«Ταινία ‘Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the flies’, του Πήτερ Μπρουκ», γράφει η Ρόρη Μάτη

Χτες βράδυ είδα τρεις ταινίες που όλες θα μπορούσαν να είναι ταινία της Πέμπτης, σ’ αυτή τη σελίδα.

Επέλεξα τελικά την παλιότερη και συλλεκτικότερη. Και όχι μόνο. Είναι μεταφορά λογοτεχνικού κειμένου που γράφτηκε το 1954, αλλά ακόμα διαβάζεται, μιας και το θέμα που θίγει δεν γνωρίζει εποχές.

Επίσης ο μεγάλος Πίτερ Μπρούκ, κατ’ εξοχήν θεατρικός σκηνοθέτης που δημιούργησε σχολή, μετέφερε αυτό το απόλυτα σκληρό μυθιστόρημα, στη μεγάλη οθόνη το 1963. Μετρημένες οι ταινίες που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Μπρούκ. Το θέατρο τον κέρδισε νωρίς.

Την ταινία την είδα στην ΕΡΤ3. Όσοι είστε σινεφίλ ξέρετε πως η ΕΡΤ3 προβάλλει μόνο αριστουργήματα!

*

Ο άρχοντας των μυγών

13 Αυγούστου 1963

Σενάριο: Peter Brook

Σκηνοθεσία: Peter Brook

Διάρκεια:92 λεπτά

Υπόθεση: Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει μικρούς σε ηλικία Βρετανούς μαθητές, πέφτει σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Τα παιδιά μόνα τους, χωρίς κανένα ενήλικο, καλούνται να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον μέχρι να έρθουν διασώστες. Στην αρχή προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό στο απολίτιστο νέο τόπο διαβίωσής τους.

Όμως σιγά σιγά σχηματίζονται δύο πόλοι… εκείνος του Ralph, που είναι υπέρμαχος του «Πρέπει» και εκείνος του Jack, που πρεσβεύει το «Θέλω», ολισθαίνοντας συνεχώς σε μια άγρια κατάσταση. Η κατάσταση οδηγείται σε τραγικά μονοπάτια, όπου χάνεται κάθε έλεγχος και κάθε αναστολή. Άραγε θα διασωθούν από τον κόσμο των ενηλίκων πριν είναι πολύ αργά;

Η συγκλονιστική ταινία «Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies» του 1963, είναι ένα ασπρόμαυρο φιλμ που συνταράσσει τον ψυχισμό του κάθε θεατή. Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του William Golding, που εκδόθηκε το 1954, παρουσιάζει το πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια απολίτιστη κατάσταση. Καυτηριάζει συμπεριφορές, αντιλήψεις, ταμπού και πρακτικές, που συναντάμε τόσο στον σύγχρονο όσο και στον αρχέγονο κόσμο.

Είναι συγκλονιστική η οργάνωση αυτής της… περιστασιακής κοινωνίας από τα μικρά παιδιά. Μιας κοινωνίας  πιστού αντιγράφου της κοινωνίας των μεγάλων. Ή μάλλον ακόμα πιο σκληρής, μιας και γεννά εγκληματίες “άνευ αποχρόντος λόγου”.

Αυτά τα παιδιά βιάζονται να κάνουν όσες περισσότερες φρικαλεότητες προλάβουν, γιατί καλά γνωρίζουν πως κάποιοι τους ψάχνουν και σίγουρα θα τους βρουν.

Θυσιάζουν με την ίδια άνεση ένα γουρούνι, αφήνοντας το κεφάλι του βορρά σε σμήνη μυγών, αλλά και συντρόφους τους,  που θυματοποιούνται ανάλογα με την απροθυμία τους να ενταχτούν σ αυτή την κοινωνία κανιβάλων.


Ο ταλαντούχος Peter Brook με υλικό ένα εξαίρετο μυθιστόρημα -στο οποίο έμεινε απόλυτα πιστός-, με μια καλή ομάδα ηθοποιών-παιδιών και δύο καταπληκτικά σκηνικά (Πουέρτο Ρίκο και Τζαμάικα), έπλασε μια ταινία που αποθεώθηκε όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους.

Εντυπωσιακό όμως είναι το ότι η «Ο άρχοντας των μυγών – Lord of the Flies» του 1963, παραμένει ακόμα και σήμερα -πάνω από μισό αιώνα αργότερα- ένα ενδιαφέρον και σκληρό φιλμ, που αξίζει πραγματικά να δείτε!

 

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη