“Περί Αξιοπιστίας και λοιπών κουραφέξαλων”, γράφει η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Κουραφέξαλα. Η επιστημονική ορολογία για τις ασυναρτησίες. Τα λόγια χωρίς λογικό ειρμό. Τις ανοησίες. Τις ανούσιες χαζομάρες. Τις αερολογίες. Τις κουβέντες για ασήμαντα πράγματα. Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα. [1]

Αξιοπιστία. Πώς λέμε… κουραφέξαλα; Ε, καμία σχέση. Η αξιοπιστία είναι λέξη με ειδική βαρύτητα, έχει μια αίγλη, είναι για σαλόνια, πώς να το κάνουμε! Καταρχάς σημαίνει πως κάποιος ή κάτι είναι άξιο πίστης. Μπορούμε, δηλαδή, να εμπιστευτούμε πως αυτό που λέει ή κάνει είναι όντως έτσι, πάει και τελείωσε. Έχει μια φερεγγυότητα, μια σοβαρότητα, τα λόγια του και οι πράξεις του έχουν μια σταθερότητα. Με δύο λόγια απλά, την έχει μεγάλη και σίγουρη [2]. Την αξιοπιστία. Έτσι. Και που θα την βρεις; Σε σαλόνια, πού αλλού; Μπα και περίμενες να τη δεις να κορδοκλιέται καταϊ [3] σε κάνα χαμόσπιτο, σε καμιά φτωχογειτονιά; Ε, όχι βρε φίλε! Για όνομα! Το savoir vivre επιβάλει την αξιοπιστία να την έχουν μόνοι οι επιδέξιοι κώλοι –συγχωρήστε μου τα γαλλικά– αυτοί ντε, που φοράνε τα μεταξωτά βρακιά. Όχι πες. Έχεις δει εσύ μεροκαματιάρη άνθρωπο να φοράει μεταξωτό βρακί; Ούτε σε στρινγκ! [4]

Οπότε, μιλάμε για αξιόπιστους ανθρώπους αλλά και αντικείμενα. Βέβαια! Για να καταλάβετε, κάποτε, όταν ήταν πολύ της μοδός, τότε που είχαν πρωτοβγεί, λέγαμε ότι έχουμε Hi-Fi [5]. Έλεγες, ας πούμε «μπα δεν είμαι για έξω απόψε, θα την αράξω χαλαρά στο σπίτι, ν’ ακούσω Βασιλάκη [6] σε hi-fi» κι ο άλλος τσακ! Έμπαινε αμέσως στο νόημα. Ότι έχεις καλό ηχοσύστημα ντε, τί στην ευχή σκεφτήκατε πάλι; Βέβαια, μπορεί να βούταγε και κάνα καφάσι μπύρες και να σου κουβαλιότανε απρόσκλητος, αλλά χαλάλι, παραγγέλνατε εκεί δυό ποικιλίες απ’ όλα από το γυράδικο της γειτονιάς, το ντουμανιάζατε και στο πάφα – πούφα και τελικά τύφλα να ΄χαν τα μπουζούκια, μια χαρά την περνάγατε.

Έτσι, λοιπόν, όταν ένα καλό ηχοσύστημα υπόσχεται υψηλή πιστότητα ήχου, λες κι έχεις τον Βασιλάκη [6] να παίρνει βαθιά ανάσα κολλητά στ’ αυτί σου, και είναι όντως έτσι, τότε λέμε πως είναι αξιόπιστο. Το αυτό ισχύει και για κάθε είδους συσκευή ή σύστημα που υπόσχεται να εκτελεί την αποστολή του τουλάχιστον επαρκώς βάσει των προδιαγραφών του και τουλάχιστον εντός της χρονικής περιόδου της εγγύησης.

Εκεί που τα χαλάμε λιγουλάκι (λέω εγώ τώρα) με τα περί αξιοπιστίας, είναι με τους ανθρώπους. Ναι. Επικαλείται, λόγου χάρη, ο δημοσιογράφος «αξιόπιστες πηγές» για την είδηση που μόχθησε κι έβγαλε. Που το ρημάδι το δημοσιογραφικό απόρρητο τον καλύπτει και μπορεί να επικαλείται ό,τι πηγές θέλει και συ οφείλεις να τον πιστέψεις. Παράλογο; Όχι, καθόλου. Διότι ο σοβαρός ο δημοσιογράφος, ο αξιόπιστος, δεν εννοεί φυσικά ιαματικές πηγές, ούτε τις Πηγές του ποταμού Αχέροντα. Εννοεί κάποιον ή κάποιους ανθρώπους. Επίσης αξιόπιστους. Δεν διαδίδει ό,τι να ‘ναι, άιντε έτσι, ελαφρά τη καρδία! Σωστά;

Μετά, πάρε τη Βουλή. Από τον θυρωρό στην είσοδο (που λέει ο λόγος) μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή, ένας κι ένας! Παιδιά τεφαρίκια [7]. Να τρέχει η αξιοπιστία από τα μπατζάκια τους λέμε και να μην ξέρεις κατά πού να κάνεις για να μην γλιστρήσεις και σαβουρδιαστείς [8] φαρδύς πλατύς με τα μούτρα στο μάρμαρο! Και μην την γυρίσουμε την κουβέντα πάλι στο ποιος τους εξέλεξε, γιατί μιλάμε μου θυμίζει το «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα».

Κι αν πεις και για τις τράπεζες; Τώρα μάλιστα! Σωθήκαμε! Βάλτα να τ’ αρμέξουμε, που λένε και στο χωριό μου. Τα ψιλά γράμματα να διαβάζετε παιδιά και πάλι σου σκάει ένας δάκτυλος να! με το συμπάθιο από το εξωτερικό και λες «γιατί δεν τα έκανα μασούρια να τα κρύψω κάτω απ’ το στρώμα το στανιό μου μέσα!»…

Τώρα, θα μου πείτε, γιατί το πάω τόσο μακριά το πράγμα. Εδώ άνθρωποι δικοί μας, δίπλα μας, που λες πως τους ξέρεις και στο όνομά τους ορκίζεσαι κι έρχεται η στιγμή που σου τραβάνε ένα κρέμασμα από δω ίσα με τον Λούρο! Φταίνε; Ε, άλλες φορές ναι, άλλες όχι. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις τους, μπορεί να τους κάτσει μια στραβή, θα τους πάρουμε το κεφάλι; Εσύ όμως φταις σίγουρα. Πρώτον γιατί ποιος σου είπε λεβέντη μου να ορκίζεσαι εσύ και να λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο και δεύτερον γιατί δεν έκανες καλά τα κουμάντα σου ώστε να μην κρεμαστείς. Το εναλλακτικό σχέδιο Β’, που λένε και στις ταινίες δράσης οι Αμερικάνοι.

Δύσκολο πράγμα να είσαι αξιόπιστος. Θέλει χαρακτήρα, αντιστάσεις, πίστη, άποψη, προδιαγραφές, ελέγχους. Και η αξιοπιστία, όπως σχεδόν κάθε αρετή, δοκιμάζεται συχνά. Και έτσι πρέπει. Αλλιώς… κουραφέξαλα και καλή μας όρεξη!


[1] Αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Νίκο Δημητράτο.

[2] Αναφορά σε παλιό διαφημιστικό σλόγκαν μεγάλης εταιρείας ιδιωτικών ασφαλίσεων.

[3] Κορδοκλιέται καταϊ: (κορδοκυλιέται καταγή) Καρδιτσιώτικος ιδιωματισμός, που σημαίνει να κυλιέται κάτω στη γη, στο πάτωμα, με την κίνηση που κάνει ο κύλινδρος.

[4] Στρινγκ: (εκ του αγγλικού string, που σημαίνει σχοινί, κορδόνι αλλά και χορδή) είδος γυναικείου -συνήθως- εσώρουχου.

[5] Hi-Fi: (Εκ του High Fidelity, στα αγγλικά, που σημαίνει υψηλής πιστότητας) Η έκφραση hi-fi χρησιμοποιείται κυρίως για συστήματα ήχου και τεχνολογίες φωνής.

[6] Αναφορά στον λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Καρρά.

[7] Τεφαρίκι: λέξη τούρκικης ή/και αραβικής προέλευσης. Σημαίνει πολύ καλής ποιότητας πράγμα και πολλές φορές χρησιμοποιείται ειρωνικά.

[8] Σαβουρδιάζομαι: (η σαβούρδα) έκφραση που απαντάται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και σημαίνει πέσιμο συνήθως από γλίστρημα.

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη