«Ένοχοι», μια ποιητική πρόζα της Μαριάννας Γληνού

Μερικά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν.

Σαν τα σπασμένα κεραμίδια στις σκεπές ή αυτόν τον νάνο, κάτω από τη ροδιά, που με λερωμένο σκούφο και το δεξί του χέρι να δείχνει την πόρτα στην άκρη της αυλής, περιμένει με δυο μάτια ερωτήσεις, σχεδόν κατεβασμένα, μια φορά βγαίνοντας να του μιλήσεις…

Οι σταθμοί ακολουθούν ο ένας τον άλλον, το ρυθμικό λίκνισμα τής πορείας,  λες κι  ο δρόμος δεν είναι να κυλά πάνω σε ράγες, παρά πάνω σ’ ένα επιβεβαιωτικό ίσο σιωπής.

Από μακριά, ένα ακορντεόν παίζει ένα βαλς σίγουρης λύπης.

Τα δάχτυλα πατούν μ’ ευαισθησία τις νότες κι εκείνες γίνονται λέξεις, κίνηση, φτερά, γίνονται εικόνα.

Μια γυναίκα, λέει, ντυμένη τα καλά της, σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι, λικνίζεται στους ήχους της μοναξιάς της.

Καμία σχέση με την πραγματική εικόνα του οργανοπαίκτη: καβουράκι καρό και φωνή ρεμπέτη. Και νάτο: έτοιμο το μουσείο των ψευδαισθήσεων!

Ο χρόνος, λοιπόν! Μια σιωπηλή παράμετρος, η μόνη, καθοριστική συνιστώσα!

«Ένοχοι» θα γράψω με κόκκινα γράμματα στους τοίχους.

Ένοχοι, για όσα αφήσαμε κενά, μες τη μικρή ζωή μας.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη