“Το Υπόγειο”, από τον συγγραφέα Ιωάννη Πλεξίδα (Lucas Marmaduke) και τις εκδόσεις λογείον [Δελτίο Τύπου]

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Lucas Marmaduke «Το υπόγειο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις λογεῖον στη σειρά ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ (Λογοτεχνία Τρόμου και Φανταστικού), που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, θα παρουσιαστεί στη «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54 στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, στις 19:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και ο Ιωάννης Πλεξίδας (Lucas Marmaduke).


Υπόθεση βιβλίου

Στην υπόθεση του βιβλίου ο Στίβεν Φρίαρς (ψευδώνυμο του πρωταγωνιστή), ένας αυτόκλητος ιερέας με ιστορικό σχιζοφρένειας, φυλάκισε στο υπόγειο του σπιτιού του 4 γυναίκες με σκοπό να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, το δικό του «εργοστάσιο παιδιών», όπως ο ίδιος έλεγε.
Μέσα από τους εσωτερικούς μονολόγους και από τις ματιές άλλων χαρακτήρων, η διαταραγμένη φύση του Φρίαρς μας αποκαλύπτεται σταδιακά. Ο συγγραφέας περιγράφει την κατάβαση του πρωταγωνιστή στην παράνοια και το έρεβος φωτίζοντας κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του και των συνθηκών που τον οδήγησαν στην τρέλα και τελικά στον θάνατό του.
Μέσα από φιλοσοφικές και ψυχαναλυτικές προεκτάσεις ο συγγραφέας σκιαγραφεί με τρόπο γλαφυρό και έξοχα αφηγηματικό την κυριαρχία των επιθετικών και καταστροφικών ενστίκτων στον άνθρωπο, δείχνοντας ότι, τελικά, ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Ιωάννης Πλεξίδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1972. Πραγματοποίησε σπουδές Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φιλοσοφία, ενός διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφική Ανθρωπολογία (Φιλοσοφική Σχολή) και ενός δεύτερου διδακτορικού διπλώματος στη Βυζαντινή Φιλοσοφία (Θεολογική Σχολή). Έχει εκδώσει, μεταφράσει  και επιμεληθεί βιβλία λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και θεολογίας. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η βυζαντινή φιλοσοφία, η φιλοσοφική και χριστιανική ανθρωπολογία, η ερμηνευτική και η εγκληματολογία.


Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού σάιτ και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr). Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονάτης (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι ; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016). Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.


Η «άνοιξη ’17 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο 2017 έως και τον Ιούνιο 2017.

 

Πληροφορίες

Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54

Τ: 2310 243459

www.facebook.com/zogia.kafe/

Τάσος Ρέτζιος

Ε: retziostassos@gmail.com

M: 6977 591128

 

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη