«Μην κρίνεις τους γύρω σου από την εμφάνιση», ένα παραμύθι της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ένα μικρό ποντικάκι επιθυμούσε να εξερευνήσει μόνο του τον κόσμο. Λαχταρούσε να δει καινούργιες πολιτείες, να γνωρίσει ανθρώπους και πολιτισμούς. Μία μέρα, λοιπόν, κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των γονιών του και βγήκε έξω στο σπίτι για να το εξερευνήσει.

Προχώρησε διστακτικά και αργά, κοιτούσε τα πάντα γύρω του. Όταν άκουσε φωνές και φασαρία, κρύφτηκε πίσω από μία καρέκλα. Τα μάτια του όμως γλίστρησαν και παρατήρησαν δύο πλάσματα που βρισκόντουσαν απέναντί του. Έστρεψε το βλέμμα του και προσπάθησε να τα παρατηρήσει καλύτερα.

Το πρώτο πλάσμα ήταν ιδιαίτερα χνουδωτό και ζωηρό, που το διέκρινε έντονο μπρίο και νάζι. Ήταν μία γάτα που νιαούριζε δυνατά και κουνούσε το κεφάλι της με ορμή. Το ποντικάκι τη συμπάθησε αμέσως, θαύμασε τη ζωηράδα και τη ζωντάνια της.

Ακριβώς δίπλα από εκείνη, διέκρινε ένα ζώο όχι τόσο όμορφο, με περίεργη εμφάνιση και ένα περίεργο πράγμα που κρεμιόταν από το λαιμό του. Ήταν ένα λειρί. Και το ζώο δεν ήταν άλλο από έναν κόκορα! Το ποντικάκι το αντιπάθησε αμέσως, τι εμφάνιση ατσούμπαλη και περίεργη ήταν αυτή! Μα να μη μοιάζει, έστω και λίγο, στο διπλανό ζωάκι του οποίου η ομορφιά και η χάρη ξεχειλίζει!

Όταν βράδιασε, το ποντικάκι επέστρεψε στο σπίτι του, όπου ήρθε αντιμέτωπο με την αγωνία της μητέρας του, η οποία ζητούσε να μάθει πού βρισκόταν τόση ώρα. Εκείνο άρχισε να της αφηγείται το ταξίδι του στον κόσμο, της ανέφερε όλα αυτά που είδε και άκουσε και τα δύο ζώα που είδε από κοντά. Της μίλησε για τα δύο εκείνα πλάσματα που γνώρισε, για το πόσο όμορφο ήταν το πρώτο και πόσο άσχημο το δεύτερο!

-Παιδί μου, του απάντησε τότε η μητέρα του, πόσο άδικο έχεις! Το πρώτο ζώο που σου φάνηκε συμπαθητικό και όμορφο δεν ήταν άλλο από τη γάτα, τον μεγαλύτερο και πιο άσπονδο εχθρό μας! Το δεύτερο ζώο όμως, που αντιπάθησες από την όψη του, ήταν ένας κόκορας, που είναι για εμάς εντελώς ακίνδυνος. Μάθε να μην κρίνεις τους άλλους από την εμφάνιση. Κάποιος όμορφος μπορεί να είναι κακός και να σε βλάψει και κάποιος άσχημος μπορεί να είναι φιλικός και άκακος. Για αυτό πρέπει να ακούς και εμάς τους μεγαλύτερους και να μην παρασύρεσαι από τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα σου!

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη