«Αν η μισή μου καρδιά… βρίσκεται εδώ πέρα…», το ποίημα της Ξανθής Χονδρού-Χιλλ που απέσπασε χρυσό βραβείο ποίησης στην Κίνα [Δελτίο Τύπου]

Η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ απέσπασε χρυσό βραβείο ποίησης στην Κίνα.

Στις 23 Μαΐου 2021 ανακοινώθηκαν στην Κίνα τα βραβεία του παγκόσμιου ποιητικού διαγωνισμού από το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Yan’an, την εταιρεία Yan’an του τουριστικού ομίλου της περιφέρειας Σαανσί, την Ένωση Συγγραφέων Yan’an, την Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου Yan’an, την εφημερίδα Writer’s Daily και το Κύπελλο Jin Yan’an.

Ο διαγωνισμός είχε τον τίτλο “100 χρόνια δόξας, κοιτάζοντας πίσω στο Yan’an – 100 ποιητές επιστρέφουν στο Yan’an” στα πλαίσια του “Πρώτου Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης Jin Yan’an” που διοργανώθηκε από κοινού από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Ποίησης του Δρόμου του Μεταξιού του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου στην κοιλάδα της ιερής γης, Jin Yan’an.

Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε η απονομή των βραβείων στην οποία η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ απέσπασε χρυσό βραβείο. Όλα τα ΜΜΕ της Κίνας αναφέρθηκαν στο ποιητικό γεγονός αυτό. Πάνω από 20 δημοσιεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε έντυπα, όσο και σε τηλεοπτικά ΜΜΕ της Κίνας. Αναλυτικότερα παρακάτω είναι όλοι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι της ποιητικής αυτής εκδήλωσης και τα ονόματα όλων με χρυσά βραβεία ποίησης. Αντίθετα με τα ελληνικά δεδομένα, στην μακρινή Κίνα η ποίηση έχει εξέχουσα θέση, όπως δείχνει η μακρά λίστα των επίτιμων και επίσημων προσκεκλημένων.

Ειδικότερα, προσκεκλημένοι ηγέτες και προσκεκλημένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν οι εξής: Yang Guangyuan, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Δημοτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Yan’an και διευθυντής του Τμήματος Δημοσιότητας Shan Shuping, αντιδήμαρχος της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Yan’an Huang Yazhou, αντιπρόεδρος της 6ης Ένωσης Συγγραφέων της Κίνας, διάσημος ποιητής και σεναριογράφος Ye Yanbin, διευθυντής της επιτροπής ποίησης της Ένωσης Κινέζων Συγγραφέων και διάσημος ποιητής Qiaoyan αντιπρόεδρος του εκδοτικού οίκου PLA Wang Jin, πρώην αντιπρόεδρος αρχισυντάκτης της υπερατλαντικής έκδοσης της εφημερίδας People’s Daily, ο διάσημος συγγραφέας Li Wei, διευθυντής του Τμήματος Προσωπικού της Εθνικής Διοίκησης Πολιτισμού και Τουρισμού Gao Jie, γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της εταιρείας Yan’an της Shaanxi Tourism Group Sun Wenfang, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Yan’an Liu Chengzhang, πρώην αντιπρόεδρος του Γενικού Γραφείου Εκδόσεων Shaanxi, αντιπρόεδρος και επαγγελματίας συγγραφέας της Ένωσης Συγγραφέων Shaanxi, μέλος της Ένωσης Κινέζων Συγγραφέων, εθνικός συγγραφέας πρώτης κατηγορίας και μέλος της Μουσικής Ένωσης Shaanxi Wu Sijing, πρώην διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ποίησης της Κίνας του Capital Normal University, αρχισυντάκτης και διδακτορικός επόπτης της εξερεύνησης της ποίησης Huang Lin, διευθυντής, διδάκτωρ, καθηγητής, δημιουργικό κέντρο Ε & Α, Capital Normal University PressProfessor Hu zongfeng, κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Northwestern University Zhang Fuying, αρχισυντάκτης της εφημερίδας συγγραφέων και διάσημος συγγραφέας Li Yuanshan, Πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Ποίησης, διάσημος καλλιγράφος, ποιητής, καλλιτέχνης πρωτοκόλλου του Κρατικού Συμβουλίου και κριτής τέχνης του CCTV Yu Liansheng, διάσημος ποιητής, καλλιγράφος, ακτιβιστής της δημόσιας πρόνοιας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής για την ανάπτυξη του πολιτισμού της δημόσιας πρόνοιας της Κίνας και διευθυντής του κέντρου ανάπτυξης του πολιτισμού της δημόσιας πρόνοιας της Κίνας Qu Jinxing, διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής του Εαρινού Φεστιβάλ Κινεζικής Ποίησης Δρ. Robin Gilbank, καθηγητής του Πανεπιστημίου Northwestern Cao Di, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Bank of China Yan’an Wang Fangwen, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για την Ποίηση στο Δρόμο του Μεταξιού του Πανεπιστημίου Northwestern και διακεκριμένος καθηγητής του Modern College του Δυτικού Πανεπιστημίου Tianyu(James Tian), γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης στο Δρόμο του Μεταξιού στη Νοτιοανατολική Ασία An Juanying, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης στο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο κατάλογος των διεθνών βραβείων ποιητών ανακοινώνεται ως εξής:

(Α) Βραβεία Ποιητή Ισχύος:

 1. Eden Trinidad
 2. Rezauddin Stalin

(Β) Βραβεία Εξαιρετικού Ποιητή (στην πρώτη θέση με χρυσά βραβεία είναι όλοι οι ακόλουθοι ποιητές):

 1. Judith Dianela Tian
 2. Abdukakhor Kosimov
 3. Ewelina Maria Bugajska Javorka
 4. Σμαραγδή Μητροπούλου
 5. Antje Stehn
 6. Lucilla Trapazzo
 7. Maki Starfield
 8. Eva Petropoulou Lianoy
 9. Ana Stjelja
 10. Caroline Laurent Turunc
 11. Pankhuri Sinha
 12. Deepika Singh
 13. Türkan Ergór
 14. Xanthi Hondrou-Hill
 15. Alicja Maria Kuberska
 16. Molly Joseph
 17. Lovelyn P. Eyo


Το βραβευθέν ποίημα της Ξανθής Χονδρού-Hill:

 

Αν η μισή μου καρδιά… βρίσκεται εδώ πέρα…

(Τσιτάτο από Νazim Hikmet και Wolf Birman)

 

Από τη Νάουσα στο Yan’an

μόνο ένα κλικ μακριά

“Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται… εδώ πέρα

η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται”

τραγούδησε η Μαρία.

 

Τώρα ξέρω γιατί ήθελε να είναι εκεί…

 

Για να δει την Παγόδα στο Qing Liang Shan,

να περπατήσει κατά μήκος του Κίτρινου ποταμού.

στα χνάρια των θρύλων

στα χνάρια των επαναστάσεων

και τις ιστορίες των φτωχών

να δεί τον καταρράκτη Χούκου

τα ουράνια τόξα που αναδύονται

για τους απλούς ανθρώπους

την Ανταλλαγή του Δράκου

στο δρόμο προς ένα θαύμα

να φυτρώσει από τη σκόνη το δάσος ξανά…

από άγονο να γίνει παράδεισος.

 

Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα…

στην ηρωική πόλη της Νάουσας

η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται.

στο Yan’an μαζεύω κόκκινα γλυκά μήλα

από φρέσκα φυτεμένα δέντρα

στις πλαγιές των βουνών

με καθαρό αέρα και καθαρό νερό

γυρίζοντας το χρόνο πίσω

γράφοντας το μέλλον ελπιδοφόρο.

 

Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα…

η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη