση. Ένα παράθυρο στον κόσμο, που συνεχώς ταξιδεύει με τις λέξεις και τα νοήματά τους όπου και αν είναι στην Ασία, αν και είναι στην Μελβούρνη, στο Βερολίνο, στο Χαρτούμ, όλα τα ηχοχρώματα, οι στιγμές, οι λαλιές συγκεράζονται και αποτελούν την ταξιδιωτική του πατρίδα, με όλες τις συνιστώσες να συγκεράζονται.

Είναι η εκλεκτική συγγένεια πνευμάτων αλλά και των σημαινόμενων που συνεχώς τον συναντούν και που του ανοίγουν καινούργιες πτυχώσεις για παραπέρα ταξίδια. Ταξίδια μέσα στο χώρο και της γραφής αλλά και του ταξιδιού του ίδιου, ως δυναμική με πολλές ωσμώσεις και με οικειότητα που ξεπερνά  χρόνο όσο και  χώρο. Πράγματα και ανθρωποτοπία, μπουκιές και γεύσεις ετεροτήτων και πολιτισμών, ανοίγουν διαλόγους μαζί του και από τα τόσα του ταξίδια γίνονται γραφή, όχι για το φαίνεσθαι αλλά για το είναι της ψυχής. Η χαρτογράφηση ωσμώσεων, με την δική του προσωπική ματιά και μαεστρία, αποτυπώνεται στα βιβλία του.

Χρήστος Νιάρος, Γιώργος Βέης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο-τόμος, αφορά την ανθολόγηση των πολλών και διαφορετικών κριτικών που αναφέρονται στα ταξιδιωτικά του βιβλία, εννέα στο σύνολο και που έχουν εκδοθεί από το 1999 μέχρι το 2019. Κριτικές που η κάθε μια έχει την ιδιαιτερότητα και τη σημασία της.  Στο τέλος δε του βιβλίου υπάρχουν και κεφάλαια, ενότητες από τα ταξιδιωτικά βιβλία του συγγραφέα Γιώργου Βέη. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του «Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις» (2015). Γράφει ο Γ. Βέης: «Στην Σιγκαπούρη, όπως και στην Ιάβα και στο Μπάλι, όπου με απέσπασαν για χρόνια πολλά οι συγκυρίες, φρονώ ότι επαληθεύεται άλλη μια ειδική στάση ζωής. Την παραθέτω αυτούσια: «να βλέπεις αυτό που επέρχεται και όχι αυτό που είναι.  Επικέντρωσε την εργασία σου στις συνέπειες του νέου. Αποδέξου την πειθαρχία που προσιδιάζει στο γίγνεσθαι αυτών των συνεπειών. Μετάτρεψε την πολλαπλότητα που είσαι, σώμα μέσα σε σώμα, σε ανεξίτηλη ύλη του Αληθούς.» Πρόκειται για χαρακτηριστικές ρήσεις του Αλέν Μπαντιού. Διδάσκει, μεταξύ άλλων, ετοιμότητα στην «Ενσωμάτωση», όπως εντοπίζεται στο έργο του Δεύτερο Μανιφέστο για την φιλοσοφία.

Συνεισφέρει και εδώ ένα αξιακό μέτρο συμπεριφοράς, ικανό να μου εξασφαλίσει, σε σταθερή βάση, την απαραίτητη δημιουργική έκπληξη. Δεν μπορώ να αναζητήσω κάτι άλλο τώρα από τη Σιγκαπούρη. Ίσως θα ήταν εξ ορισμού μάταιο.»

 


 

[Χρήστος Νιάρος – Ας γνωριστούμε]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη