«Ανισόπεδες σκέψεις», από την Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου και τις εκδόσεις Φίλντισι [Δελτίο τύπου]

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι το νέο βιβλίο της Αργυρώς Αγγελίνα Ζωγράφου. Πρόκειται για την πρώτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ανισόπεδες σκέψεις».

Ευχόμαστε στη φίλη συγγραφέα καλοτάξιδο και αυτό της το πόνημα.


ΑΠΛΩΜΑΤΑ ΣΚΕΨΗΣ

Τα ασπρόρουχα της μνήμης

σ’ ένα τετράδιο να στοιβάζω άρχισα

νωπά τινάγματα του νου, απλώματα σκέψης.

Δυνατό άνεμο έστειλα να στεγνώσουν.

Άκουγα τις άκρες τους να κτυπούν

μετέωρα φτερουγίσματα μικρών πελαργών.

Μ’ ευλάβεια τα εναπόθεσα στα συρτάρια της μνημοσύνης.

Αλήθειες και ψέματα, άνισες μάχες, μ’ έστησαν όρθια.

Το πέλαγος αγνάντεψα,

λίγα κύματα πρόφθασα…


«Την ποίηση της Αργυρώς Αγγελίνα Ζωγράφου στην πρώτη ποιητική συλλογή της «Ανισόπεδες σκέψεις» σηματοδοτούν και φωτίζουν διαβάσεις που αποσκοπούν να μας οδηγήσουν στο ξέφωτο μιας πραγματικότητας, λυτρωτικά.

Ανισόπεδες επιστροφές, ανισόπεδες θύμησες, αναμνήσεις, στιγμές, ανισόπεδοι πόθοι φανερώνουν την ψυχοσύνθεση της ποιήτριας, που προσπαθεί να αναδείξει με πολλούς τρόπους όσα βίωσε η ίδια αλλά και καθένας από μας, για να μας οδηγήσει, σταθερά, να συναισθανθούμε βαθύτερες στιγμές και νοήματα…» (Γιάννης Παπαθεοδώρου, ποιητής)

 

«Εκείνο που νομίζω πως ξεχωρίζει στην ποίηση της Αργυρώς είναι πως  με αυτήν ξαφνικά κανείς συνειδητοποιεί πόσο μυθική είναι η καθημερινή μας ζωή: «Ασπρόμαυρη αποτύπωσες τη σκηνή στο νου σου. / Χαϊδεύοντάς τη με ζεστά δάχτυλα / μπροστά σου την αναβίωσες…»

Πρωταγωνιστικό ρόλο, βέβαια, παίζει εδώ η μνήμη, αλλά και αυτή δεν την χειρίζεται με θεωρητικό τρόπο, αλλά με μεγάλη οικειότητα: «Τα ασπρόρουχα της μνήμης» είναι μαζί και «απλώματα σκέψης», που την επόμενη στιγμή μπορούν να καταλήξουν σε «Ανισόπεδες σκέψεις», τίτλος της ποιητικής συλλογής που εκφράζει τη φωτεινή σχιζοφρένεια της ζωής μας: «Αλήθειες και ψέματα, άνισες μάχες, μ’ έστησαν όρθια». (Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ)


 

Ανισόπεδες σκέψεις

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 78

ISBN  978-618-5101-61-9

Σχήμα 17Χ24

 

 


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου γεννήθηκε  στη Λιβαδειά το 1956. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Δυσλεκτικό Βραχιόλι του Μάρτη» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκ­δόσεις «Θερμαϊκός».

Έχει παρουσιάσει αρκετές φορές ανέκδοτα διηγήματα, παραμύθια και ποιήματά της σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας) στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Έχει συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνι­κής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τίτλο «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» στην ενότητα «Ένα ερ­γαστήριο για τη Χιονάτη και τα σημεία με τον τρόπο της Warja Lavater».

Συμμετείχε σε σεμινάρια Δημιουρ­γικής Γραφής όπου ολοκλήρωσε σειρά διηγημάτων με θέμα την Έρ­κυνα, το ποτάμι της Λιβαδειάς.

Έχει παρουσιάσει ποιήματά της σε εκδηλώσεις της «Εστίας Μητέρας» της Λιβαδειάς και στον Μορφωτι­κό Σύλλογο Λιβαδειάς σε εκδήλω­ση για τους Λιβαδειώτες Λογοτέ­χνες.

Έχει παρουσιάσει παραμύθια της σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε εκδηλώσεις για ανάγνωση σε βιβλιοπωλεία στην Αθήνα.

Κυκλοφορεί το παραμύθι της «Ο ξένος των Χριστουγέννων».

 


Ξανθίππου 123, Παπάγου

Τηλ.: 210 6540170

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη