“Χιλιόμετρα με το αεροπλάνο”, γράφει η Μαρία Πανούτσου

Ό,τι  φαίνεται ιδιωτικό είναι και δημόσιο.

Έχω πάρει τόση αγάπη. Τώρα πρέπει να την επιστρέψω. Θέλω να ευχαριστήσω την ζωή που μου χάρισε τόση αγάπη. Θέλω να πω ευχαριστώ στους ανθρώπους  που με αγάπησαν και με στήριξαν.

Εδιμβούργο 1998


NYOK

Μαρία, η λέξη    n y o k   που χρησιμοποιείς τόσο  συχνά,   για  το   όχι,  πρέπει να σου επισημάνω   ότι  είναι συνθέτη,  δανεισμένη  από  το  όχι δυο  γλωσσών.  Δηλαδή,    τουρκικά  yok=γιοκ (Μάλτα-γιοκ) και ρούσικα  όχι=niet =νιέτ.   [1]

[1] Σημείωμα  του συνεργάτη του Θεάτρου Τομή,  Τάσου Πετρή,  στο  τετράδιο των προβών   όταν  την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσα ένα  συγκεκριμένο  ήχο αντί του  όχι, για  να λέω όχι.  Θυμάμαι ότι το  n y o k   το έλεγα  αργά  και πολύ σιγά,  σε τόνο  ράθυμο σαν  να ήθελα πρώτη εγώ να κατανοήσω αυτήν την άρνηση που επρόκειτο να προτείνω .

Windsor 1997


Διαπίστωση

Δεν είναι καλό, ωραίο, να λαβαίνεις αισθηματικά, αγαπησιάρικα κείμενα, από κάποιον που δεν θέλεις. Νοιώθεις τόσο αδιάφορα και τελικά εκνευρίζεσαι. Αυτό το έχω νοιώσει τόσες πολλές-πολλές φορές. Δεν θα ήθελα να μου συμβεί και σε μένα. Να είμαι εγώ το αδιάφορο πρόσωπο. Το έχω όσο μπορώ αποφύγει.

Αθήνα   Ιούνιος  2014


[Copyright ©  Μαρία  Σκουλαρίκου-Πανούτσου]

Ίσως σας αρέσει και

Αφήστε το σχόλιο σας

*

Ας γνωριστούμε

Όσοι αγαπάτε τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζεστε, είστε ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. Φροντίστε τα κείμενά σας να έχουν τη μορφή που θα θέλατε να δείτε σε αυτά σαν αναγνώστες. Τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής», με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη ... περισσότερα

Αρχειοθήκη