«Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς», από τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη και τις εκδόσεις Κέδρος – Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής στη Λάρισα αύριο 31/5/2018

Κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία τον Μάρτιο 2018 η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Π. Κρανιώτη «Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς» από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για την ένατη ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού σε Ελλάδα και εξωτερικό και το δέκατο συνολικά βιβλίο του (εξέδωσε και μια ποιητική ανθολογία στα αγγλικά) με 52 ποιήματα που έγραψε την τελευταία επταετία 2010-2017. Το εξώφυλλο του βιβλίου σχεδίασε η Ξένια Τρύφων.

Ευχόμαστε στον φίλο ποιητή καλοτάξιδο το νέο του πόνημα.

 

Το ομότιτλο ποίημα της συλλογής:

 

Γραβάτα δημοσίας αιδούς

Άρχισα να ξηλώνω

Τα ρούχα μου

Ώσπου έμεινα γυμνός

Στη μέση του πουθενά

 

Φωνάζοντας

Σε μια γλώσσα άγνωστη

(Έτσι κι αλλιώς

Ποιος θα με καταλάβαινε;)

 

Μα δεν με συνέλαβαν

Για προσβολή δημοσίας αιδούς

 

Για να σταματήσω τις φωνές

Με κέρασαν αψέντι

Και μ’ έντυσαν στην τρίχα

Όμως τα κορδόνια μου

Δεν ταίριαζαν

Με τη γραβάτα τους

 

Δεν άφησα ρέστα

Για πουρμπουάρ

Δεν σκόνταψα διαγωνίως

 


Δημήτρης Π. Κρανιώτης «Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς» (εκδόσεις Κέδρος)

ISBN: 978-960-04-4896-2,  Σελ. 64,  Τιμή: 9.50€, Μάρτιος 2018


Παρουσίαση στη Λάρισα στις 31.5.2018

Οι εκδόσεις «Κέδρος», ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων-Τεχνών Θεσσαλίας, η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας και το Βιβλιοπωλείο «Καλτσάς» διοργανώνουν την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» του Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρού ειδικού παθολόγου, αύριο Πέμπτη 31/5/2018 και ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής, εκδότης του περιοδικού «Ποιείν» Σωτήρης Παστάκας, ο ποιητής και δημοσιογράφος Άγγελος Πετρουλάκης και ο ποιητής, εκδότης του περιοδικού «Θράκα» Θάνος Γώγος.

Ποιήματα της συλλογής θα διαβάσουν η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Κατερίνα Χατζημαρκάκη και ο ίδιος ο ποιητής.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων-Τεχνών Θεσσαλίας κος Αθανάσιος Καρατόλιας και η πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας κα Δήμητρα Μπαρδάνη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Δόκτορ Συγκριτικής Γραμματολογίας κος Αλέξης Καλέσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης γεννήθηκε το 1966 και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα και εργάζεται ως ιατρός ειδικός παθολόγος.

Το 1980 δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματά του σε έντυπα της Λάρισας. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Ίχνη» (1985), «Πήλινα πρόσωπα» (1992), «Νοητή γραμμή» (2005), «Dunes-Dune» [Θίνες] (Ρουμανία, 2007), «Ενδόγραμμα» (Μαλλιάρης Παιδεία, 2010), «Edda» [Έδδα] (Ρουμανία, 2010), «Iluzione» [Ψευδαισθήσεις] (Ρουμανία, 2010), «Foglie vocali» [Φύλλα φωνήεντα] (Ιταλία, 2017) και «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» (Κέδρος 2018).

Το 2011 επιμελήθηκε και εξέδωσε στα αγγλικά την ανθολογία «World poetry 2011» (205 ποιητές από 65 χώρες). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στο εξωτερικό.

Το 2011 διοργανώθηκαν υπό την προεδρία του στη Λάρισα το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών και το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή» και διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης».

Στο διαδίκτυο επιμελείται τον ιστότοπο «Poetics @ GR» [Τετράδιο Ποίησης]: http://greekpoetics.blogspot.com

Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www.dimitriskraniotis.com

Πρόσφατη συνέντευξη του ποιητή στην εφημερίδα «Larissanet» Λάρισας:  http://www.larissanet.gr/2018/05/05/dimitris-kraniotis-sto-telos-tis-imeras-filosofo/

Το βιβλίο του Δημήτρη Π. Κρανιώτη στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Κέδρος: https://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8800

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη