«Απλοϊκές Ιστορίες Φτωχών Ανθρώπων και άλλα Διηγήματα» -Απλές σκέψεις για μια πλούσια συλλογή διηγημάτων, γράφει η Λίνα Βαταντζή

Συχνά, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που κάποια κείμενα μοιάζουν καταλυτικά και οικεία. Ίσως είναι η αγάπη με την οποία δημιουργήθηκαν. Το βιβλίο της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα «Απλοϊκές Ιστορίες Φτωχών Ανθρώπων και άλλα Διηγήματα»  τράβηξε την προσοχή μου αμέσως.

Το απέριττο εξώφυλλο στολίζεται στο κέντρο με μια μονόχρωμη γκραβούρα που απεικονίζει ένα χωριό. Μα, ο τίτλος είναι ένα μεγάλος τίτλος με πολλές λέξεις που, ωστόσο, παραπέμπει σε μικρά και απλά. Όταν απόλαυσα μέχρι το τέλος τις ιστορίες της συλλογής, αντιλήφθηκα πόσο απόλυτα ταιριαστό είναι το εξώφυλλο με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων; Μάλλον ακριβώς το αντίθετο.

Οι ιστορίες της Κατερίνας Ευαγγέλου-Κίσσα είναι σύντομες, αλλά δεν είναι απλοϊκές. Κάθε διήγημα διαπραγματεύεται την ιστορία των ηρώων με σαφήνεια. Περιγράφονται οι χαρακτήρες, τα γεγονότα, τα συναισθήματα, όσα χρειάζονται για να απλωθεί μπροστά μας μια ολοκληρωμένη ιστορία. Δεν υπάρχουν υπερβολές, δεν υπάρχουν κενά. Οι φράσεις είναι ολοκληρωμένες και μεστές.

Οι ήρωες και οι ηρωίδες  των ιστοριών είναι απλοί άνθρωποι, αλλά ξεχωριστοί όπως ξεχωριστός είναι ο καθένας μας.  Ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα και χαρακτηριστικά και, το κυριότερο, ο καθένας έχει την ιδιόλεκτό του. Μιλούν με τον δικό τους τρόπο, όπως συμβαίνει στην αληθινή ζωή.

Επιπλέον, οι διάλογοι είναι γραμμένοι σε τοπική διάλεκτο, εφεύρημα που υποστηρίζει τον τίτλο της συλλογής «…φτωχών ανθρώπων…».

Αλλά, όπως ο τίτλος «απλοϊκές ιστορίες» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, υπό την έννοια ότι στην πραγματικότητα οι ιστορίες είναι πλούσιες σε γεγονότα και ολοκληρωμένες, με τον ίδιο τρόπο το οξύμωρο σχήμα συνεχίζεται με το επίθετο «φτωχών». Οι ήρωες ίσως είναι φτωχοί οικονομικά, αλλά είναι άνθρωποι με πλούσια συναισθήματα, εμπειρίες, όνειρα και ελπίδες.

Στο τέλος κάθε ιστορίας έρχεται η κάθαρση και αποκαθίσταται η δικαιοσύνη. Ίσως δεν έρχεται η κάθαρση με τον τρόπο που κάποιοι αναγνώστες περιμένουν, αλλά η κάθε ιστορία τελειώνει ανεβάζοντας τον ήρωα ή την ηρωίδα ένα σκαλί παραπάνω στην εκτίμησή μας, καθώς συμπάσχουμε με τις περιπέτειές τους. Επιπλέον, υπάρχουν ιστορίες όπου εσκεμμένα η ομιχλώδης κατάληξη επιτρέπει στον αναγνώστη να ανακεφαλαιώσει όσα διάβασε και να συμπεράνει δημιουργώντας την δική του συνέχεια.

Τις ιστορίες διηγείται ένα παιδί, ένα πλεονεκτικό εφεύρημα, καθώς δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια, αλλά για να γίνει παντογνώστης αφηγητής ανατρέχει στο παρελθόν και στο μέλλον, γράφοντας για μελλούμενα ή περασμένα. Έτσι, ο αναγνώστης  βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, συμμετέχει στη ροή της ιστορίας σκεπτόμενος την εξέλιξη που κρατά το ενδιαφέρον του ζωντανό και έντονο.

Οι «Απλοϊκές Ιστορίες Φτωχών Ανθρώπων και άλλα Διηγήματα» είναι μια συλλογή διηγημάτων γραμμένα με γλαφυρό και ενδιαφέροντα τρόπο, είναι συγκροτημένες και πιστευτές και τελειώνοντας αφήνουν τον αναγνώστη με μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας και αγάπης για τις εποχές που βλέπαμε τον κόσμο  με μάτια παιδικής αθωότητας.

 

Λίνα Βαταντζή,

Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος αγγλικής γλώσσας

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη